Putin are mare bătăi de cap în Vietnam. Înainte să-și înceapă vizita, președintele vietnamez a declarat că SUA reprezintă un partener de importanță strategică. Lucrurile devin și mai complicate pentru Rusia pe fondul tensiunilor dintre vietnamezi și comuniștii chinezi


Putin are mare bătăi de cap în Vietnam. Înainte să-și înceapă vizita, președintele vietnamez a declarat că SUA reprezintă un partener de importanță strategică. Lucrurile devin și mai complicate pentru Rusia pe fondul tensiunilor dintre vietnamezi și comuniștii chinezi

După vizita efectuată în Coreea de Nord, dictatorul rus Vladimir Putin vizitează pentru două zile Vietnamul cu o delegație de rang înalt, în încercarea de a îmbunătății și a dezvolta relațiile cu această țară, dar și pentru a demonstra lumii că Rusia nu a rămas izolată printre câteva regimuri autoritare, respectiv dictatoriale. 

Vizita este foarte complicată de temele ce urmează să fie abordate, una dintre ele fiind cea a respectării unui cod de conduită în Marea Chinei de Est, unde China, marea parteneră a Rusiei, acționează deschis și agresiv împotriva intereselor Vietnamului.

Mai mult, președintele vietnamez To Lam a spus cu câteva zile înainte de vizita lui Putin că "Vietnamul consideră Statele Unite un partener de importanță strategică și dorește dezvoltarea parteneriatului bilateral cuprinzător, într-un mod mai eficient și mai practic".

Vizita de stat a dictatorului rus, din perioada 19-20 iunie, este efectuată la invitația secretarului general al Comitetului Central al Partidului Comunist din Vietnam, Nguyễn Phú Trọng, cu pretextul sărbătoririi celei de-a 30-a aniversări a Tratatului privind principiile relațiilor de prietenie dintre Vietnam și Rusia și în pragul celei de-a 75-a aniversări, în anul 2025, a legăturilor diplomatice bilaterale.

Trebuie menționat că Vietnamul reprezintă cel mai mare partener comercial al Rusiei în Asia de Sud-Est, în timp ce Rusia este unul dintre primii cinci parteneri comerciali ai Vietnamului din Europa, cele două părți având proiecte comune în domeniul apărării. Vietnamul dispune în dotarea armatei, cu preponderență, de arme și echipamente sovietice și ruse. De asemenea, există proiecte și parteneriate în domeniul energetic și în învățământ, în Rusia învățând aproximativ 5.000 de studenți vietnamezi.

Delegația rusă încearcă să lege legături mai strânse între marile companii petroliere din Rusia și Vietnam, domeniu în care compania rusă Zarubezhneft are peste patru decenii de parteneriat cu Petrovietnam, prin înființarea de asociații mixte, cum ar fi Vietsovpetro și Rusvietpetro, pentru explorare geologică și extracție de petrol și gaze.

Numai că între ce își dorește delegația rusă și ce ar putea realiza e o distanta imensă, în condițiile în care Vietnamul are nevoie disperata să aibă un acces mai mare pe piața americană și face tot ceea ce e posibil să atragă investițiile companiilor americane care părăsesc China, pe fondul războiului economic dintre Washington și Beijing. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.