ISW: Zeci de mii de copii ucraineni din zonele ocupate de forțele ruse urmează să fie duși în tabere de rusificare în această vară. Pretextul mârșav folosit de Kremlin


ISW: Zeci de mii de copii ucraineni din zonele ocupate de forțele ruse urmează să fie duși în tabere de rusificare în această vară. Pretextul mârșav folosit de Kremlin

Zeci de mii de copii ucraineni din zonele ocupate de forțele ruse urmează să fie duși în "vacanță" în tabere situate pe teritoriul rus, a relatat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), într-un material publicat pe 28 mai. Planul Rusiei reprezintă fără doar și poate un alt caz de genocid comis împotriva poporului ucrainean. Este bine documentat faptul că cei mai mulți copiii ucraineni care au fost deportați în Rusia pentru astfel de "vacanțe" sau "tabere de vară" s-au confruntat cu programe de rusificare care vizează izolarea lor atât de familii, cât și de limba, cultura și istoria ucraineană.

În mod oficial, programul rusesc intitulat "Vacanțe Folositoare" va finanța o serie de excursii pentru 40.000 de copii din Ucraina ocupată, care vor "vizita" Rusia pentru a participa la tabere de vară și "activități educaționale". Leonid Pasechnik, șeful așa-numitei Republici Populare Lugansk, a transmis că peste 12.000 de copii din zona ocupată a regiunii, pe care o administrează ilegal, vor fi "găzduiți" în Rusia în cursul acestei veri în cadrul programului cu pricina. 

De asemenea, tot în lunile următoare, peste 600 de copii din teritoriile ocupate vor fi trimiși în taberele de vară pentru copii din Crimeea și din Rusia, dar și în tabăra de vară Ocean din Vladivostok, oraș situat în regiunea Primorsky, respectiv cea mai îndepărtată regiune rusă, aflată lângă Alaska. În aceasta tabără vor fi trimiși copii din regiunea ocupată Herson, sub pretextul participării la un "program educațional, sportiv și cultural". Tot din regiunea ocupată Herson, 575 de copii vor fi duși în tabere de vară, programate să dureze trei săptămâni în Crimeea ocupată și în Republica Rusă Adigea, conform declarației lui Andrei Alekseenko, senatorul numit de Rusia pentru regiunea Herson.

Totodată, în tabăra "Avangard" din regiunea rusă Volgograd vor fi duși un număr nespecificat de adolescenți din regiunea ocupată Lugansk, care vor participa la cursuri de pregătire militară, stingere de incendii, parașutism, comunicații, securitate națională, operațiuni cu drone și medicină militară.

Toate aceste programe "educaționale" din taberele ruse, concepute de Moscova și care reprezintă de fapt operațiuni de reeducare și pregătire militară a copiilor ucraineni, vor fi intensificate în perioada imediat următoare, sub pretextul oferit de vacanța de vară. Reiterăm că transferul forțat al copiilor dintr-un grup etnic în altul și dintr-un teritoriu în altul este un act de genocid recunoscut, așa cum pot fi clasificate programele de deportare a copiilor ucraineni în Rusia, sub perdeaua de fum a unor programe educaționale. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.