Pentru prima oară în aproape doi ani, importurile europene de gaze rusești le-au depășit pe cele din Statele Unite, asta în pofida angajamentelor și eforturilor țărilor europene de a renunța la combustibilii fosili din Rusia pe fondul războiului dus de Kremlin la scară largă împotriva Ucrainei.
"Este izbitor să vedem o cotă mai mare de piață a gazului rusesc și a gazelor naturale lichefiate în Europa, după toate eforturile depuse pentru a decupla și a reduce riscul aprovizionării cu energie", a declarat Tom Marzec-Manser, director de consultanță în domeniul analizei gazelor în cadrul Independent Commodity Intelligence Service (ICIS).
Inversarea volumului importurilor de gaze evidențiază, din nou, dificultatea reducerii dependenței Europei de gazele din Rusia, inclusiv în condițiile în care țări din Europa de Est, precum Austria și Ungaria, se bazează în continuare pe aceste importuri din țara invadatoare.
După izbucnirea invaziei rusești la scară largă asupra Ucrainei, livrările de gaze din Statele Unite le-au depășit pe cele din Rusia, gazele americane ajungând să cuantifice până la aproximativ o cincime din aprovizionarea regiunii, începând cu luna septembrie a anului 2022.
Însă, din luna mai a acestui an, transporturile de gaz și gaz lichefiat prin conducte rusești au reprezentat 15% din aprovizionarea totală către UE, Regatul Unit, Elveția, Serbia, Bosnia și Herțegovina, respectiv Macedonia de Nord, potrivit datelor ICIS.
În același timp, importurile de gaz natural lichefiat din Statele Unite au ajuns la numai 14% din totalul importurilor de gaze naturale, ceea ce reprezintă cel mai scăzut nivel din august 2022.
Situația de fapt vine și pe fondul unei cereri mai slabe de gaze, întrucât țările europene dispun de niveluri de stocare ridicate, aproape record, pentru această perioadă a anului.
Inversarea "probabil nu va dura", a mai spus Marzec-Manser de la ICIS, explicând în acest sens că Rusia ar putea, ca în vară, să înceapă livrarea de gaze naturale lichefiate în Asia prin ruta sa nordică, ce devine accesibilă în acest anotimp.
Asta ar putea duce la reducerea volumului de gaze rusești trimise în Europa, în timp ce producția de gaze din Statele Unite a crescut din nou, a continuat Manser.
"Rusia are o flexibilitate limitată pentru a păstra această cotă în Europa, pe măsură ce cererea va crește în iarna viitoare, în timp ce producția generală de gaze naturale lichefiate din SUA e în creștere, cu și mai multe noi capacități care vor veni pe piața globală până la sfârșitul anului", a conchis consultantul în domeniul energiei. (sursa: AICI)