Beijingul acuză serviciile britanice de informații că recrutează agenți din instituțiile chineze de stat


  • ACP
  • Jun 3, 2024 11:41
  • 919
Beijingul acuză serviciile britanice de informații că recrutează agenți din instituțiile chineze de stat

Serviciul Secret de Informații al Regatului Unit, MI6, este acuzat de Ministerul Securității de Stat din China că vizează angajații de stat chinezi pentru a-i recruta ca spioni. 

Declarația Beijingului a fost emisă la mai puțin de o lună după ce Marea Britanie a acuzat doi bărbați de spionaj pentru China.

Pe canalul său oficial WeChat, ministerul din China spune că agenții britanici au recrutat un chinez, prezentat public în comunicat doar după numele său de familie Wang, respectiv pe soția acestuia, supranumită Zhou, ambii lucrând în departamentele "confidențiale" ale unei agenții de stat chineze. Cei doi ar fi fost recrutați de MI6 în 2015, când au fost la studii în Marea Britanie, în cadrul unui program de schimb chinezo-britanic, se mai spune în raportul de pe WeChat. Recrutarea s-ar fi produs după câteva ieșiri la cine și tururi, la invitația agenților britanici, care le-au arătat celor doi chinezi "o grijă deosebită" pentru a "înțelege mai bine interesele și slăbiciunile lor".  

Agenții MI6 s-ar fi împrietenit cu Wang în campusul universității unde studia, sub pretextul că sunt absolvenți și ar fi profitat de "dorința puternică de bani" a acestuia, determinându-l să ofere "servicii de consultanță plătite". După o perioadă de timp, atunci când "condițiile erau foarte favorabile", agenții MI6 le-ar fi solicitat să servească Guvernul britanic în schimbul unei remunerații mai consistente, se mai precizează în raport. 

"Wang a fost inițial ezitant, dar nu a putut rezista persuasiunii repetate (a agenților - n.red.), ademenirii și chiar constrângerii, iar, în cele din urmă, a fost de acord", se continuă în declarația oficială de pe WeChat. 

"Sub instigarea accentuată a lui Wang, Zhou a fost de acord să colecteze informații. Astfel, el și soția sa au devenit spioni britanici", se mai precizează în raport. 

Poliția britanică acuzase, la rândul său, că doi bărbați recrutați de chinezi au oferit "articole, note, documente ori informații" unui stat străin, context în care China a catalogat acuzațiile drept "calomnie răutăcioasă". (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.