INTERVIU. Lucian Viziteu, candidat USR la Primăria Bacău: ”PSD pregătește fraudarea votului la Bacău! Avem nevoie de o prezență masivă la vot pentru a învinge mașinăria pesedistă”


INTERVIU. Lucian Viziteu, candidat USR la Primăria Bacău: ”PSD pregătește fraudarea votului la Bacău! Avem nevoie de o prezență masivă la vot pentru a învinge mașinăria pesedistă”

Într-un interviu acordat pentru Podul.ro, candidatul USR la Primăria Bacău atenționează că la Bacău se pregătește o fraudă electorală de proporții, ca în vremurile în care județul era controlat de mafia Iacobov-Hrebenciuc-Sechelariu. Viziteu avertizează că doar o mobilizare masivă poate bate mașinăria pesedistă. 

Reporter: Domnule primar, încleștările electorale sunt în toi la Bacău, unde vă luptați cu un mastodont – alianța PSD-PNL –, care beneficiază de resurse inepuizabile și care îl susține pe socialistul Valentin Ivancea în cursa pentru Primăria Bacăului. Cât de aprigă e lupta?

Lucian Viziteu:  Noi ducem o campanie electorală decentă, fără atacuri, prezentăm ce am făcut, ce urmează să facem. Din păcate, mafia PSD din jurul baronului Benea folosește instituții ale statului în procesul electoral. Decizii recente, precum cea luată de BEJ, mă fac să cred că deja a început influențarea procesului electoral. La Bacău suntem în epicentrul mafiei pesediste din România. 

Reporter: Ce spune mai exact decizia BEJ? 

Lucian Viziteu: Biroul Electoral Județean ne-a interzis să utilizăm sloganul „Modernizăm Bacăul”. Asta afectează integritatea alegerilor și procesul democratic din Bacău.  Interesant că mai întâi au atacat la Biroul Electoral Municipal, unde au pierdut, apoi la Biroul Electoral Județean. În ambele instituții există câte doi judecători, adică oameni care cunosc legea. Toți cei patru judecători au respins cererea PSD. În schimb, cei numiți politic de PSD și de partidele controlate mai mult sau mai puțin de baronul Benea au votat ”pentru” și așa au realizat o majoritate care a încălcat legea. 

Reporter: Și totuși, ce e în neregulă cu sloganul „Modernizăm Bacăul”? E un mesaj pozitiv 100%. 

Lucian Viziteu: „Modernizăm Bacăul” este sloganul pe care îl folosește Alianța Dreapta Unită la nivel național. Sloganul se potrivește foarte bine pentru orașul nostru. Timp de 30 de ani, Bacăul a fost ținut în subdezvoltare. Nu s-au făcut investiții importante în schimb, banii băcăuanilor au fost drenați de rețelele de corupție pe care le cunoaște toată țara. De acea și avem personaje celebre care au fost condamnate, precum Hrebenciuc, Iacobov, sau personaje cărora li s-au închis extrem de suspect mai multe dosare de corupție. Mă gândesc aici la Dragoș Benea, căruia i s-a închis mai multe dosare de corupție în epoca în care generalul Coldea era unul dintre cei mai influenți oameni din România. 

Reporter: Ce spun băcăuanii despre pesedistul Ivancea, contracandidatul dumneavoastră?  

Lucian Viziteu: Băcăuanii știu că în spatele lui se află toate rețelele PSD-iste construite timp de decenii la Bacău. Să fie clar: unul ca Ivancea n-ar fi fost posibil fără personaje de speța lui Hrebenciuc, Iacubov sau Benea. Ivancea a fost crescut și promovat de cele mai toxice zone ala PSD, zone care și-au certificat deja eșecul, unii dintre protagoniști ajungând în spatele gratiilor, așa cum spuneam mai sus. Adevărații tătuci și mentori ai PSD Bacău au fost și au rămas Hrebenciuc și Iacubov (mai cu seamă prin intermediul cadrelor pe care le-au crescut, cultivându-le reprobabil). Un aspect esențial: cel care face legătura între generații este chiar Dragoș Benea, fost vice-primar al lui Dumitru Sechelariu și actual șef al PSD Bacău.   

