Istoricul și scriitorul Cornel Jurju anunță, pe Facebook, că au fost amplasate primele 2 panouri (din cele 9) care vor indica traseul memorial-tematic ”Calea Partizanilor din Apuseni”, demers menit să-i comemoreze pe partizanii din gruparea Șușman de la Răchițele. Traseul va fi inaugurat în toamna acestui an.
”Au fost amplasate 2 panouri (din cele 9) pe ‹Calea Partizanilor din Apuseni› – traseul memorial-tematic care va fi inaugurat în acest an și care va cinsti amintirea grupului de rezistență anticomunistă ‹Teodor Șușman›.
Mulțumiri deosebite rangerilor de la Administrația Parcului Natural Apuseni, în special lui Ghiță Floca și Mircea Șușman, săteni din Răchițele care prețuiesc memoria înaintașilor.
Neuitandu-i vom dăinui!”, a scris Cornel Jurju.
Calea Partizanilor din Apuseni. Un proiect esențial
Podul.ro se alătură proiectului inițiat de urmașii familiei Șușman de la Răchițele – Constantin Teodor și Carmen Șușman – în colaborare cu Asociația ”Clubul Monarhiștilor Clujeni”, Fundația ”Corneliu Coposu” și Administrația Parcului Natural Apuseni (căreia îi mulțumim din nou și pe această cale) – este vorba despre realizarea traseului tematic ”Calea Partizanilor” (primul de acest fel din România!), care va trece prin mai multe locuri în care partizanii anticomuniști din gruparea Șușman au trăit în clandestinitate sau au luptat împotriva trupelor de Securitate. Această infrastructură a memoriei va fi parte integrantă a Ecomuzeului Țării Moților.
Lansăm un apel către toți românii care își respectă istoria recentă: ajutați ca memoria acestor luptători să învingă uitarea! Cei care îmbrățișează semnificația unui astfel de proiect au posibilitatea de a-l susține, ajutând cu donații în următorul cont: RO62BTRLRONCRT0209432502.
Vă mulțumim anticipat!
În cele ce urmează, vă prezentăm comunicatul urmașilor familiei Șușman și al Asociației Clubul Monarhiștilor Clujeni:
Anul acesta vom mai face un pas pe Versantul Partizanilor. Vrem să fie unul important și memorabil.
În parteneriat cu Administrația Parcului Natural Apuseni și cu prestigioasa Fundație „Corneliu Coposu” intenționăm să realizăm traseul tematic Calea Partizanilor – primul de acest fel din România –, care ne va aminti de rezistența îndârjită și demnă a moților în fața terorii comuniste. Vorbim despre un traseu care ar trebui să fie esențial în orice infrastructură a memoriei de tipul acesta și care va fi parte integrantă din Ecomuzeul Țării Moților.
Calea Partizanilor va trece prin câteva locuri în care oamenii din Grupul „Șușman” au trăit în clandestinitate și au luptat până la cele din urmă consecințe, împotriva regimului comunist și a Securității, între anii 1948-1958. Având o formă de circuit, traseul va lega Versantul Muncelului – Valea Firei – Masivul Humpleu, fiind și un periplu prin una dintre cele mai spectaculoase zone carstice ale României, presărată cu peșteri, avene, grote.
Calea Partizanilor, pe care vor fi amplasate 9 panouri, va fi o drumeție cu nivel mediu de dificultate. O invitație la o experiență unică la care vor contribui povestirile incredibile ale trecutului recent, dar reale până la moarte și dincolo de ea, totul în cel mai răpitor peisaj montan cu putință.
Dorim ca acest traseu tematic să fie completat și prin amenajarea unui adăpost montan, care să păstreze aspectul și caracteristicile celor folosite de partizanii din Grupul „Șușman” de-a lungul anilor de rezistență.
A sosit ceasul ca lupta și sacrificiile locuitorilor din Apuseni, prinși sub tăvălugul puterii totalitare comuniste, să NU ne lase indiferenți. Haideți să le facem cunoscute!
Ajutați ca memoria lor să învingă uitarea!
Românii care îmbrățișează semnificația acestei idei și au posibilitatea să o susțină pot ajuta cu donații în următorul cont:
RO62BTRLRONCRT0209432502
Orice sumă este binevenită, având în vedere că e vorba despre un proiect 100% independent. Valoarea proiectului este de cca. 30.000 lei.
Vă mulțumim anticipat!
Constantin Teodor și Carmen Șușman
Asociația Clubul Monarhiștilor Clujeni