EXCLUSIV Document. Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU): ”Crimele de război ale ocupanților ruși NU au termen de prescripție!”. Câte crime de război săvârșite în Mariupol a reușit să ancheteze SBU și câți localnici urmează să fie trași la răspundere pentru colaboraționism


EXCLUSIV Document. Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU): ”Crimele de război ale ocupanților ruși NU au termen de prescripție!”. Câte crime de război săvârșite în Mariupol a reușit să ancheteze SBU și câți localnici urmează să fie trași la răspundere pentru colaboraționism

Podul.ro a solicitat Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) să ne ofere o serie de informații privitoare la situația din orașul ucrainean Mariupol, distrus și ocupat de invadatorii ruși. Am întrebat câte anchete preliminare a realizat SBU în cazul Mariupolului, în special în ceea ce privește crimele de război săvârșite de militarii ruși în complicitate cu așa-zisele autorități rusești de ocupație. De asemenea, am întrebat și despre colaboraționiștii locali ai Kremlinului. 

În cele ce urmează vă prezentăm răspunsul SBU (foto mai jos): 

6770 de anchete privind crime de război

”Orașul Mariupol a devenit simbolul rezistenței și eroismului poporului ucrainean, dar, în același timp, și un simbol al barbariei și al cruzimii inumane ale regimului de la Kremlin și ale forțelor rusești de ocupație. De la începutul invaziei rusești, anchetatorii SBU au efectuat anchete preliminare în cazul a 6770 de infracțiuni penale legate de agresiunea armată rusă împotriva Ucrainei, comise în Mariupol. Este vorba în principal de crime de război comise de ruși împotriva civililor și prizonierilor de război. 

Colaboraționiștii Kremlinului 

În legătură cu activitățile de colaboraționism în Mariupol, anchetatorii serviciului special ucrainean au investigat peste 300 de proceduri penale pe motiv de comitere de infracțiuni prevăzute de Codul penal al Ucrainei. Informațiile privind presupusele infracțiuni sunt verificate cu atenție. În cadrul procedurilor penale, se efectuează setul necesar de acțiuni procedurale pentru a documenta în mod corespunzător activitatea infracțională și pentru a aduce autorii în fața justiției. Crimele de război nu au termen de prescripție.

În același timp, vă atragem atenția asupra faptului că informațiile detaliate despre formele și metodele de activitate ale serviciului special, precum și despre mijloacele și sursele de informare, nu pot fi dezvăluite, întrucât acest lucru ar putea dăuna intereselor de securitate națională”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.