România e țara în care politizarea sistemului medical a căpătat valențe de-a dreptul criminale. Dramele care s-au petrecut în spitale din cauza conducerii acestora și a numirilor politice au ajuns rar în justiție. Cu toate acestea, opinia publică înțelege că vinovații principali sunt cei care numesc aceste conduceri incompetente și criminale.
În acest registru al disfuncționalității sistemului profund pesedizat se încadrează și cazul care a șocat recent întreaga țară, al tinerei gravide, în vârstă de 38 de ani, care a murit la mai puțin de 24 de ore de la internarea în Spitalul Județean Bacău, în data de 15 martie.
În spiritul tradiției pesediste, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, abia la câteva zile după apariția pe 2 aprilie a cazului în presă, desfășurarea unei inspecții la spitalul cu pricina. Și, în mod previzibil, la peste 2 luni de la decesul suspect al tinerei, nu avem încă o concluzie asupra celor întâmplate.
În acest articol vom puncta o serie de elemente-cheie care relevă că soluționarea anchetei ar avea efecte majore ce i-ar îngropa campania candidatului PSD la Primăria Bacăului, Valentin Ivancea. În plus, ar deschide o dezbatere juridică amplă referitoare la necesitatea tragerii la răspundere penală a vectorilor politici care căpușează sistemul medical din România.
Iar profund pesedizatul Spital Județean Bacău a prezentat și prezintă o serie de vădite nereguli, care în unele situații atentează la viața pacienților. SJU Bacău a devenit scena unor situații suprarealiste, în care pacienții sunt umiliți, lumea se ia la bătaie și se amenință precum în lumea interlopă. O parte din aceste situații strigătoare la cer au drept personaj negativ comun un medic protejat de gașca pesedistului Ivancea, Raluca Grigoriu.
Înainte de a vă prezenta o parte din gravele nereguli de la SJU Bacău, ținem să reliefăm faptul că soțul Ralucăi Grigoriu este implicat activ în campania electorală a candidatului PSD la Primăria Bacăului, Valentin Ivancea, respectiv un apropiat de-al acestuia de peste 20 de ani, așa cum chiar el se laudă într-un interviu la care vom face referire mai jos.
În primă instanță, readucem în atenție o serie de cazuri ce arată că printre principalele victime ale politizării SJU Bacău sunt femeile gravide internate la maternitatea instituției medicale cu pricina.
Tragedia Alinei Maria Cergan
Alina Maria Cergan, în vârstă de 38 de ani, a murit la Spitalul Județean Bacău după ce s-a simțit rău și a ajuns la Unitatea de Primire Urgențe. A fost diagnosticată cu sarcină oprită în evoluție și cu o inflamație a colecistului. Însă a durat mai bine de 10 ore până a ajuns pe masa de operație, unde a mai supraviețuit doar câteva ore. Familia și partenerul ei de viață au reclamat un caz de malpraxis și așteaptă răspunsuri din partea instituțiilor abilitate.
"E trist ca în 2024 să nu poți să dai un diagnostic corect. Există știință, există echipamente, dar dacă nu intervii, nu le folosești... Am adus-o pe picioarele ei, ca a doua zi să fie moartă. Sistemul medical public este în derivă. În cazul Mariei, au fost niște cârpaci", a declarat partenerul Ovidiu Pruteanu, partenerul Mariei, pentru publicația Europa Liberă.
Într-o altă declarație, partenerul Mariei a relatat că la SJU Bacău nu se regăseau nici măcar medicamente și suplimente de bază precum Controloc, respectiv vitamina C, informează TVR.
