Decizie fără precedent: Elveția respinge extremismul ecologist, refuzând să dea curs unei hotărâri CEDO privind așa-zisa luptă împotriva schimbărilor climatice


  • ACP
  • Jun 13, 2024 15:19
  • 907
Decizie fără precedent: Elveția respinge extremismul ecologist, refuzând să dea curs unei hotărâri CEDO privind așa-zisa luptă împotriva schimbărilor climatice

Camera inferioară a Parlamentului Elveției a votat miercuri, într-o mișcare fără precedent în Europa, respingerea unui ordin al Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) care cere țării să-și intensifice eforturile de a lupta împotriva schimbărilor climatice. Potrivit declarației adoptate miercuri prin vot în Parlament, CEDO, prin hotărârea sa, a depășit limitele dezvoltării legale permise și a nesocotit procesele democratice de luare a deciziilor.

În aprilie, după o plângere formulată de Asociația Climatică a Seniorilor, CEDO a constatat că Elveția a încălcat Convenția privind dreptul la respectarea vieții private și de familie al femeilor în vârstă elvețiene, deoarece nu a implementat suficiente măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice.

Hotărârea de referință în cauza "Verein KlimaSeniorinnen Schweiz împotriva Elveției" stipulează că statele au responsabilitatea de a combate schimbările climatice pentru a proteja drepturile omului. În cadrul procesului, un grup care reprezintă peste 2.500 de femei elvețiene vârstnice a susținut că eșecul Guvernului lor de a atenua în mod adecvat încălzirea globală a încălcat drepturile lor la sănătate și viață și le-a expus riscului de a muri în timpul valurilor de căldură. 

Deși nu este membră a Uniunii Europene, Elveția face parte din Consiliul Europei și reprezintă unul dintre cei 46 de semnatari ai Convenției Europene a Drepturilor Omului. 

Hotărârea instanței din aprilie este prima astfel de hotărâre regională, care creează un precedent pentru toți semnatarii convenției. 

O comisie parlamentară a respins inițial decizia, în timp ce camera superioară a criticat "activismul judiciar" al instanței. Camera superioară, înclinată spre dreapta, a susținut deja săptămână trecută că Elveția nu trebuie să ia măsuri suplimentare, deoarece face deja suficient pentru a combate schimbările climatice. 

Pe lângă stabilirea precedentului, cazul elvețian evidențiază o reacție la nivel legislativ împotriva deciziilor excesive privind politica climatică la nivel global. 

Refuzul Elveției de a pune în aplicare decizia CEDO menționată mai sus ar putea "crea un precedent îngrijorător, subminând rolul supravegherii legale în guvernarea democratică", a declarat Isabela Keuschnigg, cercetător juridic la London School of Economics, într-un interviu acordat pentru Reuters. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.