Prim-ministrul Cehiei: Există suspiciuni potrivit cărora Rusia se află în spatele tentativei de incendiere a autobuzelor dintr-un depozit din Praga!


Prim-ministrul Cehiei: Există suspiciuni potrivit cărora Rusia se află în spatele tentativei de incendiere a autobuzelor dintr-un depozit din Praga!

Rusia a fost acuzată luni de prim-ministrul ceh Petr Fiala pentru planificarea incendierii autobuzelor dintr-un depozit din capitala Praga, atac ce fusese planificat să aibă loc săptămâna trecută, dar care, din fericire, a eșuat. 

Fiala a declarat pentru presă, după o ședință a Consiliului Național de Securitate Ceh, că atacul eșuat a fost "foarte probabil" organizat și finanțat de Moscova, adăugând că planul face parte dintr-o campanie de sabotaj "hibridă" condusă de Rusia împotriva țărilor europene.  

"Atacul face parte dintr-un război hibrid purtat împotriva noastră de Rusia. (...) Rusia încearcă în mod repetat să creeze haos și să submineze încrederea cetățenilor în statul nostru", a spus Fiala. 

Anterior, cu privire la complotul dejucat, poliția a declarat că a arestat, în cursul zilei de sâmbătă, un cetățean străin, pe care l-a acuzat de terorism. Suspectul a fost descris ca fiind "un bărbat vorbitor de spaniolă, originar din America de Sud" care se pare că se afla în țară de cel puțin 5 zile, înainte de a încerca, miercuri seară, să incendieze autobuzele, atac dejucat de vigilența personalului de la depozitul de autobuze din Praga. 

Premierul Fiala a spus că tentativa eșuată de incendiere face parte probabil dintr-o serie de atacuri similare desfășurate în Europa, care păreau să fie orchestrate de Moscova. 

De pildă, Agenția de Securitate Internă a Poloniei a declarat luna trecută că a reținut un polonez și doi cetățeni din Belarus, suspectați că ar fi incendiat instalații din diferite părți ale țării. Alții au fost arestați, la rândul lor, pentru acte de sabotaj în legătură cu care oficialii polonezi au transmis că au fost comise la ordinul serviciilor ruse. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.