Washington Post: cele mai puternice arme furnizate de SUA pentru Ucraina – rachetele Himars – au devenit ”complet ineficiente”, alături de alte arme americane, pe măsură ce sistemele rusești de bruiaj au fost adaptate pentru a le contraca. Războiul electronic


Washington Post: cele mai puternice arme furnizate de SUA pentru Ucraina – rachetele Himars – au devenit ”complet ineficiente”, alături de alte arme americane, pe măsură ce sistemele rusești de bruiaj au fost adaptate pentru a le contraca. Războiul electronic

Cele mai puternice arme furnizate Ucrainei de către Statele Unite – rachetele Himars – au ajuns să fie „complet ineficiente”, alături de alte arme americane, pe măsură ce sistemele electronice de bruiaj rusești au fost adaptate pentru a le contracara. 

O evaluare a armelor folosite de forțele ucrainene (obținută de Washington Post) arată că Ucraina este pusă în situația de a nu mai putea să folosească unele dintre armele de înaltă tehnologie furnizate de Occident, din cauza sensibilității sistemelor GPS pe care le înglobează, sisteme ce sunt foarte sensibile la bruiajul echipamentelor rusești de război electronic. 

Alături de Himars, nici obuzele de artilerie ghidate de GPS – Excalibur de 155 mm – nu mai sunt capabile să își găsească țintele în aceste condiții, ceea ce a făcut ca ele să nu mai fie folosite de forțele ucrainene încă de anul trecut, conform evaluării obținute de Washington Post. 

Sistemul rusesc de bruiaj funcționează de la sol, proiectând un „con” de interferență care împiedică armele să comunice cu sateliții pentru a le ghida către ținte și astfel armele nu mai pot fi îndreptate către țintele desemnate. 

Forțele ruse folosesc pentru bruiaj o versiune tactică ieftină, semnalând că aceste capacități ale Rusiei în domeniul războiului electronic încep să le depășeasca pe cele ale Statelor Unite. 

„Rușii au desfășurat un război electronic, au dezactivat semnalele transmise de satelit, iar Himars a devenit complet ineficient”, se precizează în evaluare. 

Bombele JDAM, furnizate de Statele Unite forțelor ucrainene în februarie, care sunt lansate din aeronave și au o rază de acțiune de aproximativ 160 kilometri, se confruntă de asemenea cu bruiajul rusesc, ceea ce face ca nici acestea să nu își mai găsească țintele. Asta în condițiile în care, dezvoltatorii armei – Boeing și Saab – prezentaseră în materialele de marketing că sistemul de navigație al bombelor este „susținut de un GPS cu rezistență ridicată la bruiaj”. 

Cum e de așteptat, Pentagonul și producătorii de arme sunt în căutarea unor contramăsuri care să permită sistemelor să nu mai fie vulnerabile la bruiajul rusesc. 

În același timp, alte arme – printre care se numără racheta Storm Shadow și Army Tactical Missile System (ATACMS) – sunt mai puțin vulnerabile la bruiajul rusesc (detalii AICI). 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.