VIDEO. Se cere public demisia catastrofei pesediste Sorin Grindeanu care nu are soluții pentru colapsul traficului aerian, feroviar și rutier / „Calmarea” piloților „inapți” de la Tarom cu majorări salariale nu schimbă semnificativ dezastrul de la Transporturi


VIDEO. Se cere public demisia catastrofei pesediste Sorin Grindeanu care nu are soluții pentru colapsul traficului aerian, feroviar și rutier / „Calmarea” piloților „inapți” de la Tarom cu majorări salariale nu schimbă semnificativ dezastrul de la Transporturi

Mai mulți politicieni din opoziție cer public, zilele acestea, demisia de la ministerul Transporturilor a fostului premier de tristă amintire din „epoca Dragnea”, Sorin Grindeanu, arătând, cu argumente, că traficul aerian, feroviar și rutier din România este în pragul colapsului dacă nu cumva s-a trecut demult dincolo de acest prag având în vedere haosul din ultimele zile și lipsa de soluții.

Chiar dacă greva de la Tarom a luat, aparent, sfârșit după ce piloților li s-a propus o majorare salarială de 1.500 de euro - bani pe care îi vor primi în trei tranșe (prima în octombrie, iar restul de anul viitor) - problemele semnalate cu această ocazie la nivelul companiei falimentare, puternic politizată, rămân valabile. De altfel, greva piloților „inapți” de la Tarom a fost doar o mică bătaie de cap în plus pentru ministrul care nu are soluții nici pentru Valea Oltului, Aeroportul Otopeni, Podul de la Brăila, CFR sau Tarom (ambele falimentare, adevărate găuri negre pentru bugetul de stat), iar în mandatul său toate proiectele mari de infrastructură suferă întârzieri jenante. 

„Demisia, Grindeanu!

Două dezastre în aceeași zi, recordul ministrului dezastru al transporturilor: închiderea Văii Oltului și blocarea zborurilor Tarom. 

Ambele în plin sezon, ambele negestionate în vreun fel, ambele provocate de incompetența lui Grindeanu și combinațiile lui de partid. 

Anunțul că închide Valea Oltului ni l-a dat Grindeanu, venit la fața locului cu elicopterul. Logic, nu voia să fie afectat de traficul sufocat și închiderea drumului. Aroganța lui e depășită doar de altitudinea de zbor la plecarea înapoi spre București.

Dacă Tarom zbura la fel de bine precum elicopterul lui Grindeanu nu mai existau probleme. Doar că singurul lucru care zboară bine acolo sunt banii de contracte cu clientela de partid. 

În rest nu prea se zboară decât cu mari întârzieri și pe cârca angajaților și pasagerilor, ambele categorii băgate la înghesuială de șmecherii din companie și consiliul de administrație. 

In mod normal trebuia să zboare Grindeanu azi, doar că nu cu elicopterul ci din funcția de ministru al Transporturilor. Și odată cu el să zboare și numiții politic din consiliul de administrație Tarom și de prin Minister. 

Și ca un exemplu de "bune practici" vă arăt situația actuală din Aeroportul București Otopeni, o altă companie gestionată magistral de Grindeanu.

Dacă pasagerii nu se sufocă din lipsa aerului condiționat, mizeria din aeroport e gândită să le vină de hac. Important e să curgă banii pe contracte, exact ca la Tarom și ca la drumuri”, scrie europarlamentarul Vlad Gheorghe într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook.

Horațiu Cosma, fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor în mandatul lui Cătălin Drulă, monitorizează situația lucrărilor de la Valea Oltului, arătând ce se întâmplă efectiv acolo după închidere: „Câteva utilaje s-au apucat timid de făcut drumuri de șantier pe versanți și pregătit defrișarea copacilor.

Curg bolovani pe drumul național la foc automat (Doamne ferește să continuă să cadă și la noapte, după redeschiderea circulației).

Să presupunem că, în cazul fericit, continuă în următoarea lună acest ”dans” cu stânci căzând ziua pe carosabil și oprindu-se miraculos noaptea.

Teoretic, peste o lună versantul va fi chelit de copaci și brăzdat de drumuri săpate prin stâncă, deasupra drumului național pe care se va relua complet circulația.

