Scutul Estului. Polonia va construi, până în 2028, un sistem complex de fortificații la granița cu Rusia și Belarus. Costul: 2,5 miliarde de dolari


Scutul Estului. Polonia va construi, până în 2028, un sistem complex de fortificații la granița cu Rusia și Belarus. Costul: 2,5 miliarde de dolari

Polonia a anunțat că intenționează să construiască până în 2028, la granița cu Rusia și Belarus, un sistem complex de fortificații, în valoare de 2,5 miliarde de dolari. 

Proiectul „Shield East”, prezentat luni de conducerea Ministerului Apărării Naționale și a Statului Major, include sisteme de detectare și avertizare, baze avansate, noduri logistice, fortificații și sisteme antidrone, fiind cel mai mare program de acest tip din 1945. 

Vorbind despre acest proiect săptămâna trecută, premierul Donald Tusk a explicat că, prin construirea diferitelor tipuri de baraje și fortificații, precum și prin crearea de păduri dense și mlaștini care restricționează mobilitatea, se vor îngreuna cât mai mult posibil acțiunile unui potențial agresor. 

Ministerul Apărării Naţionale urmează să aibă un rol de conducere în procesul de construcție, iar Ministerul de Interne și Administrație va fi responsabil pentru protecția populației și problemele direct legate de securitatea frontierei. 

Ministerul Infrastructurii va fi responsabil de întreținerea drumurilor și a altor infrastructuri de transport din regiunea afectată de lucrări. 

„Avem aproximativ 700 de kilometri de frontieră de asigurat, inclusiv 400 de kilometri cu Belarus (...). Ne dorim ca acest proiect să fie implementat imediat. Va începe anul acesta. (...) Ne dorim că acest proiect să fie finalizat până în 2028, la costul estimat de aproximativ 10 miliarde de zloți”, a spus adjunctul șefului Ministerului Apărării Naționale, Cezary Tomczyk, într-o conferință organizată vineri la Statul Major al Armatei Poloneze. 

Tomczyk a adăugat că proiectul va fi combinat cu un program similar implementat în comun de statele baltice - Lituania, Letonia și Estonia - la granițele cu Rusia și Belarus. 

„Este o investiție uriașă la scară statală, dar și la scara întregii NATO”, a subliniat oficialul polonez. 

„Vrem ca aceste fonduri să vină de la bugetul de stat, desigur, dar și în mare parte din fonduri europene, pentru că securizarea frontierelor militare de est și de nord înseamnă și securizarea întregii frontiere UE și NATO”, a completat Tomczyk. 

Generalul Wiesław Kukuła a explicat, vineri, că toate proiectele vor fi gestionate de la nivelul Marelui Stat Major, iar unul dintre adjuncții săi va fi responsabil pentru aceasta. 

„Am ales comanda de la acest nivel din cauza necesității extrem de importante de a sincroniza ceea ce facem cu planurile de apărare aliate și cu planurile noastre naționale de apărare”, a menționat Kukuła.

Generalul Kukuła a mai indicat care vor fi elementele cheie ale „Scutul Estului”. Este vorba despre așa-numite capabilități anti-surpriză, adică tot felul de instrumente care permit armatei să detecteze și să urmărească amenințările cât mai devreme posibil, care includ construirea de diferite tipuri de stații de ascultare, ce vor face parte dintr-un sistem de recunoaștere mai larg care colectează date de satelit și radar sau date colectate de dronele de recunoaștere. 

Un alt element al capabilităților anti-surpriză este crearea unor baze logistice avansate - „cel puțin 8” și noduri logistice, care pot fi folosite rapid de trupele transferate din alte regiuni. 

Există și planuri de a construi un sistem de buncăre pentru armată și civili, precum și locuri în care muniția gata de utilizare și echipamentul de luptă pot fi depozitate în siguranță. 

Vor exista și sisteme anti-dronă. Vor fi create condițiile optime pentru mobilitatea armatei, precum traversări rutiere pregătite peste obstacole de apă sau adaptarea unor tronsoane de drum specifice la sarcinile asociate mișcărilor trupelor. 

Pe de altă parte, vor fi create șanțuri antitanc și fortificații din beton, care urmează să fie construite de-a lungul graniței. Totodată, vor fi adâncite șanțurile de drenaj pentru a constitui un obstacol pentru inamic, iar drumurile și podurile vor fi pregătite astfel încât să poată fi distruse cu ușurință, împiedicând atacatorii să facă mișcări ulterioare (detalii AICI). 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.