Reporter: De-a lungul anilor, Valentin Ivancea a avut o relație conflictuală cu PNL Bacău. Credeți că liberalii locali și votanții lor au uitat acest istoric presărat cu multe scandaluri, atacuri și acuzații cu iz penal? 

Lucian Viziteu: Aici cred că e marele dezavantaj al lui Ivancea, dincolo de mediul total toxic care l-a emanat și l-a tot împins în față. Ani în șir, el s-a aflat în conflict deschis cu partidele de dreapta și cu simpatizanții acestora, care-i știu prea bine profilul, minciunile și apucăturile. În plus, din poziția de președinte al Consiliului Județean Bacău, Ivancea nu i-a ajutat mai deloc pe primarii PNL din județ, iar asta a generat destule tensiuni și acuzații legitime. Mai mult, același Ivancea și-a tot bătut joc de interesele băcăuanilor, nefinalizând nicio investiție în municipiu, motivul refuzului fiind faptul că primarul e de la USR. Acest politicianism de factură PSD-istă a cauzat multe dezavantaje băcăuanilor, iar oamenii înțeleg asta.  

Având în vedere istoricul conflictual dintre Ivancea și PNL Bacău, cât și repulsia pe care PSD-istul o trezește în rândul electoratului de dreapta, eu cred că, deși PNL a decis, la centru, ca liberalii băcăuani să-l susțină pe Ivancea, mulți simpatizanți liberali îmi vor acorda mie votul, și asta se va întâmpla pur și simplu pentru faptul că Ivancea nu este un personaj votabil. Voi atrage voturi și din zona PNL deoarece eu sunt singurul candidat de dreapta la Primăria Bacău. Continuarea administrației mele e singura garanție că politicile cu adevărat liberale, pe care le-am inițiat în urmă cu trei ani și jumătate, vor continua și după 9 iunie 2024. Totul în interesul băcăuanilor. 

Reporter: Care e povestea cu apa? Am văzut că, inițial, Ivancea a zis că nu el a crescut prețul apei, apoi însă, au apărut documente care arătau clar că el și primarii pesediști au votat pentru creșterea prețului la apă. Și am văzut că dumneavoastră v-ați opus. 

Lucian Viziteu: Timp de câteva săptămâni, propaganda pesedistă a umplut orașul cu zeci de mii de flyere mincinoase în care mă acuzau pe mine de creșterea prețului la apă potabilă. E doar un exemplu, în total au cheltuit, cred, sute de mii de euro pe propagandă mincinoasă. Băcăuanii sunt însă oameni inteligenți, înțeleg despre ce este vorba. Chiar și cei care nu știau ce să creadă s-au convins în momentul în care am prezentat public, la o televiziune națională, documentul care demonstrează că Ivancea a crescut prețul la apă. Băcăuanii au văzut acolo semnătura lor și au înțeles că pesediștii încercau, încă o dată, să-i păcălească. 

Reporter: Dumneavoastră ce relații ați avut cu PNL la nivel local?

Lucian Viziteu: Relațiile au fost foarte bune și le mulțumesc pentru asta! Nu voi uita niciodată că în 2020 am câștigat alegerile fiind candidatul PNL-USR. Atunci, fără susținerea liberalilor, probabil că nu aș fi câștigat Primăria. O lungă perioadă am avut cele mai bune relații atât cu PNL Bacău, cât și cu unii liberali de la centru. Dar asta se întâmpla înainte ca Iohannis să mute PNL lângă PSD. În mod firesc, o astfel de mișcare împotriva firii, decisă la Cotroceni, a stârnit o amplă nemulțumire în rândul liberalilor adevărați. De ce? Pentru că, în primul rând, liberalii autentici știu că, odinioară, înaintașii PSD-iștilor de astăzi i-au băgat în temnițele comuniste pe înaintașii PNL-iștilor. În al doilea rând, dreapta și stânga sunt despărțite de o adevărată prăpastie doctrinară. E ușor să faci o alianță între PNL și PSD, mai cu seamă atunci când se fac presiuni de la Cotroceni, însă e imposibil să unești cele două electorate – și asta se vede la București, unde PNL și PSD susțin candidați distincți. Această alegere are în spate tocmai tensiunea ireconciliabilă dintre nucleele dure electorale aferente celor două partide. 

