Decizie fără precedent: Japonia a impus sancțiuni asupra unor companii cu sediul în China pentru sprijinul pe care l-au acordat Rusiei în războiul împotriva Ucrainei. Reacția Beijingului vizează SUA


Decizie fără precedent: Japonia a impus sancțiuni asupra unor companii cu sediul în China pentru sprijinul pe care l-au acordat Rusiei în războiul împotriva Ucrainei. Reacția Beijingului vizează SUA

Japonia a impus restricții comerciale asupra unor companii cu sediul în China, în cadrul unei noi runde de sancțiuni ce vizează persoanele și grupurile care susțin războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a anunțat Ministerul japonez de Externe într-un comunicat remis vineri, 21 iunie. Sancțiunile includ măsuri precum înghețarea activelor și restricții de export. Noile sancțiuni vizează, totodată, firme din India, Kazahstan și Uzbekistan. 

Merită subliniat că este pentru prima dată când Japonia a impus sancțiuni asupra unor firme chineze pe fondul războiului din Ucraina, potrivit Ministerului japonez de Externe. 

Printre firmele vizate de sancțiuni se numără Asia Pacific Links Ltd, cu sediul în Hong Kong, care a furnizat microcipuri pentru dronele rusești, respectiv Yilufa Electronics Limited, cu sediul în China.

China este principala sursă a Rusiei de bunuri cu dublă utilizare, necesare industriei militare rusești. 

Noua listă de sancțiuni japoneze include și 10 oficiali din cadrul comisiilor electorale ale Guvernului rus și directori ai companiilor rusești din sfera industriei militare. 

Mai mult, au fost incluse pe lista neagră 27 de organizații cu sediul în Rusia pentru implicarea lor, printre altele, în ocuparea teritoriilor ucrainene. 

Măsurile restrictive includ înghețarea activelor și restricții asupra tranzacțiilor.

Analiștii au precizat că impunerea de sancțiuni asupra companiilor chineze ar fi fără precedent pentru Japonia și au avertizat că ar putea provoca un răspuns semnificativ din partea Chinei. 

"China s-ar simți obligată să răspundă", a spus James Brown, profesor de relații internaționale specializat în afaceri rusești în cadrul Universității Temple din Tokyo. 

"S-ar putea să nu fie sub formă de sancțiuni împotriva companiilor japoneze, ci reacții asimetrice. Acum câțiva ani, de exemplu, Beijingul a oprit exporturile de pământuri rare către Japonia și ar putea face același lucru din nou", a continuat Brown. 

"Japonia nu a făcut așa ceva înainte, la nici un nivel, astfel că acest lucru ar crea un precedent masiv pe care șoimii l-ar putea folosi în viitor pentru a pune presiune asupra altor companii și guverne", a mai zis profesorul universitar. (sursa: Kyiv Independent, Reuters, SCMP)

Răspunsul imediat al Chinei vizează în mod direct SUA

Ca răspuns dat deciziei punitive a Japoniei, China a impus sancțiuni asupra contractantului american de apărare Lockheed Martin. Ministerul chinez de Externe a anunțat că va interzice mai multor unități și directori ai Lockheed Martin să se angajeze în afaceri cu China.

Unitățile sancționate includ Lockheed Martin Missile System Integration Lab, Advanced Technology Laboratories și Lockheed Martin Ventures. Directorii de top, inclusiv CEO-ul James Donald Taiclet, COO Frank Andrew St. John și CFO Jesus Malave, au fost enumerați în mod specific și li s-a interzis să călătorească în China.

Guvernul chinez a justificat aceste măsuri invocând contractele de armament pe care Lockheed Martin le are cu Taiwan. China consideră aceste acorduri drept o încălcare a suveranității sale, în contextul în care vede Taiwanul ca pe o provincie separatistă care trebuie reunificată cu țara-mamă. Orice asistență militară străină pentru Taiwan e văzută de China ca o interferență în afacerile sale interne și o amenințare la adresa integrității sale teritoriale.

Sporirea rolului Japoniei în afacerile globale

Decizia Japoniei de a sancționa companiile chineze marchează, practic, o abatere de la abordarea tradițională prudentă pe care a adoptat-o în legătură cu conflictele internaționale. Această mișcare poziționează Japonia ca un jucător mai asertiv pe scena globală, dispus să întreprindă acțiuni concrete în sprijinul dreptului internațional și al valorilor democratice. De asemenea, întărește alinierea Japoniei cu aliații occidentali, în special cu Statele Unite, în eforturile lor de a contracara agresiunea rusească, notează publicația Regtechtimes

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.