Lansăm o campanie esențială: haideți să salvăm casa părintelui Nil Dorobanțu din Crainici și să o transformăm în memorial al rezistenței anticomuniste! Un proiect al Asociației ”Nil nebun pentru Hristos”. Icoana unui loc de rugăciune


Lansăm o campanie esențială: haideți să salvăm casa părintelui Nil Dorobanțu din Crainici și să o transformăm în memorial al rezistenței anticomuniste! Un proiect al Asociației ”Nil nebun pentru Hristos”. Icoana unui loc de rugăciune

Podul.ro are marea onoare de a se alătura campaniei de strângeri de fonduri care vizează salvarea și restaurarea casei părintelui Nil Dorobanțu din satul mehedințean Crainici, cu scopul transformării acesteia în memorial al rezistenței anticomuniste.

Demersul are scopul de a-i recupera memoria părintelui Nil, fabulosul ”nebun pentru Hristos” (detalii AICI), cel care, cel mai probabil, va fi fost asasinat în martie 1977, de Securitate sau de alte zone ale beznei, pentru apriga și luminoasa sa rezistență anticomunistă (și nu numai), chipul și opera fiindu-i încă ocultate de haitele detractorilor. 

Facem apel către toți românii care își respectă istoria recentă și martirii: donați pentru restaurarea casei părintelui Nil Dorobanțu din satul Crainici, comuna Bala, județul Mehedinți! Proiectul e inițiat și coordonat de Asociația ”Nil nebun pentru Hristos”. 

IBAN cont RON: RO08BTRLRONCRT0CQ7688401

Contact telefonic:  

Mihai-Alexandru Bălășoiu: 0722.379.486;

Preot Dumitru-Ionel Adam: 0746.500.763;

”Cel ce seamănă cu dărnicie, cu dărnicie va și secera” (2 Corinteni 9.6) 

În cele ce urmează, vă prezentăm comunicatul remis redacției de părintele Ionel Adam, cel care a readus la lumină considerabila operă teologică lăsată posterității de părintele Nil Dorobanțu (aproximativ 10.000 de pagini), cercetându-i ani în șir viață și scrierile, care de multe ori se întrepătrund în același zbucium: 

CITEȘTE și EXCLUSIV. Interviu eveniment. Misterele vieții, ale operei și ale morții fabulosului părinte Nil Dorobanțu, analizate de părintele Ionel Adam, cel care a adus la lumină uriașa operă teologică a acestui martir întru Hristos. Enigma mormântului gol. ”Părintele Nil pare să fie un semn lăsat de Dumnezeu neamului nostru” / Galerie FOTO

Casa Memorială „Părintele Nil  Dorobanțu”. Un proiect al Asociației „Nil nebun pentru Hristos”

În ianuarie 2024, împreună cu Părintele Dumitru Ionel Adam, preot la Parohia Borșani, Protoieria Onești, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, biograful și editorul  scrierilor Părintelui Nil Dorobanțu,  moștenitorii acestuia, Domnul Mihai-Alexandru Bălășoiu și Domnul Barbu-Marin Bălășoiu, au luat decizia de a înființa Asociația „Nil nebun pentru Hristos”, asociație care s-a creat cu scopul de a  promova și  de a cinsti memoria martirilor din temnițele comuniste și a vrednicului de pomenire Părinte Nil Dorobanțu, un simbol al demnității și al rezistenței împotriva ateismului în secolul XX.  

După caterisirea din 1956, viața  monahală smerită,  ortodoxă,  trăită  de Părintele Nil, într-un cadru instituțional nestabil, de tip „catacombă” (1956-1964), întrucât „ucenicii se adunau cu ușile încuiate de frica iudeilor” (Ioan 20, 19), cât și în casa părintească  (1964-1977), a fost  o cale asumată; scopul a fost despătimirea, iluminarea și îndumnezeirea.

Pe lângă  obiectivul de a reedita toate cărțile marelui  apologet și teolog Nil Dorobanțu la noua Editură, „Nil nebun pentru Hristos”, în scop misionar, pentru a fi accesibile publicului larg, asociația și-a propus și restaurarea casei Părintelui, anticameră a Împărăției lui Dumnezeu, loc de sfințenie, de slujire zilnică a Sfintei Liturghii, de rugăciune neîncetată, de priveghere și meditație, de plângere a păcatelor, dar și de arvunire a aleselor daruri ale Duhului Sfânt, pentru a deveni casă memorială, un spațiu cu circuit public, așa cum există  și la alți Părinți duhovnicești ai Bisericii Ortodoxe Române, ex: Părintele Justin Pârvu la Mănăstirea Paltin din județul Neamț, Părintele Arsenie Papacioc la Mănăstirea Techirghiol din județul Constanța, Părintele Cleopa Ilie la Mănăstirea Sihăstria din județul Neamț, Părintele Dumitru Stăniloae la Parohia Sfântul Gheorghe-Vechi din București etc. 

