Cum împiedică rusia interzicerea filialei religioase a FSB care activează în Ucraina și cine sunt exponenții din SUA care contribuie la protejarea ei? Cazurile propagandistului american pro-rus Tucker Carlson și ale casei de avocatură Amsterdam & Partners LLP / Anna Neplii


Cum împiedică rusia interzicerea filialei religioase a FSB care activează în Ucraina și cine sunt exponenții din SUA care contribuie la protejarea ei? Cazurile propagandistului american pro-rus Tucker Carlson și ale casei de avocatură Amsterdam & Partners LLP / Anna Neplii

În articolul precedent, am aruncat o privire mai atentă asupra uneia dintre cele mai mari ramuri alternative ale FSB, care a îndeplinit sarcinile Kremlinului vreme de decenii nu numai în Ucraina, ci și în întreaga lume. Însă, cea mai mare celulă a sa activează în Ucraina - 12 mii de comunități religioase ale UOC-MP (Biserica Ortodoxă Ucraineană aflată sub tutela Patriarhiei Moscovei).

Dar, în ciuda sutelor de percheziții efectuate de SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei) în biserici, respectiv la preoți și jurnaliști de casă ai UOC-MP, pe parcursul cărora au fost găsite pașapoarte, simboluri, corespondențe purtate cu autoritățile ruse și chiar camere de tortură în care au fost interogați pro-ucraineni în timpul ocupației rusești, nu a fost impusă o interdicție asupra activității UOC-MP în Ucraina. Această interdicție a activității este împiedicată în mod activ de agenții ruși din interiorul Ucrainei și de comunitatea internațională pro-rusă, în mod special susținătorii lui Trump fiind implicați activ în sprijinirea UOC-MP. 

În continuare, citiți cum încearcă aceștia să influențeze legislația ucraineană.

Jurnaliști religioși cu pașapoarte rusești

Mai mult, "jurnaliştii religioşi" sunt angajaţi în procesele de destabilizare informațională în interiorul ţării şi în subminarea imaginii Ucrainei pe arena internaţională.

De exemplu, agenția de presă Uniunea Jurnaliștilor Ortodocși (SPZH) s-a angajat într-o luptă cu Biserica Ortodoxă Ucraineană Autocefală și autoritățile ucrainene cu multă vreme înainte ca rusia să declanșeze invazia la scară largă. 

În 2018, în biroul lor au fost găsite afișe propagandistice care îndemnau la declanșarea unui război civil, materiale de propagandă despre patriarhul ucrainean Filaret și pliante care îl discreditau pe președintele de atunci, Petro Poroșenko.

Chiar dacă redactorul-șef, Valery Stupnytsky, se află în prezent în arest sub acuzația de înaltă trădare, SPZH continuă să publice falsuri și narațiuni distructive în limba ucraineană, care sunt preluate instantaneu de oficinele de propagandă rusă.

Până în vara anului 2023, rusoaica Elena Tulkina a lucrat pentru SPZH sub pseudonimul Olena Yufereva. Ea locuiește la Moscova. Pe rețelele sociale, Elena a publicat fotografii din călătoriile efectuate în Donețk și Mariupol, aflate sub ocupație, conversații cu mercenari din cadrul PMC Wagner, precum și campanii de colectare de fonduri pentru a ajuta armata rusă.

O altă oficină propagandistică este cea intitulată drept Primul Cazac (Perchy Kozatsky). Înainte de izbucnirea războiului la scară largă, publicația scria în principal despre autorități ruse și politicieni ruși.

Publicația a fost manageriată de rusul Nikolai Moiseenko, care și-a făcut apariția "în mod misterios" la Kyiv după 2014.

Atunci când a fost reținut de poliție, în 2016, s-a identificat ca fiind un jurnalist rus ce lucrează pentru publicația de propagandă Anna News. Ulterior, s-a dovedit că, în tot acest timp, Nikolai a vizitat teritoriile ocupate. Iar anul trecut a fugit din Ucraina.

Dar cel mai cunoscut "jurnalist" al acestui proiect este Jan Taksyur, care anul trecut a primit 12 sentințe pentru înaltă trădare. Imediat după proces, autoritățile ruse au cerut ca Taksyur să fie returnat în cadrul unui schimb de prizonieri, ceea ce indică valoarea lui pentru FSB. Imediat după efectuarea schimbului, a primit un pașaport rusesc.

Printre alte proiecte propagandistice ale UOC-MP se numără resursa Laymen (Myryany), care a început să fie promovată activ cu jumătate de an înainte de începerea războiului la scară largă. Tema principală a propagandiştilor cu pricina este apărarea UOC-MP. Videoclipurile privind "persecutarea bisericii" sunt subtitrate în engleză, rusă, georgiană și greacă pentru a viza o mare parte din comunitatea internațională.

