Templul operațiunilor speciale: patriarhia moscovei ca centru de spionaj în țările membre ale UE și NATO / Anna Neplii


Templul operațiunilor speciale: patriarhia moscovei ca centru de spionaj în țările membre ale UE și NATO / Anna Neplii

"Feriți-vă de profeții falși care vin la voi în haine de oi, dar înăuntru sunt lupi răpitori. Îi veți recunoaște după roadele lor. Oare se culeg struguri din mărăcini sau smochine din ciulini?" - Evanghelistul Matei. 

În articolul precedent, am expus ceea ce reprezintă cu adevărat biserica ortodoxă rusă. Fraternități secrete, un club nuclear, activități desfășurate pentru FSB, cultul războiului - aceasta este doar o mică listă din ceea ce se ascunde "în spatele altarelor" bisericilor rusești.

kremlinul folosește biserica ca bază a serviciilor de informații nu numai pe teritoriul rusiei, al Ucrainei și al țărilor post-sovietice, ci oriunde există o patriarhie a moscovei.

La urma urmei, granițele "lumii rusești" sunt determinate și de răspândirea ideologiei bisericii ortodoxe ruse cu mult dincolo de granițele rusiei.

Astăzi, bserica ortodoxă rusă este cea mai mare dintre cele 16 biserici ortodoxe din lume și are zeci de mii de filiale, din California până în Kazahstan. Ucraina se află pe primul loc în această listă cu aproximativ 12 mii de comunități bisericești rusești.

Potrivit variilor surse, de la 90 până la 180 de milioane de persoane sunt enoriași ai bisericii ortodoxe ruse în rusia și în întreaga lume.

Este, de asemenea, cea mai bogată Biserică Ortodoxă din lume, primind subvenții guvernamentale de milioane de dolari și donații de la oameni de afaceri și credincioși.

În plus, biserica ortodoxă rusă operează sute de afaceri scutite de taxe, cum ar fi edituri, hoteluri, magazine de bijuterii și așa mai departe.

De exemplu, biserica ortodoxă rusă operează fabrica Sofrino, care produce de la mobilă la icoane și care recomandă cu tărie cumpărarea din eparhii.

Mai operează totodată hotelul Danilovskaya din moscova și magazinele de bijuterii Muiz Diamonds, Sofia și Phoenix etc.

Conform unei anchete, biserica ortodoxă rusă este, în realitate, o corporație gigant al cărei venit neimpozat s-a ridicat în 2014 la 72 de milioane de dolari. Potrivit estimărilor neoficiale, veniturile totale anuale ar putea fi de 500 de milioane de dolari.

O parte din acești bani sunt primiți de patriarhul rus kirill sub formă de "impozitare" a fiecărei biserici. În 2018, a ieșit la iveală că patriarhia rusă a primit peste 13 milioane de dolari numai de la bisericile din moscova. 

Pe de altă parte, sunt mușamalizate informațiile privind pe ce se duc banii rămași în visteria bisericii ruse. 

Persecutarea preoților care au ales să-L slujească pe Dumnezeu, nu pe putin

Încercând să stabilească un "monopol religios", kremlinul urmărește orice confesiuni creștine "rivale", făcând din biserica ortodoxă rusă un fel de "poliție morală" care identifică inamicii ideologici și politici.

În discursurile sale, patriarhul kirill precizează, sistematic, că poporul rus luptă împotriva Kyivului, al cărui regim este susținut de un Occident colectiv "decadent". 

"Din punct de vedere spiritual și moral, 'operațiunea militară specială' este un război sfânt în care rusia și oamenii săi îndeplinesc misiunea de 'descurajare', protejând lumea de ofensiva globalismului și de victoria Occidentului, care a decăzut la satanism", a spus kirill pe parcursul consiliului național al bisericilor din rusia.

kirill a instruit peste 40 de mii de preoți ai bisericii ortodoxe ruse din întreaga lume să rostească o rugăciune "pentru victorie" și a îndemnat enoriașii să reclame orice "predică pro-ucraineană".

