Axa austro-ungară pro-rusă din Parlamentul European. Proiectul politic anunțat la Viena de premierul ungar Viktor Orbán


  • ACP
  • Jul 1, 2024 12:44
  • 848
Axa austro-ungară pro-rusă din Parlamentul European. Proiectul politic anunțat la Viena de premierul ungar Viktor Orbán

În timp ce Ungaria preia președinția Consiliului Uniunii Europene, partidul Fidesz al premierului ungar Victor Orbán formează o nouă alianță politică cu Partidul Libertății din Austria (FPÖ) și cu partidul populist ceh Mișcarea Acțiunea Cetățenilor Nemulțumiți (ANO) pentru a forma un grup nou în Parlamentul European. Cele trei partide au ocupat primul loc în țările lor în timpul alegerilor europene de la începutul lunii iunie, câștigând un număr semnificativ de locuri în Parlamentul European.

Grupul format din partide cu viziuni mai mult sau mai puțin pro-ruse, numit "Patrioții Europei", ar avea ca obiectiv să devină "cel mai mare grup de dreapta din politica europeană", conform celor declarate de premierul Orbán la o conferință de presă susținută la Viena alături de liderul FPÖ Herbert Kickl și de liderul ANO Andrej Babiš, fost prim-ministru al Cehiei. 

Herbert Kickl, care a fost acuzat anul acesta că ar fi acționat împreună cu partidul său ca "brațul lung al serviciilor de informațiilor ruse", a spus că formarea noii alianțe politice semnifică "o nouă eră a politicii europene", prezicând că alianței "patriotice" i se vor alătura și alte partide.  

Babiš a anunțat, la rândul său, că va prefera "suveranitatea națională federalismului, libertatea ordinelor și pacea războiului".

Publicația Politică informează că gruparea "Patrioții Europei" ar urma să lanseze un "manifest patriotic", care se concentrează pe abordarea migrației în Europa și pe opoziția față de Acordul ecologic european, pachetul de politici de mediu al președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Dar pentru a se conforma regulilor Parlamentului European, respectiv pentru a fonda oficial gruparea menționată, cele trei partide au nevoie și de alți europarlamentari aleși, din cel puțin alte patru țări, chiar dacă au acum împreună mai mult de cei 23 de membri necesari pentru a forma un nou grup parlamentar în legislatura UE.

Euractiv precizează că, odată cu formarea noului grup, partidul german AfD speră să iasă din potențiala izolare în Parlamentul European, după ce a fost dat afară din grupul Identitate și Democrație, în urma unei serii de scandaluri care i-au stricat imaginea. (sursa: Politico)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.