Agenția germană de presă DPA retrage articolul potrivit căruia Macron a declarat că SUA și Germania au fost principalii oponenți ai aderării Ucrainei la NATO: "Relatarea prezentată mai devreme nu era adevărată"


  • ACP
  • Jul 9, 2024 19:20
  • 590
Agenția germană de presă DPA retrage articolul potrivit căruia Macron a declarat că SUA și Germania au fost principalii oponenți ai aderării Ucrainei la NATO: "Relatarea prezentată mai devreme nu era adevărată"

Un articol potrivit căruia președintele francez Emmanuel Macron a declarat astăzi că mai ales SUA și Germania s-au opus aderării Ucrainei la NATO a fost publicat de agenția germană de știri Deutsche Presse-Agentur (DPA), pentru ca mai apoi să fie retras. Controversa vine în pragul summitului prilejuit de a 75-a aniversare a Alianței și în contextul angajamentelor luate de liderii țărilor NATO că vor continua să înarmeze Ucraina în lupta împotriva invadatorilor ruși. 

Ce spunea știrea publicată de DPA: "Aducând în discuție summitul NATO desfășurat în iulie 2023 la Vilnius, în urma căruia Ucraina nu a primit invitația de a deveni membră a Alianței, Macron a menționat «opoziția puternică» a Statelor Unite și a Germaniei față de un asemenea demers.

Președintele francez a amintit și nemulțumirea Kyivului față de inexistența unei astfel de invitații. Macron a precizat că «ucrainenii au fost destul de enervați când au ajuns la concluzia că ușa era deschisă (pentru aderarea la NATO - n.red.), însă nu atât de mult».

Macron a adăugat că el crede că «scenariul pentru summitul de la Washington este același». (sursa: Kyiv Independent)

Ulterior, DPA a comunicat, într-un răspuns acordat publicației Kyiv Independent, că relatarea prezentată în articol "nu era adevărată"

Pe de altă parte, la summitul NATO de săptămâna aceasta este de așteptat ca administrația Biden și guvernele unor țări europene să facă anunțuri privitoare la noile echipamente militare pe care le vor furniza Ucrainei, printre care ar putea fi incluse mai multe sisteme de apărare antirachetă Patriot, avioane de luptă și alte arme avansate tehnologic. 

În ceea ce privește viitoarele aranjamente de securitate pentru Ucraina, oficialii americani și europeni spun că speră să elaboreze o declarație la summit care să promită o cale "ireversibilă" către aderarea la NATO a țării invadate de hoardele ruse. 

Dar aceste declarații s-ar putea să nu fie suficiente pentru a indica că locul Ucrainei în alianța NATO este asigurat, mai ales dacă va fi ales Trump, a precizat Tamar Jacoby, directorul Proiectului "New Ukraine" din cadrul think tank-ului Progressive Policy Institute, cu sediul la Kyiv. 

"Dacă vrei să fii în Occident, trebuie să fii legat de Occident și, într-adevăr, trebuie să fii în cele din urmă protejat de Occident. Și astfel, într-un fel, apartenența la NATO este cel mai important lucru pentru care luptă ucrainenii", a explicat Jacoby.

Summitul actual are loc în condițiile în care majoritatea americanilor continuă să susțină înarmarea Ucrainei, potrivit unui sondaj recent al Fundației și Institutului Prezidențial Ronald Reagan. Astfel, 57% dintre americani se pronunță pentru înarmarea Ucrainei, 32% sunt împotrivă, iar 11% nesiguri, rezultate ce sunt aproape identice cu cele ale unui sondaj similar realizat acum un an. (sursa: NBC News)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.