Opozanții ruși care susțin declanșarea unei rebeliuni armate împotriva regimului Putin s-au întrunit din nou la Varșovia, unde au fondat un "parlament de tranziție". Opozantul Ilya Ponomarev enumeră segmentele din societatea rusă care pot declanșa o revoluție. Ce decizii s-au luat în capitala Poloniei


Opozanții ruși care susțin declanșarea unei rebeliuni armate împotriva regimului Putin s-au întrunit din nou la Varșovia, unde au fondat un "parlament de tranziție". Opozantul Ilya Ponomarev enumeră segmentele din societatea rusă care pot declanșa o revoluție. Ce decizii s-au luat în capitala Poloniei

Opozanții ruși care susțin desfășurarea unei lupte armate împotriva Kremlinului s-au adunat din nou la Varșovia. 

"Președintele rus este un bandit. Dacă încerci să te înțelegi cu el, te face să realizezi cât ești de slab. (...) Înainte de a începe să vorbești cu un bandit despre orice, trebuie mai întâi să-l lovești puternic în față. Abia mai târziu începi negocierile", a declarat, în data de 22 iunie, opozantul rus Ilya Ponomarev, cândva deputat al Dumei de Stat din cadrul Parlamentului Rusiei. Ponomarev a fost singurul membru al Dumei de Stat care a votat, în anul 2014, împotriva anexării Crimeei. Acesta locuiește de câțiva ani la Kyiv și sprijină batalioanele de voluntari ruși care luptă de partea ucraineană de la începutul invaziei ruse la scară largă. 

La Varșovia s-a desfășurat a șasea întrunire a Congresului Deputaților Poporului. Forul reunește foști membri ai Dumei de Stat ruse (din partidul lui Putin) și deputați ai parlamentelor locale. O parte dintre aceștia au fost nevoiți recent să fugă din Rusia.

Participanții la aceste congrese se autointitulează drept parlament de tranziție. În parlamentul de tranziție, opozanții ruși anulează legile adoptate de dictatorul Vladimir Putin și adoptă noi legi. Până în prezent, aceștia au convenit că, după ce va fi dat jos regimul Putin, vor returna Ucrainei toate teritoriile ocupate, inclusiv Crimeea, și vor reconstrui țara vecină, ruinată de bombele rusești, prin intermediul veniturilor provenite din exporturile de petrol și gaze. De asemenea, ei vor transforma Federația Rusă într-o Republică Rusă și vor renunța la postul de președinte. Nimeni nu va sta la Kremlin. Rusia visurilor lor va fi una parlamentară.

Congresul Deputaților Poporului constituie o facțiune semnificativă a opoziției democratice rusești, dar nu e singulară. Asociații opozantului rus ucis recent de regimul Putin, l-am numit pe Aleksei Navalnîi, s-au întrunit în Lituania, iar omul de afaceri și fostul prizonier politic Mihail Hodorkovski își desfășoară propriile adunări la Berlin. Totodată, marele maestru șahist Garry Kasparov face navete între Europa și SUA, susținând prelegeri la numeroase universități, iar popularul vlogger de opoziție Maksim Katz transmite din Israel. Momentan, opozanții enunțați nu vor să se unească într-o facțiune singulară. 

Opoziția democratică rusă duce un adevărat război intern, atacându-se reciproc. Iar aceștia, așa cum a zis Ponomarev în timpul discursului susținut în urmă cu câteva zile, nu doresc în mod deosebit să sprijine mișcarea partizană din Rusia, respectiv o luptă armată contra Kremlinului. Mai mult, Ponomarev a sugerat că partenerii Ucrainei nu numai că interzic atacarea țintelor în partea centrală a Rusiei, de pildă asupra Moscovei, dar nu dau undă verde nici vizării oficialilor de la Kremlin. Motivul? Partenerii Ucrainei nu vor ca rușii "să răspundă la fel" în capitalele occidentale.

"Nu există astăzi voință politică în Occident atunci când vine vorba de a fi dat jos regimul Putin. Cred că aceasta este o mare greșeală. Putin nu a ascuns faptul că scopul său e să răstoarne ordinea constituțională, juridică și morală pe care civilizația occidentală este construită. Atunci de ce nu reacționăm așa cum se cuvine?!", a declarat vicepreședintele Senatului polonez, Michal Kaminski, în cadrul unui interviu acordat pentru cotidianul Rzeczpospolita.

