Numirea lui Rutte în funcția de SG al NATO, criticată de fostul ambasador al SUA la București, Adrian Zuckerman: "Este o mare greșeală! Cât a fost prim-ministru, Olanda nu a plătit niciodată 2% din PIB pentru Apărare" / "A prejudiciat România cu miliarde de euro!" / "Acesta nu e un om care unește țările, ci creează diviziuni între ele"


Numirea lui Rutte în funcția de SG al NATO, criticată de fostul ambasador al SUA la București, Adrian Zuckerman: "Este o mare greșeală! Cât a fost prim-ministru, Olanda nu a plătit niciodată 2% din PIB pentru Apărare" / "A prejudiciat România cu miliarde de euro!" / "Acesta nu e un om care unește țările, ci creează diviziuni între ele"

Invitat într-o emisiune la DCNews, fostul ambasador al SUA în România, Adrian Zuckerman, critică numirea olandezului Mark Rutte în funcția de secretar general al NATO. În acest sens, Adrian Zuckerman atrage atenția că Olanda, în perioada îndelungată în care Rutte a ocupat funcția de prim-ministru, nu și-a îndeplinit angajamentul luat la nivelul NATO de a aloca 2% din PIB pentru Apărare.

De asemenea, Adrian Zuckerman amintește, printre altele, că Mark Rutte a blocat sistematic intrarea României în Spațiul Schengen, ceea ce a cauzat imense prejudicii financiare țării noastre. 

"Acesta nu e un om care unește țările, ci creează diviziuni între ele", concluzionează Zuckerman. 

"Nu numai eu, ci și alții consideră că este o mare greșeală, ca Mark Rutte să fie numit secretar general al NATO! Eu spun asta din următoarele motive. (...) Cea mai mare problemă cu Rutte, care a fost prim-ministru în Olanda timp de 13-14 ani, este faptul că Olanda nu a plătit niciodată pentru Apărarea ei, pentru forțele armate, ceea ce se numește Wales Pledge, respectiv 2% din PIB (pentru apărare, angajament luat de toate țările membre NATO - n.red). Sub conducerea lui Rutte, au plătit un pic peste 1%. Senatorul Dan Sullivan din Alaska a spus că este o rușine a lumii ca un președinte american să îl sprijine pe Rutte, în contextul în care Olanda nu a plătit niciodată 2% pentru Apărare! Ce fel de semnal transmiți către alții, dacă acesta este șef acum și nu plătește. Atunci de ce ar plătii alții?

Când americanii s-au opus față de Nord Stream 2, Rutte a fost în favoarea acestui proiect. El este un fel de socialist, de stânga. A cheltuit banii olandezilor pentru programe progresiste, programe de mediu și nu pentru Apărare. Nu a susținut America în multe inițiative. (...) 

Cel mai rău lucru pe care l-a făcut pentru Europa de Est este faptul că, atunci când era prim-ministru, Olanda s-a opus intrării în Spațiul Schengen a României, Bulgariei, Croației, chiar dacă ultima a intrat în cele din urmă. Acest lucru a costat România miliarde de euro! De ce a făcut-o? Ca să protejeze comerțul și producția olandeză! Acesta nu e un om care unește țările, ci creează diviziuni între ele. Un astfel de om nu trebuie pus ca șef la o organizație precum NATO. A cășunat economia românească, bulgară și croată opunându-se intrării acestor țări în Schengen. Este incorect", precizează Zuckerman. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.