Daniel Uncu, în dialog cu studenții: "Facem foarte puțin în prezent pentru Ucraina, din nefericire". Candidatul AD la europarlamentare amintește că România nu și-a îndeplinit angajamentul de a aloca 2% din PIB pentru Apărare și consideră că ideea înființării unei armate europene e neviabilă în prezent / Dezbatere SSWP


Daniel Uncu, în dialog cu studenții: "Facem foarte puțin în prezent pentru Ucraina, din nefericire". Candidatul AD la europarlamentare amintește că România nu și-a îndeplinit angajamentul de a aloca 2% din PIB pentru Apărare și consideră că ideea înființării unei armate europene e neviabilă în prezent / Dezbatere SSWP

Participând la o dezbatere organizată recent la Biblioteca Națională a României de think tank-ul studențesc SSWP, vicepreședintele partidului Alternativa Dreaptă, Daniel Uncu, candidat la alegerile europarlamentare ce vor avea loc pe 9 iunie, a abordat inclusiv tematici referitoare la securitatea lumii libere. 

În debutul intervenției, Daniel Uncu a trecut în revistă câteva motive pentru care, cel puțin în prezent, nu este viabilă ideea înființării unei armate europene. În această optică poate fi privită și incapacitatea majorității statelor europene de a-și respecta angajamentul luat deja față de o alianță politico-militară, respectiv NATO, mai precis cel al alocării a 2% din PIB pentru Apărare, a atras atenția viceliderul AD, care a dat ca exemplu negativ România în ceea ce privește alocarea bugetară. 

Date fiind acestea, Daniel Uncu a avertizat că țările NATO fac mult prea puțin pentru a ajuta Ucraina să prevaleze în războiul dus contra invadatorilor ruși. 

Despre ideea înființării armatei europene: "Din perspectiva mea, ca vicepreședinte al partidului Alternativa Dreaptă pentru politică externă, Europa nu este capabilă în prezent să creeze această armată comună. Dar nici nu cred că e nevoie în acest moment, din simplul motiv că avem o interoperabilitate la nivelul NATO. Acest pact nu este doar unul militar, ci unul politico-militar prin statutul Tratatului NATO. Mai mult decât atât, și aduc în discuție o chestiune pe care mulți oameni o uită, iar aici voi intra într-un expozeu puțin mai delicat, respectiv ceea ce spunea Hastings Ismay, primul secretar general al NATO: «Care e menirea NATO? De a-i ține pe americani înăuntru, pe ruși afară și pe germani la locul lor». Lucrurile acestea s-au uitat".

Despre viitorul Alianței Nord-Atlantice și contribuția insuficientă a României la arhitectura de securitate euro-atlantică: "Consiliul NATO a stabilit încă din 2006 că procentul din PIB alocat Apărării din bugetul țărilor membre trebuie să ajungă la 2%. Păi din cele 32 de state NATO, cred că vreo 10 depășesc pragul acesta, ceea ce, iertați-mă, este o mizerie care ni se întoarce acum în față. Iar în acest context amintesc că România, pe toate canalele oficiale, a figurat cu un procent dedicat Apărării de 2,4%. Toată lumea vorbea de 2,4%, ca să aflăm de curând că asta a fost o minciună. Desigur, cei de la NATO știau această chestiune, că noi am avut 1,6% alocare din PIB, mai puțin într-un singur an în care am avut foarte puțin peste 2%. Din acești 1,6%, doar segmentul de 1% se duce eventual pe dotările Armatei Române. Restul banilor se duc pe salarii. Asta în condițiile în care la câteva sute de kilometri distanță avem un război cu un stat agresor, un violator militar denumit Rusia, despre care dacă cineva consideră că se va opri la Ucraina, se înșală amarnic!". 

Despre războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei: "Apropo de narațiunea sulfuroasă a celor care încearcă să edulcoreze moral ceea ce a făcut și face în continuare Rusia, din punctul meu de vedere și al partidului Alternativa Dreaptă, ceea ce s-a întâmplat și se întâmplă în momentul de față în Ucraina reprezintă un viol militar. Și, ca să folosesc o anecdotă, poate că cea violată nu este nici cea mai deșteaptă, nici cea mai frumoasă și nici cea mai cuminte. Și ce dacă? Violul rămâne viol. Primul lucru pe care trebuie să-l facem e să oprim violatorii militari, să-i aducem în fața justiției și după care ne ocupăm și de doamnă și o trimitem la pension, o trimitem să învețe să vorbească, o învățăm cum este cu democrația, respectiv cu lupta anticorupție ș.a.m.d. Așadar, primul lucru pe care trebuie să-l facem e să înțelegem ceea ce se întâmplă acum în Ucraina grație acestei găști politice cleptocrate care se află la Kremlin. Facem foarte puțin în prezent, din nefericire". 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.