Profesorul de relații internaționale Valentin Naumescu, după dezbaterea Trump-Biden de la CNN: „Joe Biden nu mai poate îndeplini un al doilea mandat!”


Profesorul de relații internaționale Valentin Naumescu, după dezbaterea Trump-Biden de la CNN: „Joe Biden nu mai poate îndeplini un al doilea mandat!”

Profesorul de relații internaționale de la Universitatea Babeș-Bolyai Valentin Naumescu a comentat prestația lamentabilă, pe alocuri îngrijorătoare, a președintelui american Joe Biden din cadrul primei înfruntări electorale cu contracandidatul său pentru Casa Albă, Donald Trump, apreciind că democrații trebuie să găsească urgent o altă variantă pentru alegerile din 3 noiembrie 2024.

 

„JOE BIDEN NU MAI POATE ÎNDEPLINI AL DOILEA MANDAT, chiar dacă (tot mai puțin probabil) l-ar câștiga pe 5 noiembrie. Trebuie acționat politic urgent în tabăra democrată. Soluția este o Convenție deschisă pe 19-22 august, cu alegerea unui candidat al Partidului Democrat fără depășitele și chiar dăunătoarele "primaries".

Pe 20 octombrie 2020, înaintea alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie 2020, în articolul "Alegerile prezidenţiale americane nu vor fi câştigate, ci pierdute. Asta înseamnă că problemele Americii şi ale lumii vor continua" am prezis nu doar că Biden va ajunge Președinte al SUA pentru că, de fapt, Trump va pierde alegerile, dar și problemele care vor apărea în mandatul lui Biden.

Citez aici pe scurt și pun articolul integral de acum 4 ani la comentarii:

*

"Donald Trump va pierde alegerile de pe 3 noiembrie. Nu le va câştiga propriu-zis Joe Biden, ci le va pierde Trump, care s-a scufundat în propria aroganţă, stupiditate a declaraţiilor şi autosuficienţă, pe care nici măcar întregul electorat conservator nu le mai poate înghiţi.

Dar mandatul lui Biden nu porneşte sub auspicii strălucitoare. Este, totuşi, o mare diferenţă între a fi preşedinte pentru că ai câştigat simpatia şi încrederea unei naţiuni şi a fi preşedinte pentru că, de fapt, contracandidatul tău a pierdut alegerile.

Semnalul pentru mandatul lui Joe Biden, viitorul preşedinte al SUA, nu este neapărat încurajator.

Se va întâmpla, în esenţă, la fel ca în 2016, când alegerile nu au fost câştigate cu adevărat de Donald Trump (doar 62 de milioane de voturi), ci pierdute de Hillary Clinton (deşi a primit 65 de milioane de voturi), pentru care nu au ieşit la vot toţi simpatizanţii democraţi din unele state tradiţional „albastre”.

Se termină problemele Americii şi ale lumii odată cu instalarea lui Biden la Casa Albă?

Greu de crezut.

În primul rând, al 46-lea preşedinte al Statelor Unite va împlini 79 de ani în primul său an de mandat. Fără precedent şi deosebit de riscant.

Va trebui să îndeplinească sarcini de şef al executivului primei Mari Puteri a lumii şi să ia decizii complicate până aproape de 83 de ani.

Oricât de avansat este sistemul medical american, o asemenea vârstă este o imensă vulnerabilitate pentru un mandat de patru ani, ca să nu mai vorbim de alegerile din 2024, unde se va pune din nou problema unui alt preşedinte."

Deci, vorbeam în 2020 de o IMENSĂ VULNERABILITATE pentru mandatul lui Biden, mai ales în perspectiva alegerilor din 2024. Din păcate, asta se întâmplă acum”, a scris Naumescu într-un comentariu publicat pe pagina sa de Facebook.

Despre înfruntarea de joi seară dintre Trump și Biden, PODUL a scris: Prima înfruntare Biden-Trump, un adevărat dezastru pentru tabăra democrată. Foștii strategi democrați ai lui Barack Obama l-au desființat pe actualul lider de la Casa Albă. Trump a părut mai tânăr cu 30 de ani decât Biden, răgușit, confuz și bâlbâit

VALENTIN NAUMESCU, 53 de ani, este profesor de relații internaționale la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai Cluj, președintele think tank-ului Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE) și directorul Centrului EUXGLOB. Este abilitat în conducerea de doctorate în domeniul relații internaționale și studii europene și este coordonatorul programului de master de Relații Internaționale, Politică Externă și Managementul Crizelor (în limba engleză) de la UBB Cluj. Între 2005 și 2007 a fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, iar între 2008 și 2012 a fost consulul general al României la Toronto. Are gradul diplomatic de ministru-consilier, obținut prin concurs.A publicat 23 cărți, în România și în străinătate (Marea Britanie, Canada, Olanda), ca autor unic, coautor, editor sau coeditor și peste 60 de articole științifice și capitole/studii în reviste de specialitate și volume colective. Printre cărțile publicate în ultimii ani se numără: Politica marilor puteri în Europa Centrală și de Est. 30 de ani de la sfârșitul războiului rece (Humanitas, 2019), The New European Union and Its Global Strategy: From Brexit to PESCO (Cambridge Scholars Publishing, 2020), Războiul pentru supremație SUA-China și cele cinci forțe care schimbă lumea. Consecințe pentru România (Polirom, 2022) și Great Powers’ Foreign Policy: Approaching the Global Competition and the Russian War against the West (Brill, 2023).

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.