The Economist: Ucraina e foarte aproape de intrarea în incapacitate de plată


The Economist: Ucraina e foarte aproape de intrarea în incapacitate de plată

Ucraina are nevoie urgentă de sprijin financiar, în condițiile în care a mai rămas o lună până va intra în incapacitate de plată, conform publicației The Economist.

Moratoriul asupra plăților către deținătorii privați de obligațiuni străine se va încheia la 1 august, dată până la care ar trebui să ajungă la un acord cu creditorii privind restructurarea datoriilor, după o perioadă de 2 ani în care creditorii Ucrainei au fost de acord să suspende plata acestora.  

Intrarea Ucrainei în incapacitate de plată ar putea fi foarte problematică pentru redresarea postbelică a Ucrainei, complicând accesul viitor al țării invadate de ruși la piețele financiare.  

FMI dorește să ajungă la un acord cu Ucraina referitor la reducerea datoriilor, dar obținerea unui acord până la 1 august pare puțin probabilă deoarece sumele impresionante donate de aliați vin mai degrabă sub formă de arme și finanțare direcționată, decât de numerar. Potrivit FMI, Kyivul ar putea reuși să rezolve problema acordului dacă ar implementa o restructurare radicală care are la bază o analiza veche de câteva luni, dar pe care deținătorii de obligațiuni nu o acceptă.  

Ucraina a propus un acord cu creditorii săi care ar reduce datoria cu 60% din valoarea sa actuală, în timp ce creditorii spun că 22% este mai rezonabil.  

Deținătorii de obligațiuni au îndoieli cu privire la planurile de reconstrucție pe termen lung ale Ucrainei, chiar în condițiile în care va câștiga războiul, fiind sceptici față de posibilitatea reintrării acesteia pe piețele financiare, deoarece se așteaptă ca restructurarea să transfere povara financiară a războiului și costurile de reconstrucție de la guvern la sectorul privat.

Uniunea Europeană a promis un ajutor financiar de 38 de miliarde de dolari pe trei ani, în condițiile în care Ucraina are nevoie de 9,5 miliarde dolari în acest an pentru a finanța eforturile de redresare în apărare, energie, reconstrucție de locuințe, agricultură, resurse naturale, tehnologii digitale și tehnologia informației. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.