Alina Gorghiu: "‹Sfaturile› lui Teodosie reprezintă o dovadă crasă de lipsă de respect și de empatie pentru victimele violenței de orice tip, dar mai ales domestice!". Ministra Justiției prezintă un bilanț îngrijorător pe primele 5 luni ale anului curent


Alina Gorghiu: "‹Sfaturile› lui Teodosie reprezintă o dovadă crasă de lipsă de respect și de empatie pentru victimele violenței de orice tip, dar mai ales domestice!". Ministra Justiției prezintă un bilanț îngrijorător pe primele 5 luni ale anului curent

Ministra Justiției, Alina Gorghiu, taxează derapajul incalificabil al Arhiepiscopului Tomisului, Teodosie "Șpagoveanu", care, întrebat fiind de către o femeie cum se poate vindeca în condițiile în care are un soț abuziv, i-a răspuns acesteia că trebuie să își "ducă crucea", fiindcă a primit "taina cununiei". 

În acest context, Alina Gorghiu prezintă un bilanț îngrijorător al numărului semnificativ de cazuri de violență domestică pe primele 5 luni ale anului curent și atrage atenția că Teodosie dă dovadă de lipsă de respect și empatie pentru victimele violenței de orice tip. 

"«Sfaturile» ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, date la un post de radio unei femei care se plângea că soțul o abuzează psihologic reprezintă o dovadă crasă de lipsă de respect și de empatie pentru victimele violenței de orice tip, dar mai ales domestice.

Realitatea înfricoșătoare este următoarea: potrivit unui comunicat al Poliției Române din această duminică, în primele 5 luni ale acestui an, polițiștii au intervenit la 49.014 cazuri de violență domestică. În aceeași perioadă, instanțele judecătorești au emis 4.996 de ordine de protecție. Numărul faptelor penale în domeniul violenței domestice a crescut în 2024 față de anul trecut.

Pentru mine, pentru Ministerul Justiției, combaterea violenței este o prioritate. Acesta este motivul pentru care am venit cu inițiativa Ordinului de protecție extins (care va intra în vigoare la finalul lunii august) sau cu voucherele acordate rapid, în limita a 16.500 lei, pentru nevoile imediate ale victimelor infracțiunilor.

Dar cum putem mediatiza mai bine toate aceste inițiative concrete dacă persoane publice cu credibilitate în ochii românilor bagatelizează violența domestică? Cum putem fi credibili când aceleași persoane publice insinuează că femeile «trebuie să își ducă crucea» alături de un abuzator și să îndure o căsnicie cu abuzuri?  

Este rușinos că o persoană publică cu credibilitate pentru enoriașii români face astfel de afirmații, iar acest derapaj inacceptabil nu trebuie trecut sub tăcere", precizează Alina Gorghiu într-o postare publicată pe Facebook. 

Femeia abuzată de soț: "După mulţi ani de căsătorie s-a întărit convingerea că cel de lângă mine nu are empatie, aș putea spune că am fost abuzată psihologic. Din cauza lipsei de empatie, în momentele de bucurie, el mi-a adus supărare imediată, iar în momentele în care aveam nevoie de sprijinul lui moral, nu m-a susținut. Există vindecare? Care este soluția?".

Teodosie: "Poate exista și vindecare, dar dumneata, care ai primit taina cununiei, trebuie să-ţi duci crucea, să te rogi să suplinească Dumnezeu această lipsă de empatie, pentru că ai un legământ. Soluția este să nu vă despărțiți, vindecarea o dă Dumnezeu". (sursa: Ziarul de Iași)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.