Părintele spiritual Andrey Kordochkin, de la una dintre bisericile din Madrid, a devenit victima unei astfel de plângeri. 

În noiembrie 2023, o parte dintre enoriașii săi au adresat o petiție patriarhului kirill după ce Kordochkin a condamnat războiul rusesc împotriva Ucrainei și a zis că simbolul "Z" vine de la zombie. Drept consecință, preotul a fost nevoit să-și părăsească postul din biserică.

Kordochkin îi avertizează pe enoriași că "putin și kirill s-au îndreptat către Zeul Războiului, care nu are nimic în comun cu creștinismul și care cere constant sacrificii umane".

În timp ce sarcina principală a preoților este de a păstra adevărurile creștine în inimile oamenilor, cei care aleg cu adevărat să-L slujească pe Dumnezeu cu bună credință sunt hărțuiți și persecutați în întreaga lume.

La începutul acestui an, cinci preoți (Părinții Mockus, Ananiev, Dauparas, Seliavko, Sungaila) și doi diaconi (Miniotas și Ovchinnikov) din Eparhia Lituaniană a bisericii ortodoxe ruse au fost, la rândul lor, destituiți pentru că au condamnat public războiul rusiei împotriva Ucrainei.

Ulterior, li s-au alăturat încă doi din Exarhatul Belarus, care aparține patriarhiei moscovei (Părinții Kakhta și Roi). După ce au condamnat genocidul rusesc asupra poporului ucrainean, aceștia au fost forțați să fugă în Lituania din pricina regimului dictatorial al lui Alexander Lukașenko.

"Curajul lor demonstrează importanța credinței separate de politică în război și dictatură", a declarat secretarul de stat al SUA Antony Blinken, într-un discurs susținut la ceremonia de decernare a Premiului Internațional pentru Libertatea Religioasă.

Ca replică, biserica ortodoxă rusă pretinde că nu este vorba despre o represiune îndreptată împotriva preoților care s-au opus războiului, ci despre disciplina bisericească. Șeful adjunct al Serviciului de presă al bisericii ortodoxe ruse, Vakhtang Kipshidze, a spus că preoții sunt pedepsiți pentru "activități politice".

Dar definiția "activității politice" chiar și modalitățile mai prudente și nuanțate de exprimare a unei poziționări anti-război.

De exemplu, vara trecută, preotul Ivan Koval din rusia a fost persecutat pentru că a schimbat cuvântul "victorie" cu "pace" pe parcursul unei rugăciuni. 

Publicat în vara anului 2023, raportul Departamentului de Stat al SUA privind libertățile religioase a criticat moscova pentru creșterea represiunii pe considerente religioase. Asta în condițiile în care aproape toți cei 300 de clerici ai bisericii ortodoxe ruse care au semnat petiția împotriva războiului în martie 2022 au fost persecutați.

În schimb, cei care susțin public agresiunea rusă sunt promovați.

La începutul lunii ianuarie 2024, conducerea patriarhiei moscovei l-a numit pe Andrey Tkachev în funcția de rector al Bisericii Sfânta Treime în locul demisului Alexey Uminsky, care a condus această parohie timp de 30 de ani.

Tkachev este cunoscut pentru apelurile sale publice ca ucrainenii să fie bătuți "fără milă", respectiv pentru justificarea crimelor de război ale kremlinului. 

În primăvara anului 2023, Serviciul de Securitate al Ucrainei l-a informat pe Tkachev despre suspiciunea privind desfășurarea de activități subversive împotriva Ucrainei.

Baza de dovezi colectate include apeluri ca civilii din Ucraina să fie uciși, pe care Tkaciov le lansează în "predicile" publicate pe propriile canale de Telegram și YouTube, care au o audiență de aproape 1,3 milioane de abonați.

În încercările de a intra în grațiile conducerii bisericii ortodoxe ruse, personalitățile spirituale se transformă în propagandiști, diseminând agresivitatea, ceea ce nu se încadrează în niciun fel în rolul pe care religia ar trebui să-l aibă în viața oamenilor. 

Preoții susțin acțiunile președintelui și ale patriarhului, precizând că "Occidentul este capabil să producă doar ISIS și neofascism".