"Ei au considerat că are o viroză, că are abdomen acut, că nu a fost grav din punctul lor de vedere. Au mers pe diagnostic greșit. Au lăsat-o să sufere. Pe ea o durea burta și ziceau că are cu capul, să zic așa, pe românește. Nu au făcut nimic, nu au avut medicamente, eu am adus vitamina C și Controloc, poate nu aveau cu ce să-i salveze viața", a mai zis Ovidiu Pruteanu. (sursa: AICI și AICI)
Mic dejun sărăcăcios
Deși o instituție medicală ar trebui să ofere o nutriție variată pacienților și implicit sănătoasă, situația lasă mult de dorit la SJU Bacău. O femeie însărcinată din Bacău a postat anul trecut pe rețelele sociale micul dejun primit la Maternitatea din cadrul SJU Bacău, atrăgând atenția asupra nutriției sărăcăcioase puse la dispoziție de instituția medicală. (sursa: AICI)
Doctorița-problemă, mufată la PSD, Raluca Grigoriu
Neregulă gravă în ograda doctoriței Raluca Grigoriu
La mijlocul anului 2017, o pacientă a reclamat că a fost consultată de o rezidentă ce practica fără toate formele legale și fără să fie supravegheată de coordonatoarea sa, doctorița Raluca Grigoriu, șefa Maternității Bacău la acea vreme. Pe acest subiect, Ziarul de Bacău a dezvăluit că medicul rezident cu pricina, Anca Rotaru, nu avea aprobarea Ministerului Sănătății pentru a activa la Maternitatea Bacău. De asemenea, a făcut intervenții chirurgicale ca "mână întâi", deși nu avea permisiunea. Drept urmare, Comisia de Disciplină a constatat că doctorița Raluca Grigoriu "nu a respectat întotdeauna prevederile privind supravegherea examenului medical și a actelor medicale efectuate de medicul rezident, ce puteau conduce la erori medicale cu efecte negative asupra pacientelor". În ceea ce o privește pe Anca Rotaru, la acea dată nu era membră a Colegiului Medicilor, deci nu a putut fi trasă la răspundere pentru nerespectarea codului de deontologie medicală. Într-un final, s-a decis sancționarea cu mustrare a doctoriței Raluca Grigoriu. (sursa: AICI)
Raluca Grigoriu încalcă legea
În noiembrie 2022, o tânără însărcinată care a dorit să se externeze pe proprie răspundere a fost filmată de doctorița Raluca Grigoriu cu scopul de a o umili, fiind publicată respectiva filmare pe social media, deși situația contravine legii. Filmarea unui bolnav contravine Legii Pacientului (legea drepturilor pacientului nr. 46 din 21 ianuarie 2003): "Pacientul nu poate fi fotografiat sau filmat într-o unitate medicală fără consimţământul său, cu excepţia cazurilor în care imaginile sunt necesare diagnosticului sau tratamentului şi evitării suspectării unei culpe medicale. Toate informațiile privind starea pacientului, rezultatul investigațiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul , datele personale sunt confidențiale chiar și după decesul acestuia (art. 20 și 21)". (sursa: AICI)
Soții Grigoriu, mufați la PSD, comportament specific unui clan interlop
În decembrie 2019, după o dispută verbală avută cu doctorița Raluca Grigoriu, medicul Ovidiu Bălan s-a trezit în cabinet cu milionarul Cătălin Daniel Grigoriu, soțul doctoriței.
Pentru Ziarul de Bacău, dar și în reclamația depusă la conducerea SJU Bacău, doctorul Ovidiu Bălan relatase următoarele: "În timp ce mă aflam în cabinet, în jurul orei 9:00, a năvălit efectiv efectiv numitul Grigoriu Daniel, care, sub un potop de injurii, înjurături birjărești, a dat afară pacientele de la consultații, a silit-o și pe asistenta de serviciu să părăsească cabinetul. După ce am rămas singur cu agresorul, acesta m-a amenințat că-mi rupe gâtul, că-mi dă dinții jos, că pune rackeții să mă omoare. Am încercat să ies din cabinetul unde eram sechestrat, dar numitul Grigoriu Daniel m-a îmbrâncit peste dulapul de medicamente, apoi, când am încercat din nou, m-a împins peste birou și calculator. În disperare de cauză, am apelat 112, iar numitul Grigoriu Daniel a spus că nu-i pasă, că are Poliția la degetul mic (…)".
În urma incidentului, a intervenit un echipaj de poliție, iar doctorul Bălan a făcut plângere pentru sechestrare, ultraj, amenințare. Potrivit lui Bălan, echipajul de poliție "cu greu a reușit să-l scoată din unitatea medicală pe Grigoriu Daniel, care continua să înjure și să amenințe, de față cu pacienții de pe hol".
Fără a putea confirma fiecare detaliu al acestui caz, reiese totuși în evidență cum au decis soții Grigoriu să abordeze situația. În loc să se adreseze organelor abilitate în cazul în care, în disputa verbală menționată mai sus, medicul Bălan ar fi avut vreun derapaj, soții Grigoriu au decis să dea buzna peste el în cabinet să-și facă "dreptate" de unii singuri. Mai mult, Cătălin Grigoriu l-a amenințat public cu bătaia pe doctorul Bălan: "Dacă spune că l-am bătut, îl bat în fața judecătoarei!".
