O bancă britanică, pusă din nou sub acuzare, în SUA, pentru efectuarea de tranzacții destinate mai multor grupări teroriste, precum Hamas


  • ACP
  • Jun 4, 2024 14:00
  • 879
O bancă britanică, pusă din nou sub acuzare, în SUA, pentru efectuarea de tranzacții destinate mai multor grupări teroriste, precum Hamas

Una din marile bănci britanice este acuzată de spălare de bani pentru finanțatorii mai multor grupuri teroriste, asta deși scăpase, la un moment dat, de urmărirea penală pentru acuzația cu pricina ca urmare a unei intervenții, din anul 2012, a Guvernului britanic. 

O instanță din New York, care a reluat cazul, susține că mii de tranzacții în valoare de peste 100 de miliarde de dolari au fost efectuate de banca Standard Chartered între 2008 și 2013, încălcând, printre altele, sancțiunile ce au fost impuse împotriva Iranului. 

Banca ce deservește în principal clienți din Africa, Orientul Mijlociu și Asia ar fi efectuat tranzacții valutare de 9,6 miliarde de dolari cu persoane și companii desemnate de Guvernul SUA drept finanțatoare ale "grupurilor teroriste" precum Hezbollah, Hamas, al-Qaeda și talibanii, conform unui expert independent.

Standard Chartered ar fi falsificat datele privind tranzacțiile din cadrul sistemului internațional de plată Swift pentru a transfera miliarde de dolari prin sucursala sa din New York, în numele unor entități sancționate precum Banca Centrală a Iranului.

Banca a recunoscut în 2012 și în 2019 încălcarea sancțiunilor împotriva Iranului și a altor țări, fapt pentru care a plătit amenzi în valoare totală de peste 1,7 miliarde de dolari, dar nu a admis efectuarea de tranzacții pentru organizații "teroriste".

În septembrie 2012, cancelarul Guvernului Cameron, George Osborne a intervenit în secret în numele băncii, iar trei luni mai târziu Departamentul de Justiție al SUA a decis să nu aducă banca în fața unei instanțe. Se pare însă că Osborne nu avea cunoștințe despre tranzacțiile ilegale la acel moment, însă atunci când acesta a intervenit în secret în numele băncii, entitatea bancară se afla în pericol de a fi urmărită penal pentru spălare de bani de către Departamentul de Justiție al SUA.

Un expert cu zeci de ani de experiență în examinarea tranzacțiilor bancare ilicite pentru CIA, David Scantling, afirmă că banca britanică a procesat tranzacții pentru Banca Centrală a Iranului chiar în timp ce se împrumuta cu aproximativ 2 miliarde de dolari pe zi prin prisma unui program de urgență instituit de Guvernul SUA pentru a sprijini băncile pe fondul crizei globale din 2008.

Alte tranzacții ale băncii au fost efectuate pentru o companie pakistaneză de îngrășăminte, Fatima Fertiliser, cunoscută pentru vânzarea de materiale explozive folosite de talibani pentru bombele ascunse pe marginea drumurilor, care au ucis sau mutilat mii de militari britanici și americani în Afganistan. Standard Chartered a facilitat și alte 73 de tranzacții pentru o companie-paravan din Gambia, deținută de un finanțator-cheie al Hezbollah, Mohammad Ibrahim Bazzi, conform documentelor.

Cu toate acestea, autoritățile americane implicate în investigarea băncii au solicitat respingerea cazului în 2019, susținând că acuzațiile "nu au condus la descoperirea de noi încălcări", astfel că instanța a respins cazul. La acea vreme, în fața instanței, un agent FBI a susținut că nimic nu "a indicat sau a sugerat că banca s-a angajat în tranzacții necorespunzătoare în dolari americani" după 2007. Pe de altă parte, acuzațiile ce par a avea un fundament solid, au condus, iată, la redemararea anchetei. (sursa: BBC)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.