"Occidentul ar trebui să susțină activ orice opoziție rusă. Lasă-i să decidă singuri cum vor lupta împotriva regimului lor sângeros. Unii luptă cu pixul, alții luptă pe frontul ucrainean. Îmi este greu să nu-i susțin pe acei ruși care, umăr la umăr cu soldații ucraineni, apără inclusiv Polonia", a adăugat Kaminski. Adresându-se opozanților ruși prezenți la întrunirea din Varșovia, Kaminski a precizat, pe de alt[ parte, că prezența sa acolo reprezintă o inițiativă eminamente privată a unui senator polonez și nu constituie poziția Guvernului Poloniei sau a majorității parlamentare din țara sa. (sursa: The Warsaw Voice)

Într-un interviu acordat pentru publicația The Express, Ponomarev a detaliat scenariul desfășurării unei revolte armate în Rusia și modul în care aceasta poate escalada. 

Ponomarev a precizat că o rebeliune contra Kremlinului va fi imposibil de controlat și se va transforma, în mod inevitabil, într-o revoluție. 

Controlul lui Vladimir Putin asupra puterii nu este la fel de sigur pe cât pare, iar o rebeliune împotriva Kremlinului e foarte posibilă, a transmis opozantul rus. 

Ponomarev a explicat că furia tot mai mare din rândul elitelor de la Kremlin și al veteranilor armatei în legătură cu războiul dus contra Ucrainei reprezintă o amenințare imensă la adresa regimului Putin și ar putea oferi scânteia declanșării unei revoluții. 

Opozantul rus a insistat, de asemenea, că majoritatea rușilor au înțeles că alegerile prezidențiale din luna martie nu au fost nici libere, nici corecte, iar acest lucru a subminat legitimitatea regimului Putin. 

"Există un potențial foarte serios de amenințare internă din partea elitelor ruse, pentru că acestea au pierdut atât de mult ca urmare a sancțiunilor și, per ansamblu, a prăbușirii relației cu Occidentul", a subliniat Ponomarev. 

Ponomarev a mai evidențiat că elitele ruse sunt "foarte nemulțumite" că Putin încă nu a reușit să-și îndeplinească promisiunile de a asigura o încetare a focului și de a restabili o oarecare aparență de normalitate în relațiile cu Occidentul, adăugând că acestea nu sunt pregătite "să aștepte la nesfârșit". 

Ponomarev a identificat elitele din domeniul afacerilor ca fiind cele mai nemulțumite de actualul regim. Acestea nu sunt cramponate complet în activele pe care le dețin în Rusia, întrucât au avut și o expunere semnificativă în Occident. 

El consideră că relaxarea sancțiunilor occidentale în cazul acelor oameni de afaceri ar fi o măsură care ar accentua faliile la nivelul elitelor de la Kremlin și ar ajuta la stimularea revoltei.

Pe de altă parte, amenințarea la adresa lui Putin nu se limitează la elite. Și alte segmente ale societății ruse oferă un teren fertil pentru declanșarea unei rebeliuni. 

Fostul parlamentar a identificat clasa managerială a Rusiei și veteranii dezamăgiți ai armatei ca fiind alte segmente ce pot provoca destabilizări. 

"Există un strat total diferit de oameni care nu aparțin elitelor, dar care sunt locuitorii marilor orașe și ai suburbiilor", a menționat Ponomarev. 

"Aceștia sunt de obicei persoanele ce lucrează în marile companii din interiorul orașelor, care sunt foarte anti-egalitare și, în general, nemulțumite de ceea ce se întâmplă", a adăugat opozantul rus. 

"De asemenea, sunt și veteranii armatei, care se întorc acasă de pe front. Mulți au ascuns, în secret, armele pe care le-au primit și se simt trădați de autoritățile centrale, care nu au știut să conducă armata și care fură totul", a mai zis Ponomarev. 

Calea către revoluție nu este niciodată previzibilă și ar putea fi declanșată de aproape orice eveniment - inclusiv cel în care Putin se îmbolnăvește grav.

Totuși, Ponomarev a spus că cel mai probabil factor declanșator rămâne conflictul între elite. 

"Și cred că în Rusia nimeni nu ar fi capabil să țină lucrurile sub control. Ar evolua inevitabil într-o revoluție", a zis Ponomarev. 

Nu în cele din urmă, Ponomarev a susținut că parlamentul de tranziție, care s-a întrunit la Varșovia, va juca un rol-cheie în modelarea revoluției, revoltă ce va avea nevoie de sprijinul guvernelor occidentale.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.