Kremlinul acuză Washingtonul pentru atacul ucrainean cu rachete ATACMS, desfășurat asupra Crimeei, amenințând cu represalii


Kremlinul acuză Washingtonul pentru atacul ucrainean cu rachete ATACMS, desfășurat asupra Crimeei, amenințând cu represalii

Moscova a acuzat luni Washingtonul pentru atacul ce s-a desfășurat asupra Crimeei cu rachete ATACMS furnizate de Statele Unite, în urma căruia au murit patru persoane și 151 au fost rănite. Kremlinul a amenințat oficial că vor avea loc represalii iminente. 

Ministerul de Externe al Rusiei a convocat-o luni pe ambasadoarea Statelor Unite – Lynne Tracy – și i-a transmis că Washingtonul „poartă un război hibrid împotriva Rusiei și a devenit, de fapt, parte la conflict”

„Vor urma cu siguranță măsuri de răzbunare”, au amenințat oficialii ruși în fața ambasadoarei americane. 

Ministerul a susținut că specialiștii americani au stabilit coordonatele de zbor ale rachetelor pe baza informațiilor de la sateliții-spion americani. 

În replică, ambasadoarea SUA a explicat faptul că Washingtonul regretă orice pierdere de vieți civile, conform declarației purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, adăugând că Washingtonul a furnizat arme Ucrainei numai pentru a-și putea apăra teritoriul suveran, inclusiv Crimeea. 

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului – maiorul Charlie Dietz – a precizat că „Ucraina ia propriile decizii de țintire și își conduce propriile operațiuni militare”.

Washingtonul interzice în continuare Kievului să lovească teritoriul rusesc recunoscut cu rachete ATACMS, care au o rază de acțiune de până la 300 de kilometri (186 mile) și alte arme americane cu rază lungă de acțiune. Dar după ce Statele Unite au permis Ucrainei să lovească cu unele arme americane ținte din Rusia, Kremlinul a vituperat că acest lucru ar reprezenta o escaladare gravă, iar Putin a ordonat exerciții cu prezentarea armelor nucleare tactice, sugerând că Rusia ar putea staționa rachete convenționale în apropierea Statelor Unite și a aliaților săi. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului – Peskov – a amenințat, la rândul său: „Implicarea Statelor Unite în lupte în urma cărora mor ruși pașnici nu poate decât să aibă consecințe. Care exact, timpul o va spune”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.