Ungaria continuă să se integreze pe axa dictaturilor. Acordul semnat cu Belarusul


Ungaria continuă să se integreze pe axa dictaturilor. Acordul semnat cu Belarusul

Ungaria își continuă demersurile de integrare în axa antioccidentală, extinzându-și relațiile cu Belarus, țară subordonată total Rusiei. Consolidarea relațiilor vizează, printre altele, facilitarea construcției celei de-a doua centrale nucleare moderne pe teritoriul ungar, după cea de la Paks, construită de ruși.

Astfel, ministrul maghiar de Externe, Péter Szijjártó, a vizitat capitala Minsk în cursul zilei de miercuri, unde a declarat public că "poziția noastră este clară - cu cât sunt mai puține sancțiuni (occidentale - n.red.), cu atât mai multă cooperare!". 

Conform unui acord semnat între miniștrii celor două țări, Belarus va asista Ungaria în construcția celui de-al doilea reactor PAK de către Rosatom, compania nucleară de stat rusă care a început și construcția primului reactor de acest tip, în 2014.

"Acordul semnat astăzi aici, privitor la cooperarea în domeniul energiei nucleare, ne permite să folosim experiența pe care a dobândit-o Belarus în condițiile în care construim reactoare cu o tehnologie similară, ceea ce este de mare importanță", a declarat ministrul ungar Szijjarto. Acesta a adăugat apoi că Budapesta va stimula cooperarea cu Belarus și în alte domenii, care nu sunt sunt vizate de sancțiunile occidentale, măsuri despre care ministrul de Externe ungar a ținut să sugereze că nu funcționează.

Ministrul de Externe din Belarus a vorbit, în timpul întâlnirii cu omologul său ungar, despre comunitatea dictaturilor în care se afundă Ungaria. 

"Aș dori să subliniez că Belarus este un partener de încredere, deschis spre cooperare. Dezvoltăm legături strategice cu multe țări, în primul rând cu Rusia și China. Lucrați și dumneavoastră cu ele. Avem acces la resurse energetice relativ ieftine, la uriașa piața EAEU (Uniunea Economică Eurasiatică) și intenționăm să devenim un membru egal al SCO (Organizația pentru Cooperare de la Shanghai, din care fac parte Rusia, China și Kazahstan, Tadjikistan, Uzbekistan și Kârgâzstan) în viitorul apropiat", a zis ministrul. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.