Franta a respins extrema dreaptă și s-a orientat spre stânga radicală / Potrivit estimărilor la închiderea urnelor, Noul Front Popular ar obține cele mai multe locuri în noul Parlament francez, urmat de coaliția lui Macron / Reuniunea Națională a lui Marine Le Pen, pe locul trei


Franta a respins extrema dreaptă și s-a orientat spre stânga radicală / Potrivit estimărilor la închiderea urnelor, Noul Front Popular ar obține cele mai multe locuri în noul Parlament francez, urmat de coaliția lui Macron / Reuniunea Națională a lui Marine Le Pen, pe locul trei

Alianța partidelor de stânga a devansat extrema dreaptă și coaliția de guvernare a președintelui Emmanuel Macron, potrivit unui exit-poll realizat de Ipsos Talan.

Coaliția principalelor formațiuni de stânga din Franța,  Noului Front Popular (NFP), a câștigat cele mai multe locuri în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor parlamentare, au anunțat, duminică seară, principalele institute de sondaje, victorie mai puțin așteptată în condițiile în care previziunile de dinaintea scrutinului de duminică arătau că formațiunea de extremă dreapta Reuniunea Națională (RN) urma să se claseze pe primul loc, fără a obține însă majoritatea absolută în parlament. 

O estimare IFOP pentru radiodifuzorul TF1 a arătat că NFP ar putea obține 180-215 locuri în Parlament, în timp ce un sondaj Ipsos pentru France TV a estimat 172-215 locuri pentru blocul de stânga.

Coaliția Ensemble a lui Macron ar urma să obțină între 150 și 170/180 de locuri, iar RN şi aliaţii săi, între 120-150 de mandate.

NFP reunește o serie de formațiuni ale stângii radicale, Les Écologistes (Ecologiștii), La France Insoumise (Franța Nesupusă), Parti communiste français (Partidul Comunist) și Parti socialiste (Socialist), precum și Place publique, Génération-s, Gauche républicaine et socialiste, Nouveau Parti anticapitaliste (Noul Partid Anticapitalist) și Gauche écosocialiste (stânga ecosocialistă), promovând totodată o mobilizare a asociațiilor, a forțelor sindicale și a actorilor societății civile. 

Jean-Luc Mélenchon, liderul partidului radical de stânga Franța Nesupusă, cel mai mare din coaliția de stânga Noul Front Popular (NFP), s-a adresat susținătorilor săi, revendicând victoria blocului său.

El a declarat: „Extrema dreaptă este departe de a fi majoritară în această seară... Rezultatul alegerilor este rezultatul unui efort magnific de mobilizare".

„Președintele trebuie să accepte rezutatul și să recunoască că este o înfrângere... prim-ministrul trebuie să plece", spune el.

„Președintele are puterea și datoria de a chema NFP la guvernare. Suntem pregătiți", a mai spus  Mélenchon în aplauzele susținătorilor.

 

Citește și Scrutin istoric în Franța. Prezență record la urne în cel de-al doilea tur al alegerilor: cel mai mare număr de alegători din ultimii 43 de ani! 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.