În plus, în predicile susținute, puteți auzi îndemnări de anexare a Kazahstanului, Republicii Moldova și Georgiei la rusia, promovând imaginea lui putin de "colecționar de pământuri rusești din punct de vedere istoric". 

Preoți-agenți ruși demascați

Subiectul bisericii ortodoxe ruse ca instrument de infiltrare în statele UE și NATO a fost discutat, la începutul anului 2021, pe parcursul audierii desfășurate de Comisia ad-hoc a Parlamentului European pentru Interferența Străină în Toate Procesele Democratice din Uniunea Europeană, inclusiv în ceea ce privește Dezinformarea (INGE).

De altfel, rusia vizează în mod activ și Africa. La mai puțin de un an, mai precis pe 29 decembrie 2021, sinodul bisericii ortodoxe ruse și-a înființat propriul Exarhat în Africa și a acceptat 102 preoți din mai multe țări africane. Prin revendicarea granițelor canonice ale Patriarhiei Alexandriei, Patriarhia Moscovei a încălcat acordurile de reglementare dintre bisericile ortodoxe.

Situația a escaladat și mai mult atunci când FBI a raportat în toamna anului 2023 că agențiile de informații ruse încercau să colecteze informații în SUA de la bisericile aflate sub tutela patriarhiei moscovei. 

"Avertismentul FBI sugerează că biserica ar putea fi chiar mai strâns legată de regimul putin decât presupun mulți observatori, cu implicații potențial semnificative pentru influența de peste mări a Kremlinului", s-a precizat în raport. 

La scurt timp, acest lucru a fost confirmat în mai multe țări europene. Macedonia de Nord și Bulgaria au expulzat clerul rus și belarus pentru implicarea în spionajul rusesc și pentru "punerea în aplicare a elementelor strategiei hibride a rusiei".

La mai puțin de șase luni mai târziu, serviciul de grăniceri din Estonia (RRA) l-a recunoscut pe rectorul Mitropolitului Evgheniei, din Biserica Ortodoxă Estonă aflată sub tutela patriarhiei moscovei, drept o amenințare la adresa țării, motiv pentru care a fost privat de permisul de ședere.

În 2022, apropierea de lungă durată dintre kirill și putin a devenit unul dintre argumentele pentru care Republica Cehă a interzis intrarea în țară a patriarhului.

La această decizie i s-a alăturat Lituania, care anterior a dorit includerea lui kirill pe lista de sancțiuni a UE, ca urmare a sancțiunilor impuse de Ucraina, Regatul Unit și Canada. Însă, Ungaria a blocat inițiativa, sub pretextul opoziției față de "încălcarea libertății religioase".

"Libertatea religioasă nu poate fi folosită ca pretext pentru încălcarea suveranității statului și a războaielor agresive. În plus, rusia lui putin a arătat în repetate rânduri că nu este preocupată de libertatea religioasă. Folosirea de către moscova a preoților ruși ca propagandiști și spioni este cea ce încalcă libertatea religioasă", scrie Dessie Zagorcheva, expertă în securitate internațională. 

Cu toate acestea, în pofida acestor evidențe privind legăturile strânse ale patriarhiei moscovei cu kremlinul și FSB, guvernele occidentale nu îndrăznesc să impună sancțiuni extinse asupra clerului rus de rang înalt sau să efectueze inspecții în respectivele biserici. 

Cum a pătruns biserica ortodoxă rusă, într-un mod inteligent, în jurisdicția țărilor occidentale

În ciuda amenințării la adresa securității naționale, va fi destul de dificil pentru țările vizate să oprească activitățile bisericii ortodoxe ruse. 

Din punct de vedere juridic, toate aceste comunități bisericești sunt structuri separate înregistrate în state separate, nefiind simple filiale ale unei singure organizații ce are sediul la moscova.

Cu toate acestea, conform dreptului canonic și decretelor proprii ale bisericii, toate structurile respective au făcut întotdeauna parte din patriarhia moscovei, chiar dacă în formate diferite și ambigue. Prin urmare, aceste entități nu pot fi separate de biserica ortodoxă rusă, deoarece asta ar fi considerată o schismă. 

