Puternicele reverberații provocate de alegerile europarlamentare, mai ales în Franța. Cu toate acestea, Ursula von der Leyen se declară încrezătoare: "Nu se poate forma nicio majoritate fără PPE!"


Puternicele reverberații provocate de alegerile europarlamentare, mai ales în Franța. Cu toate acestea, Ursula von der Leyen se declară încrezătoare: "Nu se poate forma nicio majoritate fără PPE!"

Rezultatul alegerilor europarlamentare din 9 iunie are puternice reverberații la nivel european. Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat convocarea alegerilor parlamentare anticipate după înfrângerea categorică suferită la europarlamentare de coaliția de la guvernare în fața partidului considerat de extremă dreapta, Rassemblement National. 

Alegerile de duminică au reconfirmat atât în Franța, cât și în Germania nemulțumirea deja de notorietate a alegătorilor față de politicile marilor partide care au guvernat în ultimii ani. În Germania, social-democrații au obținut cel mai slab rezultat înregistrat vreodată, marii câștigători fiind cei de la partidul populist Alternative for Germany (AfD).

Cu toate acestea, grupul de centru-dreapta PPE va constitui, din nou, cea mai mare familie politică din Parlamentul European, de altfel obținând în urma alegerilor câteva locuri în plus în Parlamentul European. În Italia, partidul conservator Fratelli d'Italia, al prim-ministrei Georgiei Meloni, a câștigat cele mai multe voturi, iar în Spania Partidul Popular de centru-dreapta a ieșit pe primul loc, depășind formațiunea politică a prim-ministrului socialist Pedro Sanchez.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care vizează obținerea celui de-al doilea mandat de 5 ani la cârma puternicei instituții executive a UE, s-a grăbit să se prezinte ca un scut împotriva extremelor, declarând, în urma rezultatelor, că "nu se poate forma nicio majoritate fără PPE, iar împreună vom construi un bastion împotriva extremelor de stânga și de dreapta".

"Dar este adevărat totodată că extremele de stânga și dreapta au câștigat sprijin și de aceea rezultatul vine cu o mare responsabilitate pentru partidele din centru", a mai spus Ursula von der Leyen. 

Cele mai mari pierderi au fost înregistrate de partidele ecologiste din Europa, care au ajuns la un total de numai 53 de eurodeputați, de la 71 cât au avut până acum. Pierderile electorale vin ca urmare a anilor în care au promovat politici catastrofale pentru industria și agricultura din multe țări europene.  

Clivajul către dreapta se datorează clar creșterii masive a costului vieții și costului tranziției ecologice, dar și preocupărilor majore legate de migrație și războiului din Ucraina, îngrijorări despre care au vorbit cel mai mult și cărora au promis că li se vor adresa partidele naționaliste și populiste. Întrebat de ce se descurcă atât de bine extrema dreaptă, candidatul principal al Verzilor din Olanda, Bas Eickhout, spus următoarele pentru Reuters: "Cred că mulți oameni au simțit că Europa nu face lucruri alături de oameni, ci doar peste capetele lor". (sursa: Reuters)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.