Tradiția semnării, de către militarii ucraineni, a stelei ridicate la intrarea în Donețk, înainte de a lupta contra hoardelor ruse. Mulți nu mai sunt în viață, dar au rămas cu noi pentru eternitate. Veșnică amintire și glorie eroilor! Ce zicea un luptător căzut recent la datorie: "După ce ne vom elibera pământurile, mulți vor veni aici, dar nu vor ghici câte trupuri au fost întinse pe ele"


Tradiția semnării, de către militarii ucraineni, a stelei ridicate la intrarea în Donețk, înainte de a lupta contra hoardelor ruse. Mulți nu mai sunt în viață, dar au rămas cu noi pentru eternitate. Veșnică amintire și glorie eroilor! Ce zicea un luptător căzut recent la datorie: "După ce ne vom elibera pământurile, mulți vor veni aici, dar nu vor ghici câte trupuri au fost întinse pe ele"

Videoclipul pe care-l vom prezenta în acest articol arată o stelă ridicată la intrarea în regiunea ucraineană Donețk, aflată în cel de-al unsprezecelea an al rezistenței în fața Rusiei imperialiste. Unele dintre cele mai înverșunate bătălii despre care ați auzit au avut loc în regiunea Donețk: Mariupol, Soledar, Bakhmut, Avdiivka și alte zeci de orașe cândva pașnice au fost rase de pe fața pământului de armata rusă. Sute de mii de civili au rămas pentru totdeauna sub aceste ruine.

Zi și noapte, armata ucraineană și cea rusă se ciocnesc într-o luptă profund inegală. În ceea ce privește echipamentul, armele și numărul trupelor, rușii sunt de zece ori mai înzestrați decât ucrainenii, însă aceștia rezistă eroic, sacrificându-și viețile pentru statalitatea și libertatea Ucrainei.  

La un moment dat, după încheierea acestui război, poate că vom afla cifra reală a pierderilor pe care Ucraina le suferă pe front. Și atunci, sângele din trupurile noastre va îngheța. Dar și ceea ce cunoaștem astăzi e înfiorător.

În prezent, aproape jumătate din regiunea Donețk e ocupată. Se dau lupte grele pentru fiecare centimetru de pământ. Bătăliile de aici au intrat deja în istoria militară mondială, la fel ca cele din regiunile Zaporojie, Herson și Harkiv. Din când în când au loc încleștări și în regiunile Sumy și Cernihiv, unde mici grupuri de recunoaștere ale trupelor inamice pătrund dinspre granițele Federației Ruse. Restul Ucrainei este supus zilnic atacurilor cu rachete și drone kamikaze.  

Un cercetaș ucrainean din cadrul brigăzii Azov, Artem "Hredi", spunea următoarele: "După ce ne vom elibera pământurile, mulți vor veni în această regiune pentru a vizita pe cineva, pentru a merge la mare sau într-o călătorie de afaceri. Plictisiți, ei și copiii lor vor privi prin geamul mașinii sau al trenului la câmpiile ce zboară pe lângă ei, una după alta. Dar nu vor ghici câți oameni au murit aici, câte trupuri au rămas întinse pe aceste pământuri. Nu vor ghici câte ore de frică animalică au fost trăite aici, câte rugăciuni către Dumnezeu au fost făcute, cu voce tare sau în tăcere. Nu vor ghici câte povești personale sincere au fost spuse unor străini care în acel moment erau percepuți la fel de apropiați precum membrii familiei, sau poate și mai apropiați. Nu vor ghici câți oameni au ieșit din aceste teritorii schimbați față de cum au intrat acolo". 

Artem "Hredi" avea să moară pe 18 aprilie 2024 în regiunea Donețk.

Artem Hredi
Artem "Hredi"

Revenind la videoclip, acesta prezintă însemnele de pe stela ridicată la intrarea în regiunea Donețk. Înainte de a pătrunde acolo, militarii ucraineni au o tradiție – își lasă semnătura, indicativul de apel sau steagul brigăzii lor. Mii de oameni care și-au lăsat amprenta aici nu mai sunt în viață, dar urmele lor au rămas cu noi – aici, unde se face istoria. Alături de umbrele războinicilor noștri. Veșnică amintire și glorie eroilor!  

Vedeți video (sursa: Myhovychhh, Instagram):


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.