"E demn de amintit că Putin a fost inculpat de CPI!". Escapada lui Orban la Moscova, criticată de aliații Ucrainei. Șeful diplomației europene subliniază că premierul ungar nu a fost mandatat de UE pentru a vizita Rusia


"E demn de amintit că Putin a fost inculpat de CPI!". Escapada lui Orban la Moscova, criticată de aliații Ucrainei. Șeful diplomației europene subliniază că premierul ungar nu a fost mandatat de UE pentru a vizita Rusia

Aliații occidentali ai Ucrainei l-au criticat dur pe premierul ungar Viktor Orban, după vizita pe care acesta a efectuat-o la Moscova, unde s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin pentru a discuta despre războiul din Ucraina.  

Doar premierul Slovaciei, Robert Fico, a lăudat parada de pro-rusism a premierului maghiar Orban, spunând că i s-ar fi alăturat acestuia dacă i-ar fi permis sănătatea. Amintim că Fico a supraviețuit unei tentative de asasinat în luna mai.  

La Moscova, Putin i-a repetat lui Orban pretenția sa de notorietate privitoare la Ucraina, spunând că dacă se dorește pacea, atunci Kyivul trebuie să retragă forțele ucrainene din regiunile pe care Moscova le-a anexat.  

Putin a menționat, după vizita lui Orban, că "au discutat despre posibilele modalități de rezolvare" a conflictului din Ucraina, iar premierul maghiar a precizat că "pozițiile sunt îndepărtate" între Moscova și Kyiv, fiind necesari "mulți" pași pentru atingerea păcii.  

Putin i-a mai spus lui Orban că se așteaptă ca acesta să reprezinte "poziția partenerilor europeni" cu privire la Ucraina, asta în condițiile în care vizita a avut loc la câteva zile după ce Ungaria a preluat președinția rotativă a UE.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat însă că "vizita lui Orban la Moscova are loc, exclusiv, în cadrul relațiilor bilaterale dintre Ungaria și Rusia".

"Orban nu a primit niciun mandat de la Consiliul UE să viziteze Moscova", a subliniat Borrell. 

Poziția oficiala a Uniunii Europene "exclude contactele oficiale dintre UE și președintele Putin", a continuat șeful diplomației europene.

"Astfel, prim-ministrul ungar nu reprezintă UE sub nicio formă. Este demn de amintit că președintele Putin a fost inculpat de Curtea Penală Internațională și a fost eliberat un mandat de arestare pentru rolul său în legătură cu deportarea forțată a copiilor din Ucraina în Rusia", a mai spus Borell.

Imediat după vizită, Ministerul ucrainean de Externe a criticat întâlnirea, subliniind că aceasta "a fost făcută de partea maghiară fără niciun acord sau coordonare cu Ucraina".

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a scris pe rețeaua X că "întâlnirea nu îl va opri pe Putin".

"Numai unitatea și determinarea vor deschide calea către o pace cuprinzătoare, dreaptă și de durată în Ucraina", a mai zis Ursula von der Leyen. 

Șeful Consiliului UE, Charles Michel, a reiterat anterior poziția larg acceptată conform căreia "nicio discuție despre Ucraina nu poate avea loc fără Ucraina".

Și Casa Albă a criticat călătoria ca fiind "contraproductivă", iar alianța militară NATO, din care Ungaria face parte, s-a distanțat de acțiunile premierului ungar. 

Vizita lui Orban "nu va promova cauza păcii și este contraproductivă pentru promovarea suveranității, integrității teritoriale și independenței Ucrainei", a spus secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre. 

Iar șeful NATO, Jens Stoltenberg, a precizat că Orban a informat alianța despre călătoria sa, dar a subliniat că liderul ungar "nu reprezintă NATO la aceste întâlniri", ci "își reprezintă propria țară".

Premierul polonez Donald Tusk și-a exprimat neîncrederea în călătoria lui Orban la Moscova, în timp ce premierul finlandez Petteri Orpo a numit-o drept o "știre tulburătoare". 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru televiziunea de stat rusă că vizita a reprezentat numai ideea lui Orban, iar oficialii ruși au auzit despre călătorie abia miercuri, la o zi după ce Orban vizitase Kyivul. (sursa: Politico

Sursa foto din deschidere: Valery Sharifulin, TASS

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.