Dependența Rusiei față de China a ajuns la punctul în care Beijingul ar putea pune capăt războiului din Ucraina dacă ar alege să facă asta, a declarat președintele finlandez Alexander Stubb.
"Rusia este atât de dependentă de China în acest moment", a spus Stubb într-un interviu acordat marți, 2 iulie, pentru Bloomberg.
"Un apel telefonic de la președintele Xi Jinping ar rezolva această criză", a continuat președintele finlandez.
Comentariile lui Stubb reflectă frustrarea tot mai mare din rândul aliaților Ucrainei. Aceștia acuză Beijingul că oferă Kremlinului tehnologii și piese pentru arme, respectiv că ajută Moscova să ocolească restricțiile internaționale.
"Dacă ar spune: 'Este timpul să începem să negociem pacea', Rusia ar fi forțată să facă asta. Nu ar avea altă opțiune", a mai zis Stubb.
Stubb a vorbit totodată despre ultimele acțiuni ale premierului pro-rus al Ungariei, Viktor Orban, mai precis despre solicitarea adresată la Kyiv președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a se angaja în discuții cu Rusia și de a obține o încetare rapidă a focului. Președintele finlandez nu este de acord cu această abordare.
"Este exclus să facem eforturi pentru o încetare a focului în acest moment; trebuie să existe o negociere de pace autentică. Singurul lucru pe care Rusia îl înțelege e forța! Și, prin urmare, cu cât putem ajuta mai mult Ucraina acum, cu atât mai repede vom termina războiul", a subliniat președintele finlandez.
De asemenea, Stubb a îndemnat Europa să-și consolideze sprijinul pentru Ucraina, în timp ce își construiește propriile capacități de apărare atât la nivelul armatelor tradiționale, precum și pentru contracararea războiului hibrid dus de Rusia.
Mai mult, Ucraina are nevoie atât de ajutor material – care include asistență financiară – cât și de sprijin politic, inclusiv prin stabilirea căii către aderarea atât la UE, cât și la NATO.
Totodată, Europa trebuie să treacă la o "economie de război”, făcând în comun comenzile pentru muniție și armament cu scopul de a oferi industriei europene de apărare o perspectivă pe termen lung, a zis președintele finlandez.
Pe lângă finanțarea ce trebuie să vină din partea statelor, Stubb a cerut Băncii Europene de Investiții – în cadrul căreia a ocupat la un moment dat funcția de vicepreședinte – să treacă dincolo de liniile roșii și să înceapă să fie mai îndrăzneață în ceea ce privește finanțarea industriei militare.
Altceva ce trebuie să facă Europa este să creeze un manual privind contracararea atacurilor hibride, a continuat Stubb.
Asta ar presupune atât punerea la punct a unor privind punerea în funcțiune a sistemelor după atacuri, dar și de eficientizare a comunicațiilor pentru a exista un front unificat împotriva Kremlinului.
Atacurile cibernetice, blocarea GPS-ului, încălcările spațiului aerian și imigrația folosită ca armă sunt o parte din formele de război hibrid rusesc pe care Finlanda le-a experimentat doar în ultimele luni, alături de multe dintre celelalte țări de pe flancul estic al NATO.
"Ceea ce încearcă Rusia să facă cu atacurile hibride este de a ne determina să reacționăm exagerat sau diferit", a mai precizat Stubb.