Mesajul ambasadorului Ucrainei înainte de alegerile din România: "Consider că în ultimii doi ani am atins niveluri istorice ale relațiilor bilaterale. Cred că vom putea menține această direcție, indiferent de rezultatul alegerilor de duminică". Diplomatul ucrainean punctează o serie de avantaje economice de care se bucură în prezent ambele țări pe fondul îmbunătățirii relațiilor


Mesajul ambasadorului Ucrainei înainte de alegerile din România: "Consider că în ultimii doi ani am atins niveluri istorice ale relațiilor bilaterale. Cred că vom putea menține această direcție, indiferent de rezultatul alegerilor de duminică". Diplomatul ucrainean punctează o serie de avantaje economice de care se bucură în prezent ambele țări pe fondul îmbunătățirii relațiilor

Întrebat joi, în cadrul unei conferințe de presă, despre pericolul reprezentat de partidele extremiste AUR și SOS în contextul alegerilor din acest an, ambasadorul Ucrainei în România, Ihor Prokopchuk, și-a manifestat încrederea că relațiile bilaterale româno-ucrainene vor continua să se dezvolte indiferent de rezultatul scrutinului electoral de duminică, 9 iunie. 

În acest sens, Ihor Prokopchuk a punctat o serie de avantaje economice de care se bucură ambele țări datorită relațiilor bilaterale care, în viziunea sa, au atins niveluri istorice în ultimii doi ani. 

"Am deplină încredere în relațiile bilaterale dintre Ucraina și România. Consider că în ultimii doi ani am atins niveluri istorice în ceea ce privește această relație, atât din punct de vedere politic, dar și economic. Și am deplină încredere în aceste relații, întrucât sunt sigur că servesc interesele ambelor țări, respectiv ale popoarelor ambelor țări. Când am avut anul trecut o cifră de afaceri bilaterală de peste 5 miliarde de dolari, am deplină încredere că este în beneficiul României și al Ucrainei. Când portul Constanța a atins performanța maximă pe fondul numărului semnificativ de transporturi care vin din Ucraina, din nou, consider că servește interesele ambelor țări. De asemenea, săptămâna trecută am vizitat deschiderea unui nou terminal de transbordare a cerealelor, mai precis la Dornești, în Suceava, aceasta fiind o investiție privată care a dus la construirea celui mai mare terminal de cereale din Europa centrală. Din perspectiva mea, această chestiune arată încrederea pe care o au nu numai autoritățile guvernamentale, ci și entitățile private în perspectiva unor bune relații bilaterale, inclusiv economice. Atunci când o companie ucraineană, prin filiala sa europeană, dar cu bani proprii, vine în România și realizează proiecte energetice în valoare de zeci de milioane de euro, a căror finalizare s-a produs acum câteva luni, asta reflectă, din nou, încrederea mediului de afaceri în relațiile noastre bilaterale. Așadar, de aceea spun că suntem pe drumul de a atinge potențialul maximal al acestor relații, ceea ce nu s-a mai întâmplat. Și cred că avem o perspectivă foarte bună privind dezvoltarea acestui parteneriat în termeni economici, politici și de securitate, ceea ce va servi interesele ambelor state. Totodată, lucrând în prezent la dezvoltarea infrastructurii de frontieră, aceasta este o chestiune benefică pentru locuitorii și cetățenii României și Ucrainei. Aceste aspecte sunt foarte benefice pentru ambele țări. Și asta mă face să cred că vom putea menține această direcție a relațiilor, indiferent de rezultatul alegerilor de duminică. Și va fi la latitudinea poporului român să decidă pe cine sprijină. Sper că vor face alegerea corectă", a declarat diplomatul ucrainean. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.