Dacă electoratul liberal susține direcția Vest, democrația, independența justiției și economia de piață, e cât se poate de clar că PSD-ul reprezintă exact opusul acestor valori. E motivul pentru care îmi pun speranțele în electoratul de dreapta, în oamenii care în trecut au votat cu PNL, PDL sau PNȚ, adică, au votat cu partidele care s-au împotrivit PSD-ului și moștenirii lui Ion Iliescu. Pe acești oameni mă bazez. România și Bacăul au nevoie de politici de dreapta – proiecte vizând modernizarea și dezvoltarea, susținerea antreprenorilor, reducerea birocrației și a cheltuielilor de funcționare, investiții în educație, sănătate și infrastructură. Am spus-o și o repet: România e bolnavă de socialism iar unica soluție e liberalismul!  

Reporter: Inevitabil, când ați preluat mandatul de primar, ați preluat și marile probleme istorice ale Bacăului. Una dintre acestea a fost oprirea furnizării apei reci, fapt sesizat, în repetate rânduri, de 20-30 de ani. Dumneavoastră ați rezolvat această problemă, însă a apărut alta: prețul ridicat al apei. Cum s-a ajuns aici?  

Lucian Viziteu: Ani la rândul, băcăuanii au fost nevoiți să își facă provizii de apă în case – chiar și eu îmi burdușisem baia cu bidoane de 5 litri, abia dacă mai aveam spațiu. Rezolvarea problemei apei reci a fost o prioritate zero a acțiunilor mele. Pentru Bacău a însemnat enorm că am reușit să pun în funcțiune rezerva de apă. A fost un succes enorm. Investiția e fost mare, însă s-a dovedit esențială. Am rezolvat o problemă cronică a orașului care a fost cauzată de administrațiile PSD-iste. De altfel, compania de apă controlată politic de PSD refuza să acționeze în vreun fel, așa că i-am obligat în instanță. 

Acum prețul apei e problema, acesta crescând cu aproape 50% în cursul ultimului an. Repet o certitudine bazată pe documente: e important ca băcăuanii să știe că decizia creșterii prețului apei aparține PSD, principalul responsabil fiind chiar Valentin Ivancea, șeful CJ. Eu cred că PSD-iștii au jecmănit atât de mult compania, încât s-au văzut nevoiți să crească prețul la apă pentru a acoperi diverse găuri. 

În prezent, încerc să găsesc o soluție pentru locuitorii cei mai afectați. Mai exact, alături de echipa mea, pregătesc un proiect care prevede ca băcăuanii cu venituri mici să primească un ajutor financiar. Este incalificabil că, din cauza PSD, există familii care încă își drămuiesc apa în România anului 2024. Apa potabilă e un prim semn al civilizației. Acest serviciu ar trebui să fie ieftin pentru toată lumea.   

Reporter: Cum este Bacăul în prezent? 

Lucian Viziteu: Bacăul e un oraș în plină dezvoltare. Aici activează unele dintre cele mai mari companii din România deopotrivă cu tineri antreprenori și întreprinzători de succes. Bacăul e oraș universitar, are o viață culturală. Vă invit la Bacău să vedeți schimbările. 

Anul trecut, bugetul de investiții a fost mai mare decât cel cumulat în ultimii 7 ani. În principal, asta s-a datorat fondurilor europene pe care le-am adus în Bacău. Unii mă critică pentru că avem prea multe șantiere deschise simultan. Le înțeleg nemulțumirea și le prezint scuzele de rigoare, însă am adus bani europeni iar rolul acestora e dezvoltarea și modernizarea orașului. Prefer să lucrăm intens câțiva ani decât să tot lungim acest proces al modernizării. Avem multe de recuperat. În ultimii 30 de ani s-au făcut prea puține. 

Reporter: Care sunt cele mai importante investiții făcute cu bani europeni? 

Lucian Viziteu: În sistemul sanitar am investit 3,5 milioane de euro. Acești bani au vizat modernizarea Spitalului de Pneumoftiziologie, instituție aflată în subordinea Municipalității. Tot cu bani europeni am modernizat școlile și grădinițele din oraș – colegiile NV Karpen și Grigore Antipa, creșe, am dotat toate sălile de clasă din municipiu cu tablete, laptopuri, table inteligente, videoproiectoare și routere de internet. 

