Lituania se pregătește să le interzică să călătorească în Rusia, China și Belarus acelor cetățeni care lucrează cu informații clasificate. Câți lituanieni sunt vizați de această interdicție


Lituania se pregătește să le interzică să călătorească în Rusia, China și Belarus acelor cetățeni care lucrează cu informații clasificate. Câți lituanieni sunt vizați de această interdicție

Guvernul lituanian vrea să le impună interdicția de a călători în Rusia, Belarus și China acelor cetățenil care lucrează cu informații clasificate. 

În acest scop, Guvernul a aprobat, în cursul zilei de miercuri, o serie de modificări asupra Legii cu privire la secretele de stat și de serviciu. Proiectul de lege urmează să fie analizat de Parlamentul Lituaniei. 

"Proiectul urmărește să protejeze angajații instituțiilor de stat, cărora li s-a acordat permisiunea de a lucra cu informații clasificate, respectiv au acces la ele, de activitățile ostile desfășurate de serviciile externe față de aceștia", a precizat Ministerul Apărării în calitate de organism instituțional care a elaborat proiectul de lege în cauză. 

Potrivit ministerului, această decizie a fost luată în urma avertismentelor venite din zona serviciilor de informații cu privire la tentativele de recrutare de către serviciile externe a acelor lituanieni care ar putea avea acces la informații clasificate.

Ministerul estimează că aproximativ 56.000 de persoane ar urma să fie afectate de restricția de călătorie. (sursa: LRT)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.