"Conflictul a izbucnit dimineață, la raportul de gardă, când dr. George Bălan s-a plâns că, din cauza conducerii spitalului, a treia zi de Crăciun nu e zi liberă. La un moment dat, a rămas singur cu soția mea (dr. Raluca Grigoriu – n.n), pe care a insultat-o în toate felurile posibile. M-am dus la Maternitate, l-am sunat și n-a vrut să vorbească cu mine. Nu mai e vorba despre justiție, ci e o chestie de la bărbat la bărbat! Nu mi-am putut stăpâni limbajul, l-am înjurat, dar nu l-am atins. Ordinarul a început să se izbească de dulapuri și să strige vai-vai, ca un fătălău! «Poți să-i faci plângeri penale, dar dacă o mai înjuri, îți scot toți dinții din gură, data viitoare», i-am spus. Nu l-am atins, n-am vrut să-i dau satisfacție și să-l pocnesc. Dacă spune că l-am bătut, îl bat în fața judecătoarei!", a zis Daniel Cătălin Grigoriu ca replică dată celor susținute de doctorul Bălan. (sursa: AICI)
Dacă vă întrebați cum pot exista atâtea situații șocante într-un singur spital, este esențial să punctăm relația apropiată pe care soții Grigoriu o au cu președintele pesedist al Consiliului Județean Bacău, Valentin Ivancea, chestiune ce reiese în urma unei simple treceri în revistă a unor declarații publice. Într-un interviu publicat chiar ieri de EVZ, Cătălin Grigoriu se aruncă într-o sarabandă de osanale la adresa candidatului PSD la Primăria Bacăului, Valentin Ivancea, despre care spune, de asemenea, că îl cunoaște de peste 20 de ani.
Irina Florea, înșurubată de binomul pesedist cu iz infracțional, Ivancea-Grigoriu, în fruntea SJU Bacău
Pentru ca schema căpușării politice a spitalului județean în cauză să prindă contur, precizăm faptul că actuala manageră a instituției medicale, Irina Florea, pesedistă din gașca baronului local Dragoș Benea, este nașa Ralucăi Grigoriu, cadrul medical cu numeroase abateri de toate soiurile și al cărei soț e apropiatul candidatului PSD la Primăria Bacăului, Valentin Ivancea.
Irina Florea nu are niciun fel de pregătire pentru postul servit pe tavă de PSD
Deși s-a ocupat de cultivat mere, respectiv a ocupat funcția de director de vânzări la societatea Bere Lichior Margineni, Irina Florea a ajuns în postul de manager al Spitalului Județean Bacău cu ajutorul unei decizii a PSD conform cărora cei ce ocupă această funcție nu trebuie să aibă competențe în domeniul managementului sanitar atestate de o instituție de resort. Fiind eliminată această condiție meritocratică de către PSD, Irina Florea a ajuns să ocupe postul după ce a fost singurul candidat înscris într-un simulacru de concurs al cărui comisie de examinare, profund pesedizată de prezența lui Valentin Nedeff, cocoțat ca președinte al Consiliului de administrație al SJU Bacău la propunerea PSD, a refuzat să ia act de acuzațiile fundamentate potrivit cărora proiectul candidatei-problemă este plagiat. Comisia de examinare s-a spălat de responsabilitate, pasând-o exclusiv instituțiilor juridice. Iar în proiectul controversat de management, subliniem faptul că Irina Florea a propus tăierea numărului de paturi aferente unor secții, deși secțiile în cauză funcționează deja în condiții dificile din pricina șantierelor deschise la SJU Bacău de ani de zile de administrația pesedistă, lucrări ce încă nu au fost finalizate.
De ce trebuie să răspundă penal Valentin Ivancea?
Toate elementele prezentate mai sus sunt doar câteva piese din imensul puzzle al pesedizării spitalului menționat mai sus, fenomen care capătă valențe criminale în unele situații și de care se face profund vinovat mai ales președintele Consiliului Județean Bacău, Valentin Ivancea. Iar întregul tablou conturat mai sus vine la pachet cu o preocupare legitimă, respectiv că, într-un stat cu un sistem de justiție funcțional, Valentin Ivancea și acoliții ar fi avut la activ deja cel puțin câteva zeci de ore de audieri în fața procurorilor, căci numirea în funcții a unor personaje fără pregătire și de care viețile oamenilor depind în mod direct trebuie să atragă răspunderea penală.