Supărat că sprijinim Ucraina cu un sistem Patriot, pretinsul intelectual Mihail Neamțu se face complet de râs într-o postare, confundând CSAT cu CNSAS și propagând o serie de dezinformări ușor demontabile privind capacitatea militară defensivă a României


Supărat că sprijinim Ucraina cu un sistem Patriot, pretinsul intelectual Mihail Neamțu se face complet de râs într-o postare, confundând CSAT cu CNSAS și propagând o serie de dezinformări ușor demontabile privind capacitatea militară defensivă a României

Pretinsul intelectual Mihail Neamțu, aciuat recent prin AUR, urmează întru totul linia partidului pro-rus menționat, criticând decizia României de a furniza Ucrainei un sistem de apărare antirachetă Patriot. Până acum nimic nou. Ceea este de subliniat însă e modul în care s-a făcut de râs printr-o postare publicată pe subiectul cu pricina. 

Scriind câteva rânduri pe Facebook, Mihail Neamțu precizează, la un moment dat, că România ar fi donat Ucrainei "singurul sistem defensiv anti-aerian funcțional pe care-l avem astăzi în dotare". Complet fals. În primul rând, dacă se referă strict la sistemele Patriot, România dispune momentan de 4 astfel de capabilități militare defensive funcționale, din care 2 sunt operaționale, așadar pregătite pentru scenariul unui război. România oferă Ucrainei un singur sistem Patriot. De altfel, Mihail Neamțu face o confuzie terminologică între "operațional" și "funcțional". Toate cele 4 sisteme sunt funcționale, dar doar o parte au fost momentan operaționalizate. Mai mult decât atât, România dispune de Scutul de la Deveselu, fapt ignorat de politicianul AUR. 

De asemenea, Mihail Neamțu se face de râs, spunând că decizia de a furniza Ucrainei sistemul Patriot a fost luată de CNSAS. Însă, CNSAS reprezintă abrevierea Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Mihail Neamțu se referea la hotărârea luată de CSAT, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.

Nu în cele din urmă, Mihail Neamțu aruncă sperietoarea recrutării de români pentru a lupta în estul Ucrainei împotriva hoardelor ruse, chestiune ce nu s-a aflat niciodată pe agenda discuțiilor înalților oficiali români, respectiv din lumea euro-atlantică. 

"Dacă-i ordin, cu plăcere! Grecii au spus nu. Spaniolii au refuzat și ei să cedeze echipamentul Patriot. Militarii și specialiștii din MApN s-au pronunțat împotrivă. Klaus Iohannis a zis DA propunerii făcute de Joe Biden, ca România să doneze Ucrainei singurul sistem defensiv anti-aerian funcțional pe care-l avem astăzi în dotare. Costul: un miliard de euro. Un fleac. O nimica toată, ca și factura la cele 120 milioane de doze de vaccin impusă de Bruxelles.

Firește, mi se va spune că doar așa, prin donația sistemului Patriot agreată de CNSAS, armata criminală a lui Vladimir Putin va putea fi înfrântă. Toți cei care nu plătesc taxe și impozite din sudoarea frunții lor ne vor explica că decizia lui Biden & Iohannis e genială, strategică și necesară.

Mă aștept, în aceeași logică, să începem la București recrutarea pentru frontul din estul Ucrainei a unor contingente de soldați apți de muncă, bărbați și femei cu cetățenie română", spune Mihail Neamțu în postarea publicată pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.