În plus, cititorii acestei publicații sunt activiști. 20 de mii dintre aceștia au desfășurat un miting la Rada Supremă înainte de începerea invaziei la scară largă, reclamând "presiunea ce e exercitată asupra bisericii ruse din Ucraina".

Potrivit anchetei, resursa propagandistică e controlată de preotul Serhiy Chertylin, care duce o amplă campanie ce are menirea de a împiedica implementarea proiectului de lege care interzice UOC-MP.

În corespondența sa personală, au fost găsite "rapoarte" referitoare la rezultatele unei întâlniri avute cu deputatul ucrainean Artem Dmytruk. În acest "raport", Chertylin a menționat că Dmitruk "este gata să exercite controlul parlamentar asupra reînregistrării proiectului de lege".

Potrivit anchetei, Chertylin i-a raportat informațiile lui Viktor Vyshnevetsky, un om de afaceri din Donețk din vremea lui Viktor Ianukovici (președintele pro-rus al Ucrainei). Vishnevetsky este, la rândul său, manager al blocului propagandistic al UOC-MP.

Chertylin este în prezent investigat și acuzat de cinci infracțiuni.

Avocatul său este Mykyta Chekman, care l-a apărat și pe Pavlo Lebid în instanță. Pavlo Lebid e un mitropolit al UOC-MP care a servit cândva în armata rusă și a studiat la Seminarul Teologic din Moscova.

Într-o conversație telefonică interceptată de SBU, Pavlo s-a bucurat de ocuparea regiunii Herson și a subliniat necesitatea negocierilor.

În aprilie 2023, lui Pavlol i s-au adus la cunoștință mai multe acuzații, iar în prezent se află în arest la domiciliu. 

Avocatul Chekman reprezintă în instanță interesele nu numai ale celor doi menționați, Pavlo și Chertylin, ci și ale altor jurnalişti religioși și preoţi din Moscova.

Subminarea introducerii legii ce vizează interzicerea filialei religioase a FSB în Ucraina

Luând în considerare toate faptele trecute în revistă mai sus, ar fi logică și pur și simplu necesară interzicerea activităților UOC-MP, ținând cont de amenințarea exercitată la adresa securității naționale a Ucrainei. Și a existat o încercare în acest sens. 

În octombrie 2023, un astfel de proiect de lege a fost înaintat pe parcursul unei ședințe a Radei Supreme. Însă, rețeaua pro-rusă a făcut tot posibilul pentru a se asigura că legea nu merge mai departe și nu ajunge astfel la votul final. Deputații spun că nu există suficiente voturi.

În special, avocatul Chekman a creat varii obstacole. În corespondența avută cu un alt avocat, Chekman a îndemnat să fie pregătite "amendamente ridicole de modificare a legii".

"Cu cât propunem mai multe amendamente, cu atât va dura mai mult activitatea în comisii. Ar trebui să existe până la 500 de amendamente, poți chiar să furnizezi aberații totale", a transmis Chekman.

Din analiza corespondenței s-a stabilit, de asemenea, că amendamentele au fost predate deputatului poporului Artem Kultenko, care trebuia să le disemineze altor deputați. În cele din urmă, este cunoscut faptul că nici el, nici deputatul anterior menționat, Dmytruk, nu au votat proiectul de lege referitor la interzicerea activităților UOC-MP. 

Influența de pe arena internațională și implicarea trumpiștilor

În pofida numeroaselor cazuri documentate în care reprezentanții UOC-MP au exercitat presiuni asupra adevăraților preoți ucraineni, din cadrul OCU, i-au intimidat și torturat, respectiv au hărțuit ani de zile alte culte din Ucraina, autoritățile ucrainene sunt în continuare îngrijorate că interzicerea entității fsbiste va contribui la crearea unei imagini a "martirului UOC-MP", prin intermediul propagandei ruse, în ochii Occidentului.

Aceste preocupări sunt de înțeles, deoarece nu a fost doar un caz singular ca înaltul for al Consiliului de Securitate al ONU să se întrunească la solicitarea federației ruse pentru a analiza problema "persecutării Bisericii canonice din Ucraina". În cadrul acestor întâlniri, iau cuvântul ucrainofobi, al căror mesaj-cheie constă în "oprirea persecutării UOC-MP".

Pe parcursul unei reuniuni a ONU de la începutul lunii aprilie a acestui an, mitropolitul Theodosie din cadrul UOC-MP și avocatul Chekman au cerut comunității internaționale să intervină în cazul persecutării ilegale, de către autoritățile ucrainene, a jurnaliștilor religioși și a preoților. Aceste declarații au fost precedate de arestările menționate anterior și de transmiterea acuzațiilor privind faptele de înaltă trădare.

