„Planul Victoriei” al opoziției ruse provoacă anxietate la Kremlin. Zeci de politicieni ruși aflați în exil solicită NATO să sprijine o campanie de lichidare a colaboratorilor lui Putin, finanțatorilor și propagandiștilor Moscovei


„Planul Victoriei” al opoziției ruse provoacă anxietate la Kremlin. Zeci de politicieni ruși aflați în exil solicită NATO să sprijine o campanie de lichidare a colaboratorilor lui Putin, finanțatorilor și propagandiștilor Moscovei

Un „parlament din umbră” format din foști legislatori ruși a cerut NATO să sprijine o campanie de asasinare a unor personalități din regimul Putin pentru a facilita astfel răsturnarea regimului criminal de la Kremlin, scrie The Times, citat de siteul tvrinfo.ro.

Mai mult de șaizeci de politicieni exilați care au făcut parte din Duma de Stat rusă s-au întâlnit la Varșovia, săptămâna aceasta, pentru a discuta un plan în șapte puncte pentru răsturnarea puterii dictatoriale de la Moscova.

Strategia, cunoscută sub numele de „Planul Victoriei”, implică sprijinul Occidentului, inclusiv solicitări de extindere a regimului de sancțiuni și mai multe arme pentru Ucraina.

Grupul de opoziție, Congresul Deputaților Poporului, susține că schimbarea regimului va fi realizată numai prin forță. Planul susține rezistența prin violență și afirmă că „nu mai este o opțiune, ci pur și simplu o datorie” a Occidentului de a încuraja „acțiunea revoluționară” în Rusia, pe care liderii NATO au fost reticenți în a o sprijini.

Propunerea va fi prezentată la cel de-al 75-lea summit NATO de la Washington la începutul lunii viitoare. Documentul afirmă: „Kremlinul a declanșat deja o masivă vărsare de sânge care ucide zilnic sute de ruși aflați pe linia frontului, precum și numeroși ucraineni, atât militari, cât și civili. Prin urmare, utilizarea forței împotriva asasinilor lui Putin, a finanțatorilor și propagandiștilor acestora, este justificată din punct de vedere moral – [atunci când] este în concordanță cu normele de război recunoscute pe plan intern – și imperativă pentru victorie.”

Congresul a fost înființat în noiembrie 2022 de către parlamentarii care se opun regimului Putin. Acesta susține că are 106 membri, inclusiv foști parlamentari și mai mulți actuali legislatori care participă în mod anonim. Grupul a încercat să se poziționeze ca fața legitimă a mișcării de opoziție fracturate din Rusia.

Acesta acționează ca aripa politică a Legiunii Libertatea Rusiei, o forță militară formată din patru batalioane de soldați care luptă pentru Ucraina, și a Armatei Naționale Republicane (ANR), o rețea obscură de partizani care acționează în interiorul Rusiei.

Congresul are o constituție scrisă și elaborează noi legi pentru o Rusie post-Putin bazată în mare parte pe principiile social-democrației. Printre primele măsuri pe care le propune se numără desființarea FSB, serviciul de securitate internă și succesorul KGB.

Apelul său la violență și fostele asocieri ale membrilor săi cu sistemul politic rusesc trezesc scepticism și dezaprobare în rândul altor facțiuni de opoziție. 

În timpul unei conferințe de patru zile la Varșovia, Ilia Ponomarev, un fost membru al Dumei care face acum parte din comitetul executiv al Congresului, a declarat că răsturnarea lui Putin este singura modalitate de a pune capăt războiului din Ucraina. El a susținut că ANR ar putea chema la arme mii de partizani din Rusia.

ANR a revendicat asasinarea lui Vladlen Tatarski, un blogger militar rus, la Sankt Petersburg, anul trecut, și a Dariei Dughina, fiica filosofului politic Alexander Dughin, care a murit când mașina sa a explodat lângă Moscova în 2022.

Niciuna dintre afirmații nu a fost verificată, iar ANR, care a trezit unele suspiciuni, nu a furnizat nicio dovadă. Comentatorii ruși au dat vina pe Ucraina pentru atacuri, acuzație pe care Kievul a negat-o. Mai multe detalii AICI

Și PODUL a relatat AICI pe larg despre deciziile luate la Varșovia, precizând că Congresul Deputaților Poporului (întrunit la Varșovia) constituie o facțiune semnificativă a opoziției democratice rusești, dar nu e singulară. 

Asociații opozantului rus ucis recent de regimul Putin, l-am numit pe Aleksei Navalnîi, s-au întrunit în Lituania, iar omul de afaceri și fostul prizonier politic Mihail Hodorkovski își desfășoară propriile adunări la Berlin. Totodată, marele maestru șahist Garry Kasparov face navete între Europa și SUA, susținând prelegeri la numeroase universități, iar popularul vlogger de opoziție Maksim Katz transmite din Israel. Momentan, opozanții enunțați nu vor să se unească într-o facțiune singulară. Detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.