Teoretic, entitățile cu pricina pot fi de acord cu Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului asupra recunoașterii lor ca structuri separate. Dar acest lucru este mult mai ușor de spus decât de făcut, mai ales în țările în care există deja jurisdicții paralele.

De exemplu, în 2022, Mitropolitul Lituaniei a făcut apel la patriarhia moscovei cu o cerere de a fi acordată eparhiei sale un statut mai independent.

Iar în septembrie 2022, Parlamentul Letoniei a adoptat o lege conform căreia Biserica Ortodoxă Letonă devine complet independentă de cea rusă. În octombrie, Biserica Ortodoxă Letonă a făcut un apel oficial la patriarhul kirill cu o cerere de acordare a autocefaliei.

Însă, biserica ortodoxă rusă nu a luat o decizie cu privire la problemele ridicate de bisericile letonă și lituaniană.

Au existat de multă vreme două biserici în Estonia - biserica națională estonă și biserica rusă. La un moment dat, politicienii estoni au cerut interzicerea bisericii ruse. Cu toate acestea, există o dispută referitoare la încălcarea drepturilor enoriașilor, având în vedere faptul că biserica rusă din Estonia are o congregație mult mai mare.

Și în Republica Moldova există un număr semnificativ de credincioși care sunt enoriași ai Mitropoliei de sub tutela patriarhiei moscovei, al cărei șef, Mitropolitul Vladimir, este cetățean rus. Doar un mic procent din cetățenii Republicii Moldova aparțin de Mitropolia Basarabiei de sub tutela Bisericii Ortodoxe Române. 

Este de remarcat faptul că enoriașii bisericilor de sub tutela patriarhiei moscovei se tem de separarea bisericilor din țările lor de biserica ortodoxă Rusă din cauza tezelor rusești, răspândite la scară largă, cu privire la "pierderea harului în cazul unei astfel de schisme".

Există, de asemenea, două biserici în Ucraina — Biserica Ortodoxă Ucraineană de sub tutela patriarhiei moscovei (UOC-MP - puteți citi AICI despre activitățile subversive întreprinse împotriva Ucrainei și AICI despre cum implică comunitatea internațională în desfășurarea lor) și Biserica Ortodoxă a Ucrainei (OCU), care a primit autocefalia în 2018. Reacția kremlinului la acest eveniment a fost tranșantă. biserica ortodoxă rusă a încetat complet comunicarea cu Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului și încă nu a recunoscut independența Bisericii Ucrainene.

Posibile sancțiuni împotriva lui kirill și recunoașterea "lumii rusești" drept eretică

În iulie 2022, Sinodul Bisericii Ortodoxe Ucrainene (OCU) a cerut Patriarhului Ecumenic Bartolomeu să recunoască ideologia "lumii ruse" ca fiind eretică, respectiv pe șeful bisericii ortodoxe ruse, kirill, drept schismatic, iar ulterior acesta să fie privat de dreptul de a ocupa tronul patriarhal.

"În lumea creștină, acestea sunt sancțiuni foarte grave. Asta înseamnă o excludere reală din dezvoltarea constructivă și pozitivă a creștinismului", explică Lyudmyla Fylypovych, savant în religie și doctor în filozofie.

E posibilă și impunerea unui alt tip de sancțiuni împotriva lui kirill - trecerea lui pe lista de persoane urmărite internațional. Serviciul de Securitate al Ucrainei a fost primul care a făcut acest lucru.

Dacă toate guvernele vor lua o astfel de măsură, atunci arestarea patriarhului rus va fi posibilă dacă acesta efectuează o vizită în străinătate. Nu se știe dacă va dori vreodată să părăsească rusia, dar o sancțiune de acest tip îi va afecta statutul.

"Sancțiunile politice și economice clar articulate arată că problema nu este religia lui kirill, ci transformarea bisericii sale în purtătoare de cuvânt a kremlinului", subliniază Zagorcheva expertă în securitate internațională.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.