Rusia se autobombardează constant. Câte incidente de acest tip au fost înregistrate într-un document obținut de publicația americană The Washington Post


Rusia se autobombardează constant. Câte incidente de acest tip au fost înregistrate într-un document obținut de publicația americană The Washington Post

Un document obținut de Washington Post relevă că Rusia se autobombardează constant. Concret, de aproape 40 de ori într-un singur an, forțele ruse au lansat bombe cu alunecare care au căzut pe teritoriul propriei țări, cel mai probabil din cauza defecțiunii sistemelor de ghidare.

Documentul, care ar fi fost emis de departamentul de urgență al orașului Belgorod, înregistrează 38 de incidente de acest tip, produse din aprilie 2023 până în aprilie 2024. Documentul precizează locațiile în care au căzut bombele și abordează aspecte referitoare la dezamorsarea lor și evacuarea în caz de urgență.

Publicația independentă rusă Astra a confirmat că multe dintre incidentele descrise în document corespund informațiilor primite de la autoritățile locale și relatărilor din presa locală.

Astra a estimat că, în ultimele 4 luni, hoardele ruse au lansat accidental peste o sută de bombe asupra propriului teritoriu și asupra zonelor ocupate din estul Ucrainei. Exact în aceeași perioadă a existat o creștere semnificativă a utilizării bombelor cu alunecare. 

Experții consideră că autobombardamentele sunt cauzate de munițiile ce prezintă defecțiuni. Ruslan Leviev, expert militar în cadrul Conflict Intelligence Group, a declarat următoarele pentru Washington Post: "Un anumit procent din bombele rusești sunt defecte. Credem că aceste lansări accidentale sunt cauzate de lipsa de fiabilitate a acestor kituri, chestiune ce nu pare să deranjeze forțele aeriene". 

O serie de astfel de incidente au fost raportate în regiunea Belgorod, de pildă cel produs în aprilie 2023 și care a creat un crater masiv în centrul orașului ce poartă același nume. 

Pe 4 mai 2024 — în afara perioadei vizate de document — o altă bombă a căzut asupra Belgorodului, rănind 7 persoane și distrugând peste 30 de case. 

De asemenea, o explozie din data de 12 mai a dus la prăbușirea parțială a unei clădiri rezidențiale, ucigând 17 persoane. Kremlinul a dat vina pe o rachetă ucraineană, dar cercetătorii OSINT au concluzionat că a fost vorba despre o bombă rusească.

Documentul obținut de Washington Post sugerează că astfel de incidente sunt mult mai frecvente decât se credea anterior. Multe dintre bombele respective nu explodează și aterizează în zonele mai puțin populate din jurul orașului, fiind uneori descoperite câteva zile mai târziu.

Rusia s-a bazat în mare măsură pe bombe cu alunecare în ofensiva dusă asupra regiunii Harkiv, cu scopul de a deschide calea pentru trupele terestre.  

În pofida simplității și a costurilor reduse, bombele cu alunecare au devenit una dintre cele mai eficiente arme ale Rusiei în timpul războiului la scară largă, contribuind anterior la căderea orașului strategic Avdiivka, în luna februarie 2024 - primul câștig major obținut de Rusia vreme de 9 luni.

Experții avertizează că aceste bombe ar putea reprezenta o amenințare și mai mare pentru Ucraina. În prezent, țara invadată de hoardele ruse dispune de o apărare precară împotriva lor. Totodată, Ucraina se așteaptă ca Rusia să continue lansarea în masă a bombelor cu alunecare pentru a sprijini operațiunile ofensive ulterioare.

Ce sunt bombele cu alunecare

Bombele cu alunecare sunt o relicvă sovietică din epoca Războiului Rece. Rusia a adaptat acest arsenal semnificativ de bombe nedirijate la războiul modern, adăugându-le sisteme de ghidare - aripi retractabile și sisteme de navigație ieftine.

Asta conferă posibilitatea aeronavelor rusești Su-34 și Su-35 să le lanseze de la aproximativ 65 de kilometri distanță, ceea ce pune în mare dificultate apărarea ucraineană. Washington Post notează că bombele cu alunecare au exercitat o presiune suplimentară asupra apărării aeriene ucrainene de la sol și au jucat un rol semnificativ în distrugerea orașului Avdiivka. 

"Cea mai bună apărare a Ucrainei împotriva lor este racheta sol-aer Patriot, care poate distruge o aeronavă rusă înainte ca aceasta să se apropie pentru a elibera bomba, dar sistemele de acest tip sunt insuficiente", scrie publicația.

La sfârșitul lunii martie, Ministerul rus al Apărării a anunțat dezvoltarea unei noi versiuni mai grele a bombei cu alunecare FAB-3000. Această versiune a fost folosită pentru prima dată pe 21 iunie împotriva satului ucrainean Lyptsi. Armata rusă a raportat, de asemenea, că producția de bombe mai ușoare FAB-500 și FAB-1500 a crescut brusc.

Recent, președintele Volodimir Zelenski a declarat că, numai în ultima săptămână, Rusia a folosit peste 800 de bombe aeriene cu alunecare împotriva Ucrainei. 

"Ucraina are nevoie de forțele și mijloacele necesare pentru a distruge lansatoarele acestor bombe, în principal aeronavele de atac rusești. Acest pas este necesar", a zis Zelenski. 

Zelenski a mai menționat că, pentru a contracara în mod eficient bombele aeriene de acest tip, Forțele Armate Ucrainene au nevoie mai degrabă de rachetele ATACMS cu rază lungă de acțiune, nu neapărat de sistemele defensive Patriot. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.