Marea Neagră este mai sigură în prezent datorită forțelor ucrainene, care au scufundat ultima navă rusă purtătoare de rachete de croazieră ce se afla într-un port din Crimeea. Cât de importantă e această reușită


Marea Neagră este mai sigură în prezent datorită forțelor ucrainene, care au scufundat ultima navă rusă purtătoare de rachete de croazieră ce se afla într-un port din Crimeea. Cât de importantă e această reușită

Seria de lovituri grele efectuate împotriva flotei ruse de la Marea Neagra a continuat cu distrugerea ultimei nave purtătoare de rachete care se afla în portul Sevastopol din Crimeea. Fără a oferi amănunte despre atac, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a confirmat că Tsiklon a fost distrusă în aceeași noapte cu nava "Kovrovets", a cărei bombardare a fost confirmată încă de sâmbătă. 

Șeful Centrului pentru Comunicații Strategice al Forțelor de Apărare din Sudul Ucrainei, căpitanul Dmytro Pletenchuka, a declarat că forțele ruse nu vor mai putea lansa rachete Kalibr de la distanță scurtă de sudul Ucrainei, în cazul în care sunt precise informațiile conform cărora a fost lovit transportatorul rusesc de rachete Tskilon.

Un site rusesc care urmărește îndeaproape știrile despre Flota Mării Negre, KCHF.ru, a relatat că Tsiklon a intrat în funcțiune abia în iulie 2023. Nava este o corvetă Project 22800 (nume de cod Karakurt), cu o lungime de 65 de metri, înarmată cu lansatoare de rachete verticale Oniks și Kalibr-NK, un tun AK-176MA de 76,2 mm îmbunătățit și un tun antiaerian Palash.

Lansatorul navei permitea lovituri cu rachete de croazieră împotriva țintelor terestre la o distanță de până la 1.500 de mile, ceea ce o făcea foarte periculoasă pentru Ucraina.

În prezent, Rusia mai are nave care pot lansa rachete de croazieră numai în portul Novorossiysk, pe coasta rusă, la sute de mile distanță de Sevastopol, de unde și-a mutat o mare parte a flotei sale de la Marea Neagră, din cauza campaniei de lovituri efectuate cu drone și rachete de către forțele ucrainene. Loviturile în cauză au vizat porturile și navele de război ale forțelor ruse de la Marea Neagră. Anul acesta, în aprilie, Ucraina a susținut că a distrus, respectiv deteriorat o treime din flota rusă. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.