Administrația Biden se pregătește să permită contractanților militari americani să opereze oficial în Ucraina. Cât de importantă va fi, pentru armata ucraineană, implementarea unei astfel de decizii


  • ACP
  • Jun 27, 2024 20:22
  • 823
Administrația Biden se pregătește să permită contractanților militari americani să opereze oficial în Ucraina. Cât de importantă va fi, pentru armata ucraineană, implementarea unei astfel de decizii

Administrația Biden se pregătește să permită contractanților militari americani să opereze oficial în Ucraina, pentru prima oară de la începutul războiului, conform unor oficiali americani care au vorbit pentru CNN.  

Cei patru oficiali spun că asta ar putea oferi armatei ucrainene un avantaj împotriva Rusiei, ajutând-o să întrețină și să repare mai rapid sistemele de arme furnizate de Statele Unite.

Deocamdată se lucrează la detaliile acestei hotărâri, urmând ca în perioada următoare a acestui an să se aștepte aprobarea finală de la președintele Joe Biden.  

Până acum, echipamentele militare americane furnizate ucrainenilor de Statele Unite, care au fost avariate pe front, trebuiau transportate în România, Polonia, Germania sau alte țări NATO pentru a fi reparate, ceea ce a dus la perioade mai mari până la trimiterea lor înapoi la trupele ucrainene.  

Oficialii administrației Biden speră că, odată ce va fi pusă în aplicare noua măsură, care va permite Pentagonului să ofere contracte companiilor americane pentru activitatea în interiorul Ucrainei, se vor accelera operațiunile de întreținere și reparare a sistemelor de arme folosite de armata ucraineană.  

Printre echipamentele avansate care vor necesita întreținere regulată figurează și avioanele de luptă F-16, pe care Ucraina urmează să le primească în cursul acestui an.

Permisiunea de a opera în Ucraina, acordată contractanților militari americani, face parte dintr-o serie de decizii pe care Washingtonul le-a luat în ultimele luni pentru ajuta Ucraina să reziste ofensivei ruse din această vară. Una din aceste decizii a fost luată la sfârșitul lunii mai, atunci când Biden a dat Ucrainei permisiunea de a lovi ținte în interiorul Rusiei, în apropierea graniței, cu arme americane, în condițiile în care interzisese acest lucru, în repetate rânduri, pe parcursul invaziei rusești la scară largă asupra țării vecine. 

Deocamdată, administrația Biden nu dorește să discute prea mult despre decizie, un oficial precizând pentru CNN că "nu a fost luată nicio decizie și orice discuție în acest sens este prematură". Ceea ce este însă foarte clar e faptul că "președintele Biden este absolut ferm că nu va trimite trupe americane în Ucraina". (sursa: CNN)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.