Prezent la Casa Albă, Stoltenberg face o serie de declarații care îi pun pe jar tiranii de la Moscova: "Țările din NATO vor avea anul acesta cea mai mare creștere a cheltuielilor militare din ultimele decenii". Acesta vorbește totodată despre intensificarea sprijinului nuclear pentru Ucraina


Prezent la Casa Albă, Stoltenberg face o serie de declarații care îi pun pe jar tiranii de la Moscova: "Țările din NATO vor avea anul acesta cea mai mare creștere a cheltuielilor militare din ultimele decenii". Acesta vorbește totodată despre intensificarea sprijinului nuclear pentru Ucraina

Țările din NATO vor avea anul acesta cea mai mare creștere a cheltuielilor militare din ultimele decenii, cu un total de 18%, conform celor declarate de secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg.

"23 de aliați vor cheltui 2% din PIB sau mai mult pentru apărare în acest an. Este de peste două ori mai mult decât în urmă cu patru ani și (acest lucru - n.red.) demonstrează că aliații europeni alături de Canada își asumă cu adevărat partea lor de responsabilitate comună pentru a ne proteja pe toți cei din alianța NATO", a spus Stoltenberg în timpul unei întâlniri avute luni cu președintele american Joe Biden la Casa Albă. 

Ce nu a menționat Stoltenberg este că pentru sporirea cheltuielilor militare a insistat mult și fostul președinte Donald Trump, a cărui insistență nu a fost foarte bine văzută la acea vreme. 

Secretarul general al NATO i-a mulțumit lui Biden pentru ceea ce a numit a fi "leadershipul său puternic" în ceea ce privește Ucraina și l-a felicitat pentru semnarea unui acord bilateral de securitate cu președintele Volodimir Zelenski. 

"De asemenea, aliații europeni își intensifică și egalează contribuțiile SUA la sprijinul militar acordat Ucrainei și mă aștept ca, atunci când ne vom întâlni luna viitoare, să fim de acord ca NATO să joace un rol principal în furnizarea de asistență și formare în domeniul securității și, totodată, ca aliații să fie de acord să intensifice sprijinul financiar și nuclear pentru Ucraina", a mai declarat Stoltenberg.

"Acest lucru va reduce povara asupra Statelor Unite și va consolida sprijinul nostru pentru Ucraina. Cred că este important să înțelegem că, cu cât este mai puternic sprijinul nostru pentru Ucraina, cu atât mai repede se poate pune capăt acestui război", a continuat secretarul general al NATO. 

Nu în cele din urmă, Stoltenberg a reamintit că membrii NATO vor sărbători luna viitoare, la Washington, cea de-a 75-a aniversare a Alianței, în timpul căreia, a spus el, vor lua decizii importante pentru viitor.

Președintele Joe Biden a răspuns că "împreună am descurajat continuarea agresiunii rusești în Europa și am întărit flancul estic al NATO, arătând clar că vom apăra fiecare centimetru din teritoriul Alianței". (sursa: AICI)

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.