China a ajuns să depășească Europa și la consumul de energie pe cap de locuitor, folosind în mare parte cărbune pentru producerea acesteia. Ce altă țară asiatică vine tare din urmă în ceea ce privește producerea de energie din cărbune


  • ACP
  • Jun 20, 2024 12:02
  • 1157
China a ajuns să depășească Europa și la consumul de energie pe cap de locuitor, folosind în mare parte cărbune pentru producerea acesteia. Ce altă țară asiatică vine tare din urmă în ceea ce privește producerea de energie din cărbune

A doua mare economie a lumii, China, a ajuns să consume mai multă energie pe cap de locuitor decât Europa, conform unui studiu al Institutului pentru Energie din Marea Britanie. În același timp, China este lider în construcția de noi centrale electrice pe cărbune, dar e totodată lider în ceea ce privește creșterea capacităților eoliene și solare, conform studiului realizat de Statistical Review of World Energy.  

Creșterea consumului de energie din China este determinată de cererea sporită venită din partea industriei, în timp ce cererea de energie venită dinspre producătorii industriali din Europa scade din cauza prețurilor ridicate determinate, printre altele, de războiul din Ucraina.  

Pe parcursul anului trecut, China a produs mai mult de jumătate din producția totală de cărbune a lumii, iar împreună cu India, Indonezia și Australia, țara comunistă a contribuit pentru un total de 97% din producția globală de cărbune din 2023. Pe lângă producție, China a devenit și cel mai mare consumator de mărfuri energetice, cuantificând 56% din total. Precizăm, de asemenea, că Beijingul a anunțat planul de a atinge un vârf al emisiilor de dioxid de carbon înainte de 2030 și apoi de a deveni o economie net zero până în 2060.

De altfel, India vine tare din urmă în ceea ce privește consumul de cărbune, depășind anul trecut consumul combinat din Europa și America de Nord, conform studiului.  

E adevărat însă și faptul că în anul 2023 capacitățile eoliene și solare din China au depășit capacitatea totală nouă eoliană și solară creată de restul lumii, ceea ce ar duce la o tendință de scădere a producerii emisiilor de carbon cu efect de seră. Dar China continuă să construiască pe mai departe și centrale pe cărbune, pentru a susține consumul său masiv de energie. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.