Doar în perioada 2021-2023 s-au încasat aproximativ 90 de milioane de lei din fonduri europene. În primii trei ani am semnat contracte pe fonduri europene de circa 130 de milioane de euro, iar anul acesta, probabil că vom semna pentru încă aproximativ 60-80 milioane euro. Și asta înseamnă de trei ori mai mult decât ce a reușit să facă fosta administrație. 

În cel de-al doilea mandat, eu și echipa mea vom reuși să modernizăm toate școlile și grădinițele din oraș. De asemenea, vom începe chiar și construcția primei creșe din Bacău – așa ceva nu s-a mai făcut de 40 de ani.

Desfășurăm 9 proiecte care fac parte din Planul de Mobilitate Urbană al Bacăului pentru care avem contracte de finanțare în valoare de 40 de milioane euro, bani europeni. E aproape finalizat un sistem de management al traficului, am semnat contracte pentru înnoirea parcului auto cu autobuze noi, am modernizat stațiile de transport public și am construit trasee pentru deplasări nemotorizate și trasee de agrement. 

La toate acestea se adaugă investiții realizate cu fonduri proprii și fonduri din PNRR.

Reporter: Dacă veți mai câștiga un mandat, cum vedeți dezvoltarea Bacăului?

Lucian Viziteu: Bacăul trebuie să devină un oraș prieten cu familia. Adică, un oraș care să le ofere tinerilor oportunități de job-uri astfel încât aceștia să-și întemeieze o familie și să-și crească copiii aici. Pentru asta e nevoie de un oraș curat, de școli și grădinițe moderne, de un sistem de sănătate performant și de o infrastructură pe măsură. Nu în ultimul rând, avem nevoie de un oraș care să ne facă să zâmbim mai des. Am mai spus-o: îmi plac filmele americane vechi în care locuitorii unui oraș se cunosc, se ajută și au grijă unii de ceilalți. Acesta e orașul pe care vreau să-l construiesc alături de băcăuani.

Reporter: Domnule Viziteu, de ce nu a făcut statul român mai nimic, în cei peste 30 de ani scurși de la Revoluție, pentru memoria rezistenței anticomuniste și a victimelor comunismului? 

Lucian Viziteu: Pentru că, după ce au furat Revoluția, criptocomuniștii lui Ion Iliescu au preluat întreaga putere, deturnând România de la parcursul ei firesc și de la o asumare sinceră a istoriei recente. În loc de NATO și UE, ne-au adus mineriade și baroniade. Ne-au adus FSN-PDSR-PSD, dar și alte zone ale beznei. Vechea Securitate a devenit noua Securitate, marii criminali ai regimului comunist nefiind niciodată trași la răspundere. Și asta pentru că, în lipsa lustrației, tot foștii nomenklaturiști și securiști ne-au condus, fie în persoană, fie prin intermediul urmașilor ideologici sau biologici impuși în cele mai înalte funcții. Și lucrurile nu s-au schimbat. 

Am convingerea că, fără o asumare sinceră a istoriei recente, România nu va putea merge mai departe. Nu de o manieră sănătoasă. De aceea este esențial ca rezistenței anticomuniste să i se aloce locul binemeritat în manualele școlare. Tinerii trebuie să știe adevărul. Pe de altă parte, statul român ar trebui să salveze Fortul 13 Jilava și să-l transforme în memorial al victimelor comunismului. Este inadmisibil că la mai bine de 30 de ani de la Revoluție în București nu există un muzeu dedicat rezistenței anticomuniste. 

Reporter: Basarabia e România?

Lucian Viziteu: Da. Basarabia a fost, este și va rămâne România! E indubitabil: cea mai firească și mai rapidă cale pentru ca R.Moldova să intre în UE este ReUnirea cu România. Mai mult, ReUnirea îi aduce pe basarabeni în cadrul granițelor NATO, singurele granițe pe care hoardele rusești nu le pot trece. Și asta nu este deloc puțin lucru, cu atât mai mult în contextul invaziei rusești în Ucraina. Să nu uităm amenințările în serie proferate de la Moscova, care a specificat (prin diverse voci) că R.Moldova e următoarea țintă după Ucraina. De asemenea, ReUnirea le-ar aduce fraților de peste Prut salarii și pensii ca în România. Firește că Basarabia e România. ReUnirea rămâne un deziderat istoric. 

Articol susținut de USR Bacău, CMF 21240009

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.