Se nasc niște întrebări legitime:

1. Ce va sta în calea altor bolovani să o ia la vale spre mașini peste 2, 3, 5 sau 7 luni, după episoade de ploaie, vânt, cicluri de îngheț-dezgheț care afectează rocile proaspăt descoperite?

2. Ce se va întâmpla când vor începe lucrările pe bune la autostradă, când zeci de utilaje se vor apuca de săpat cu totul acel versant? Se va închide din nou Valea Oltului 4 ani cât durează șantierul?

3. S-a gândit Sorin Grindeanu la pașii următori, la eventualele riscuri, la consecințe? Evident că nu.

Soluția pe termen scurt, mediu și lung este una singură: un drum provizoriu pe cealaltă parte a Oltului pe acel sector sensibil de 7km dintre Boița și Lazaret.

Există legislație de urgență pentru asta. Guvernul poate da ordonanță de urgență într-o zi, dacă e cazul. O astfel de lucrare trebuie să înceapă imediat și se poate face în câteva săptămâni. 

Costă nimic în comparație cu daunele produse românilor prin închiderea Văii Oltului. Doar să vrea să muncească Ciolacu și Grindeanu”. (VEZI video cu bolovanii care au luat-o la vale)


Horațiu Cosma analizează și situația de la Tarom: „Ieri, sute de români au rămas blocați cu orele pe aeroportul Otopeni, după ce peste 35 de curse Tarom au fost anulate.

Oficial, conducerea companiei aeriene a anunțat că anulează curse din cauza ”indisponibilității temporare a membrilor echipajului de zbor”.

Neoficial, a ajuns cuțitul la osul puținilor profesioniști care mai țin în viață Tarom. S-au săturat de sutele de pile angajate de PSD și PNL, de haosul intern, de salariile la jumătate față de concurență, de avioanele noi care nu mai vin și de durerea în cot a guvernanților de acest fanion al aviației românești. 

Mai bine de 2 ani i-a luat lui Grindeanu să obțină ajutorul de stat de peste 100 de milioane de euro pentru salvarea Tarom, proces pornit de USR tocmai în 2021. 

La început de 2022 același Grindeanu l-a îndepărtat pe Cătălin Prunariu, un profesionist desăvârșit care a început reformarea Tarom în mandatul lui Cătălin Drulă. A pus în loc directorul anterior, ce era susținut de Lucian Bode și fusese îndepărtat în mandatul lui Cătălin Drulă pentru rezultate mult sub așteptări. De atunci, au mai urmat 3 schimbări de conduceri sub semnătura actualului ministru al Transporturilor.

PSD și PNL devalizează de 30 de ani companiile românești și le împing spre faliment. Iar prețul îl plătim tot noi, cetățenii. Direct, prin taxe și impozite. Și indirect, prin orele de întârziere în aeroporturi, pe drumuri sau în trenuri”.

La toate acestea se adaugă, bineînțeles, interminabilele probleme înregistrate de Podul de la Brăila care, după ce a fost inaugurat cu mare fală, intră în reparații o dată la câteva zile. 

Deputatul USR Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei, arată, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că „incapacitatea de planificare a ministrului Grindeanu” începe să coste enorm, o firmă de transporturi anunțând deja aplicarea unei taxe suplimentare din cauza devierilor generate de închiderea Văii Oltului.

„Maersk este o firmă mare de transport care și-a anunțat clienții că din cauza devierilor va percepe o taxă suplimentară de 100 euro/container.  Asta înseamnă costuri mai mari care se vor reflecta în prețuri mai mari”, scrie Năsui. 

În ce privește transportul pe calea ferată, același incompetent de la Transporturi anunța în urmă cu câteva zile că 160 de garnituri de tren noi sunt în licitație, precizând că noile trenuri vor veni în perioada următoare. El a omis să precizeze însă cum vor asigura aceste trenuri un transport de calitate pentru români pe o cale ferată învechită și deteriorată, care cedează periodic.

CFR Călători estimează pentru anul 2024 pierderi de 1,026 miliarde de lei, cu 464% mai mari decât cele raportate la 31 decembrie 2023, acestea fiind determinate în principal de scăderea cu aproape 30% a compensației acordate de la bugetul de stat și de creșterea cheltuielilor salariale la aproape 1,8 miliarde de lei ca urmare a aplicării Legii privind statutul feroviarului.

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.