Conservatorismul nu e o ideologie ori o dogmă. E însăși starea de firesc


Conservatorismul nu e o ideologie ori o dogmă. E însăși starea de firesc

În lumea de azi, aflată sub ispitele providențialismului și senzaționalismului, dar totodată supusă unui relativism care uneori poate înșela chiar și cele mai analitice personalități, se ivesc o serie de iluzii care se răspândesc repede și tind a amesteca în chip nefericit lumina și întunericul, grâul și neghina, onestitatea cu ipocrizia, autenticitatea și impostura. 

Cum am spus de atâtea ori, o societate puternică se clădește pe credință, principii, valori care trec încercarea timpului, de asemenea, pe virtuți morale autentice precum și pe respectul pentru cultură, cunoaștere, educație. România de astăzi are nevoie de autenticul spirit conservator, cel întemeiat pe rafinamentul înțelegerii sensurilor înalte, ancorat profund în morala creștină, prețuind ordinea naturală a societății iar nu în ultimul rând pe libertatea fiecărui om și pe respectul acelei normalități a societății asupra căreia nicio ideologie și nicio forță arbitrară nu pot interfera. 

Conservatorismul nu este o ideologie ori o dogmă, este însăși starea de firesc a corpului social format din persoane care știu că nimic nu le poate încălca liberul arbitru și conștiința demnității lor. De aceea asocierea dintre liberalism și conservatorism este una absolut naturală și benefică societății, omul conservator fiind în antiteză deplină cu populismul, cu zgomotul de fond al agresivității publice ori cu ideologiile care propagă viziuni absolutiste ori radicale asupra lumii. Omul conservator înțelege vocația dinamică a spiritului critic, respectă dialogul liber și nu se teme a-și afirma public ideile, credințele ori simțămintele lăuntrice; el crede în libertate, duce pe mai departe moștenirea culturală a strămoșilor săi și știe foarte bine că binele public poate fi asigurat doar de elite. Omul valorilor conservatoare nu se lasă pradă emoțiilor ci alege calea moderației și a rațiunii. 

Nimic nu este mai departe de orice formă de extremism decât e viziunea conservatoare asupra lumii, iar în lumea de azim idealurile clasic liberale își găsesc deplin vigoarea morală și identitară în tăria și noblețea spiritului conservator. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.