Toni Greblă vrea să anuleze transparența procesului electoral prin eliminarea presei și observatorilor în etapa numărării voturilor / „Sute de voturi trecute de la USR la AUR. Din pix. Procese verbale măsluite și buletine de vot anulate fraudulos. Acestea sunt infracțiuni care trimit direct la pușcărie pe oricine le comite”


Toni Greblă vrea să anuleze transparența procesului electoral prin eliminarea presei și observatorilor în etapa numărării voturilor / „Sute de voturi trecute de la USR la AUR. Din pix. Procese verbale măsluite și buletine de vot anulate fraudulos. Acestea sunt infracțiuni care trimit direct la pușcărie pe oricine le comite”

Mai multe organizații și asociații civice trag un semnal de alarmă în privința declarațiilor publice recente ale controversatului Toni Greblă, politrucul instalat de coaliția USL în fruntea Autorității Electorale Permanente, a cărui demisie a fost solicitată în ultimele zile de mai multe formațiuni politice ca urmare a modului dezastruos de organizare a scrutinului din 9 iunie. Este vorba despre opinia privind „necesitatea revizuirii legislației electorale” astfel încât să nu mai fie permisă prezența, în timpul numărării voturilor, a candidaților, a observatorilor și a presei, arată Expert Forum într-un comunicat.

„Organizațiile semnatare își arată îngrijorarea față de declarațiile președintelui Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, care a susținut că s-ar impune revizuirea legislației electorale pentru a nu mai permite prezența în timpul numărării voturilor a candidaților, a observatorilor și a presei[1]. Considerăm că această declarație este contrară oricăror principii care ar trebui să asigure transparența procesului electoral și poate aduce atingere gravă integrității acestuia. 

După cunoștința noastră, niciun președinte al AEP nu a mai încercat să elimine observatorii din procesul electoral și nici chiar partidele politice nu au făcut astfel de declarații. Ar trebui să fie în interesul AEP, garant al organizării unor alegeri corecte, ca procesul să fie monitorizat de cât mai multe organizații independente.

Declarația vine în contextul în care membrii birourilor electorale au avut probleme în a finaliza activitatea de numărare a voturilor și de centralizare a rezultatelor la alegerile din 9 iunie. Nu este deloc evident cum prezenţa observatorilor ar putea determina completarea greșită a unor procese verbale, întrucât aceasta este responsabilitatea membrilor biroului electoral. În plus, la toate alegerile la care numărarea voturilor a fost ordonată şi corectă, ea s-a desfăşurat tot în prezenţa observatorilor. Reamintim că este chiar sarcina AEP să selecteze și să pregătească membrii Corpului Experților Electorali, de unde provin președinții și locțiitorii acestora. Așadar, poate prioritatea AEP ar trebui să fie profesionalizarea administrației electorale.

Nu în ultimul rând, declarațiile domnului Greblă sunt contrare angajamentelor internaționale pe care și le-a asumat România prin semnarea Documentului de la Copenhaga din 1990, care stabileşte standarde de transparenţă a proceselor electorale. Mai mult, Codul de bune practici în materie electorală al Comisiei de la Veneţia menţionează explicit că observarea trebuie permisă în timpul numărării voturilor [2], iar rapoartele ODIHR recomandă ca legislația să fie extinsă pentru a permite accesul observatorilor la toate etapele procesului electoral și nu doar la ziua alegerilor.

Eliminarea observatorilor din secțiile de votare poate avea un impact negativ semnificativ asupra integrității procesului electoral și solicităm Președintelui AEP să renunțe la orice propuneri de modificări legislative care ar afecta transparența procesului electoral”, precizează Expert Forum care semnează acestă poziție alături de alte ong-uri, sociologi, observatori electorali, asociații studențești etc. Detalii AICI

Primarii de la Sectoarele 1 și 2 ale Capitalei - care consideră că felul în care au decurs procedurile după închiderea urnelor, la multe secții de votare, sunt profund viciate de greșeli neintenționate sau intenționate, solicitând îndreptarea acestora și renumărarea voturilor în anumite situații - au anunțat că au depus plângere penală împotriva lui Toni Greblă.

Jurnalistul Paul Palencsar arată, într-o postare pe Facebook, cine este Toni Greblă, ce rol are în procesul electoral și de ce e un politruc controversat.

„Toni Greblă, omul care are grijă ca voturile noastre să nu fie fraudate. Este președintele Autorității Electorale Permanente, autoritatea ce organizează alegerile în România. Fost senator PSD, prefect de București și secretar general al Guvernului, Greblă a fost acuzat de DNA pentru infracțiuni de corupție și trafic de influență, pe când era judecător la CCR. Dosarul său cuprindea zeci de infracțiuni, fiind o premieră scandaloasă pentru un magistrat de asemenea nivel. În interceptări, actualul președinte al AEP folosea amenințări în stil interlop, demne de familia Corleone. În anul 2023, Toni Greblă a încasat venituri de 410.000 de lei, din trei indemnizații și două pensii. Să fie primit!

Pe scurt, acesta e CV-ul omului care în România anului 2024 e garantul esenței democrației, anume al votului fiecăruia dintre noi. În cheia asta, informațiile despre fraudarea votului la numeroase secții de votare devin expresia unei posibile stări de fapt. Nu știu voi, dar mie mi se face frică. Simt că îmi pleacă pământul de sub picioare, când aflu pe mâna cui încap speranțele noastre, visul de a face o Românie din care copiii și nepoții noștri să nu o ia la sănătoasa, spre țări în care democrația nu e doar amăgire.

Este halucinant modul în care voturile au fost numărate în multe dintre secțiile de votare, sub conducerea lui Toni Greblă, vechi om al sistemului. Sute de voturi trecute de la USR la AUR. Din pix. Procese verbale măsluite și buletine de vot anulate fraudulos. Acestea sunt infracțiuni care trimit direct la pușcărie pe oricine le comite. Nu și la noi. Partidul stat, mașinăria PSDNL-istă funcționează la capacitate maximă, asigurându-și supraviețuirea.

Ce fel de stat e acela care nu poate garanta un vot credibil și transparent pentru cetățenii săi? Unul eșuat, cum ne spunea Klaus Iohannis? Cum ne privește Europa, când ziarele anunță fraude la alegerile din România, ca în cea din urmă țară bananieră? E rușinos și sacrileg tabloul României actuale, o caricatură în tușe groase a ce ar trebui să fim după 34 de ani de la Revoluția născută din speranța că putem fi altfel. Nu putem. Dacă am putea, am fi”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.