Tabloul moscovit al ipocriziei: După ce a amenințat nuclear țările NATO, în repetate rânduri, Kremlinul se plânge că secretarul general al Alianței "escaladează tensiunile" în prezent prin anunțul desfășurării de arme nucleare în postură operațională


Tabloul moscovit al ipocriziei: După ce a amenințat nuclear țările NATO, în repetate rânduri, Kremlinul se plânge că secretarul general al Alianței "escaladează tensiunile" în prezent prin anunțul desfășurării de arme nucleare în postură operațională

Kremlinul l-a acuzat luni pe șeful NATO, Jens Stoltenberg, că ar provoca o "escaladare a tensiunii" pentru faptul că a declarat că alianța militară poartă discuții privind desfășurarea mai multor arme nucleare.

Stoltenberg declarase că membrii NATO se consultă cu privire la desfășurarea mai multor arme nucleare, scoaterea lor din depozit și plasarea lor în standby în contextul unei amenințări tot mai mari din partea Rusiei și Chinei.

Purtătoarea de cuvânt a NATO, Farah Dakhlallah, a răspuns că nu au existat schimbări semnificative în postura sa nucleară, făcând referire la remarcile șefului Alianței. 

"NATO se angajează să asigure o descurajare nucleară sigură și eficientă. În acest scop, avem un program de modernizare în curs de desfășurare, pentru a înlocui armele și aeronavele vechi", a spus Dakhlallah. 

"Dincolo de asta, nu există modificări semnificative la descurajarea noastră nucleară", conchis oficiala NATO. 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a zis că cele declarate de Stoltenberg pentru presă ar contrazice un comunicat emis la Conferința pentru Pace din Elveția, care preciza că orice amenințare sau utilizare a armelor nucleare în contextul războiului din Ucrainei este inadmisibilă. 

"Aceasta nu este altceva decât o altă escaladare a tensiunii", a zis Peskov despre remarcile secretarului general al NATO.

Ipocrizia Kremlinului a atins cote maxime în acest caz, plângându-se de escaladarea tensiunilor, deși a amenințat, numai în acest an, în mai multe rânduri, țări din cadrul NATO cu folosirea armelor nucleare. La începutul lunii acesteia, de exemplu, Putin spunea că "dintr-un oarecare motiv, Occidentul crede că Rusia nu va folosi niciodată armele nucleare". 

"Avem o doctrină nucleară, uitați-vă ce scrie în ea", a adăugat Putin.

Pe 9 mai, Putin a declarat că "trupele strategice de rachete nucleare sunt în alertă", iar pe 12 martie a zis că Rusia rămâne într-o stare de pregătire de luptă şi este pe deplin pregătită pentru un război nuclear, precizând că Kremlinul decide în ce situații ar putea fi folosite armele nucleare. 

"Armele există pentru a le folosi", a mai declarat președintele rus cu acea ocazie. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.