Credincioşii care vin la Crainici pe 27 martie, ziua trecerii în veșnicie a Părintelui Nil,  sau pe 1 august,  ziua nașterii sale în vremelnicie, pot vizita astfel  și casa, care va păstra toate cele rămase de la Părintele: icoane, cărți, epitrahilul, felonul, sacosul, schima mare, scăunelul de rugăciune, metaniile, rasa monahală, culionul,  pagini din scrierile lui în original, pagini din dosarele CNSAS, poze etc. 

Toate acestea vor mângâia sufletele credincioșilor, cunoscut fiind faptul că obiectele folosite de către sfinți devin si ele mângâietoare. Casa memorială „Părintele Nil Dorobanțu” va deveni astfel un muzeu pentru pelerini, dar si o icoană a unui loc de rugăciune, o „chilie duhovnicească”,  mărturie nestinsă a viețuirii sale isihaste, a dragostei sale față de oameni, spre bucuria  tuturor celor care îi vor călca pragul și care, dacă vor dori, pot scrie câteva rânduri într-o carte de onoare. 

Pentru a fi amenajată cât mai simplu și aproape de forma ei originală, Asociația „Nil nebun pentru Hristos”, prin domnul Mihai-Alexandru Bălășoiu, va contacta în perioada următoare specialiști în restaurare, care să păstreze spiritul autentic al locului. Fiind din București, moștenitorii Părintelui Nil Dorobanțu, după restaurarea casei, doresc să o doneze comunității din satul Crainici, pentru a rămâne sub directa administrare a preotului paroh și a consiliului parohial, care o vor  îngriji spre pomenirea celui care a fost un mare mărturisitor împotriva regimului comunist și un erudit monah al secolului XX. 

01d5acab-f023-4b92-aa00-a930431eac37
(Părintele Nil Dorobanțu)

În acest sens, Asociația, prin Părintele Dumitru-Ionel Adam, a trimis memorii Preasfințitului Părinte NICODIM, Episcopul Severinului și Strehaiei, cât și autorităților locale, Primăriei Bala, județul Mehedinți. Acest lucru este dorit și de credincioșii Parohiei Crainici, care de câțiva ani au precizat, în mod special prin vocea  Doamnei Delia Mladen, președinta  Asociației „Crainici”, că ar fi minunat ca moștenitorii să  doneze casa Părintelui Nil Dorobanțu. 

Asociația „Nil nebun pentru Hristos” va demara o campanie mediatică de strângere de fonduri prin donații și sponsorizări, în vederea împlinirii acestui proiect de suflet, în colaborare strânsă cu Episcopia Severinului și Strehaiei, Parohia Crainici și Primăria Bala. 

Începând cu anul 2017 se organizează slujbe de pomenire la mormântul Părintelui Nil Dorobanțu, iar mai multe asociații și fundații creștin-ortodoxe organizează pelerinaje la Crainici-Mehedinți, incluzând mormântul părintelui în circuitul religios, alături de mormintele altor martiri ai temnițelor comuniste. 

Biografie. Părintele Nil Dorobanțu (1920-1977)

– Nepot al generalului Gheorghe I. Dorobanțu (Casa Militară Regală) și coleg de clasă cu M.S. Regele Mihai (Colegiul „Sfântul Sava”).

– Ofițer de Infanterie, arma „Vânători de Munte”.

– Convertit pentru monahism de Părintele Arsenie Boca.

– A absol­vit, la sfârșitul războiului, Teologia („magna cum laudae”) Dreptul, Filosofia și Literele. 

– Considerat „ge­niul intelectual al generației post­belice”.

– Are parte de întâlniri providenţiale, cu dascăli vestiţi ai Ortodoxiei, Ioan G. Coman, Ioan G. Savin, Teodor M. Popescu, Gala Galaction, Nichifor Crainic, Benedict Ghiuş, Daniil Sandu Tudor, Nicodim Bujor, Dumitru Stăniloae - îndrumătorul lucrării de doctorat „Logosul întrupat în viața duhovnicească”, nesusținută din cauza prigoanei comuniste.

– Tuns în monahism, în 1947,  la Mănăstirea Cernica.

– Ierodia­con, în 1948,  la Zaclău-Tulcea.

– Ieromonah, în 1949, la  Florești-Bacău.

– Tuns în schima mare, în 1952, la Mănăstirea Sihăstria, la recomandarea duhovnicului său, Părintele Benedict Ghiuș. Momentul de turnură în care se distinge un salt ontologic și, deopotrivă, mistic. 