Dar UOC-MP nu s-a rezumat la această campanie de influențare. Activitățile UOC-MP ating un nivel larg răspândit pe scena internațională, ceea ce afectează, per ansamblu, sprijinul pentru Ucraina în lupta contra invadatorilor ruși. 

În luna februarie a acestui an, Robert Amsterdam, un avocat american ce activează în cadrul Amsterdam & Partners LLP, a venit în Ucraina pentru a avea o întâlnire "cu clientul său - UOC-MP".

În luna octombrie 2023, atunci când deputații au votat, în primă lectură, pentru proiectul de lege menționat mai sus, Robert a acordat un interviu propagandistului american pro-rus Tucker Carlson. În respectivul interviu, Robert a subliniat că politicienii ucraineni doresc să obțină susținerea vocilor populiste ale celor care stau în spatele "noii biserici" (adevărata Biserică Ucraineană - n.red.), motiv pentru care ei consideră că e în interesul lor politic să distrugă această ramură de lungă durată a creştinismului (UOC-MP - n.red.). 

În timpul vizitei efectuate în Ucraina, Robert s-a întâlnit cu mitropoliții Onufrie și Theodosie, cărora SBU le-a adus deja la cunoștință patru acuzații, precum și cu deputatul Artem Dmytruk. Acesta a anunțat întâlnirile pe rețelele sociale. 

În plus, a fost stabilită o legătură între Robert și jurnaliștii publicației ucrainene Bihus.info, respectiv fostul deputat, filantrop al UOC-MP, Vadim Novinsky. 

Amintim că, în 2019, Novinsky și Mitropolitul Onufrie au zburat la Moscova pentru a se întâlni cu Patriarhul Kirill. De asemenea, este cunoscut faptul că un număr de biserici rusești au fost finanțate prin fundația sa caritabilă. În prezent, Ucraina a impus sancțiuni împotriva lui Novinsky, autoritățile ucrainene hotărând, printre altele, confiscarea bunurilor acestuia. În cursul anului trecut, Novinsky a fost surprins la Zurich la o slujbă desfășurată duminică la o biserică rusă.

În vara anului 2023, Novinsky a semnat un acord cu firma de avocatură Amsterdam & Partners LLP. Site-ul companiei notează că Ucraina "a confiscat ilegal bunurile lui Novinsky și îl persecută din cauza convingerilor sale religioase". Prin urmare, compania urmează să "oprească legal atacurile Guvernului ucrainean".

Întrucât Guvernul SUA cere tuturor celor care cooperează cu guverne sau organizații străine să informeze despre acest lucru și să introducă date relevante în registrul corespunzător, avocatul acestei companii, William Burke-White, a depus în toamna anului 2023 o declarație pe site-ul Departamentului de Justiție al SUA. Potrivit acesteia, avocatul cu pricina e un agent străin care face lobby pentru interesele UOC-MP.

Potrivit "planului de acțiune" publicat, avocatul încearcă să convingă Guvernul SUA să "forțeze Ucraina să renunțe la interdicția asupra UOC-MP". 

Deja, pe 19 octombrie 2023, a fost implementat unul dintre punctele planului. Publicația americană The Hill a publicat un articol cu ​​teze manipulatorii și critici aduse la adresa autorităților ucrainene întrucât au încercat să interzică activitățile UOC-MP. William descrie perchezițiile efectuate în biserici și aducerea la cunoștință a acuzațiilor către preoți ca reprezentând "o încălcări grave ale drepturilor omului".

Mai mult, Amsterdam & Partners LLP a scris o scrisoare către Rada Supremă în care lansează amenințări și cere să nu voteze pentru interzicerea bisericii ruse. Compania șantajează deputații - dacă vor vota pentru interdicție, vor cădea sub sancțiunile SUA și vor răspunde penal. 

Susținătorii lui Trump și republicanii folosesc deja aceste teze ca instrument pentru a sabota sprijinirea Ucrainei. Ei creează comisii religioase speciale care convoacă deputații ucraineni pentru a "explica situația".

Desigur, niciunul dintre ei nu menționează sute de fapte înregistrate despre activitatea preoților și a jurnaliștilor religioși în serviciul invadatorilor. 

Articolul 35 din Constituția Ucrainei garantează libertatea viziunii asupra lumii și a religiei, inclusiv de a profesa sau de a nu profesa orice religie. Dar ceea ce trebuie subliniat este faptul că interzicerea UOC-MP nu privește "preferințele religioase", ci securitatea națională a Ucrainei. Asta întrucât UOC-MP constituie o organizație politică, nu religioasă.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.