NATO și UE pregătesc noi măsuri pentru a le face viața grea agenților ruși de pe teritoriul țărilor membre. Precizările făcute de Jens Stoltenberg / Scrisoarea semnată de 8 miniștri din state membre ale Uniunii Europene


NATO și UE pregătesc noi măsuri pentru a le face viața grea agenților ruși de pe teritoriul țărilor membre. Precizările făcute de Jens Stoltenberg / Scrisoarea semnată de 8 miniștri din state membre ale Uniunii Europene

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că țările membre ale Alianței vor răspunde campaniei ostile a Rusiei - care include acte de sabotaj și atacuri cibernetice, luând măsuri mai dure împotriva agenților ruși.

"Am văzut mai multe exemple de sabotaj, de tentative de incendiere, de atacuri cibernetice, de dezinformare", a precizat Stoltenberg înainte de întâlnirea miniștrilor Apărării ai țărilor membre ale Alianței, care se desfășoară la Bruxelles în perioada 13-14 iunie. 

"Mă aștept ca miniștrii NATO să se adreseze campaniei ruse de activități ostile împotriva aliaților NATO. Vom lucra, de asemenea, la opțiunile de răspuns ale NATO, care mă aștept să includă o conștientizare sporită, schimb de informații, de date obținute de serviciile de informații, o intensificare a protecției infrastructurii critice, inclusiv infrastructurii submarine și cibernetice, precum și restricții mai stricte asupra personalului de informații rus de pe teritoriul țărilor din întreaga Alianță", a explicat secretarul general al NATO.

În paralel cu abordarea alianței militare, inclusiv la nivelul Uniunii Europene se vor iniția acțiuni pentru oprirea activităților ostile ale agenților coordonați de Moscova. În acest sens, opt miniștri de Externe din cadrul unor țări membre ale UE au trimis o scrisoare șefului diplomației blocului european, Josep Borrell, în care transmit că diplomații ruși ar trebui să aibă restricții de a circula liber în țările UE.

"Credem că UE ar trebui să restricționeze cu strictețe circulația membrilor misiunilor diplomatice ruse și a membrilor familiilor acestora numai pe teritoriul unui stat acreditat. Această măsură va restrânge semnificativ spațiul operațional pentru agenții ruși", se spune în scrisoarea celor 8 miniștri. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.