– Secretar eparhial, pedagog și director de studii la seminarii mo­nahale  din Galați, Vrancea, Neamț.

– Stareț și duhovnic la mănăstiri din Moldova, Transilvania, Banat.

– Trăsătura care îl singularizează între duhovnicii vremii lui și care este în general absentă din spiritualitatea românească este „nebunia pentru Hristos”, care consta în primul rând în refuzul total al instalării într-o poziție socială, rămânând însă în societate. 

– Dimensiunea politică a acestei „nebunii” s-a exprimat prin criticarea deschisă a comunismului, cu nota foarte interesantă că făcea un reproș nu atât îndepărtaților lideri politici sau ocupantului sovietic, cât celor din Biserică care, sub alibiul că sunt prea mici, prea slabi, prea izolați, alegeau acomodarea cu regimul. 

4d3a22a3-5b05-4cbf-8041-0c18b54ee53b
(Părintele Nil Dorobanțu / foto de la Securitate)

– Predicile lui sunt electrizante și adună mase de oameni în jurul lui. Consecința acestei activități misionare este, evident, urmărirea de către Securitate. Prima arestare, la Mănăstirea Tismana,  în 1952.  A doua arestare, în  1954,  la Schitul Nechit, închis 38 de zile în Penitenciarul Bacău.  Ultima arestare, 1956, la Buhalniţa-Neamţ, închis 120 de zile în Penitenciarul Iași. Acuzația? A săvârșit  infracțiunea de  „agitație publică”,  prin ținerea de slujbe și predici în mod clandestin, predici ce aveau un conținut dușmănos față de  regimul comunist. A  fost judecat la 24 aprilie,  după ce la 23 aprilie a fost  supus unei expertize medicale. La 24 aprilie a fost achitat cu nr. 6234 şi eliberat în 5 mai 1956 de M.A.I. Direcţia Generală. 

– Între 1957-1977 în­cepe „misionarismul de prigoană”, cu „Biserica Vlahernei” în spinare - slujind, în secret, Sfânta Liturghie,  în sute de sate și localități.

8b4add67-46b7-416f-b50b-a46bcdfa00a4
(Părintele Nil Dorobanțu / foto de la Securitate)

– Ceea ce-l individualizează din mulțimea martirilor care au suferit, este faptul că n-a înțeles să sufere pasiv și să sfârșească în resemnare, ca atâția alții, ci și-a luat revanșa din plin în miile de pagini ale operei pe care ne-a lăsat-o. Nu s-a limitat la a scrie o simplă operă memorialistică în care să descrie cu talent ororile suferite de el și de atâția alții prin închisorile comuniste, ci ne-a lăsat o monumentală operă teologică (10.000 de pagini) fundamental anti-atee, apologetică, salvând astfel onoarea cărturărească a întregului cler al Bisericii Ortodoxe Române din acea perioadă întunecată a istoriei noastre recente. Aproximativ 7000 de pagini din inestimabila operă apologetică a Părintelui Nil a fost diortosită până acum de Părintele Dumitru-Ionel Adam între 2015-2024 și tipărită în avalanșă la Editura „Floarea de april”.

– În 1977 ajunge în punctul maxim al Golgotei sale. Trăia de câțiva ani pe picior de plecare,  consuma deja din porția veșniciei în care se afunda cu mintea și pe unde zăbovea mult mai mult decât în latura dinspre noi a existenței.  Ca să nu pună în pericol familia unde stătea ascuns, a cerut unui fiu duhovnicesc, Toma Alexandru, astăzi monahul Acachie, ca  să fie dus în satul Crainici, județul Mehedinți. A plecat pe 22 martie din orașul Focșani, județul Vrancea, cu pieptul sfâșiat, strivit sub greutatea unor lovituri demonizate, aplicate probabil de organele Securității. În 27 martie trece discret  în veșnicie.

– În 28 septembrie 2015, cu aprobarea Episcopiei Severinului și Strehaiei, s-a săpat în cimitirul Parohiei Crainici. În mormântul gol,  semn al unei absențe tainice, s-a găsit doar un sicriu fără capac. Cauzele morții, dar mai ales mormântul  gol rămân cele mai mari mistere rămase încă nedeslușite cu privire la biografia Părintelui Nil Dorobanțu.

CITEȘTE și EXCLUSIV. Interviu eveniment. Misterele vieții, ale operei și ale morții fabulosului părinte Nil Dorobanțu, analizate de părintele Ionel Adam, cel care a adus la lumină uriașa operă teologică a acestui martir întru Hristos. Enigma mormântului gol. ”Părintele Nil pare să fie un semn lăsat de Dumnezeu neamului nostru” / Galerie FOTO

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.