Autoritățile de ocupație ruse intenționează să confiște mii de apartamente și case din teritoriile ucrainene ocupate, pe care le-au declarat "proprietăți fără proprietar" conform Novaya Gazeta Europe.
Locuințele clasificate ca "abandonate" ar fi cele care aparțin celor care au fugit de război în alte țări, în Ucraina ori chiar în Rusia, începând din 2014, anul ocupării Crimeei.
Autoritățile pro-ruse și-au sporit anul acesta eforturile de a identifica proprietățile "fără proprietar". Astfel, au ajuns de la identificarea a 235 de locuințe "abandonate" pe lună, la 1500 pe lună în acest an. În momentul de față, în teritoriile ocupate, ar fi clasificate drept "fără proprietar" un număr de 13.300 de proprietăți, spun jurnaliștii de la Novaya Gazeta Europe. Proprietarii locuințelor din zonele ocupate își pot păstra drepturile de proprietate doar dacă locuiesc acolo, plătesc facturile la utilități și își înregistrează locuințele în Registrul de stat unificat al proprietăților imobile din Rusia, condiții imposibil de îndeplinit de către cei care s-au refugiat în alte zone.
Responsabili pentru identificarea proprietăților "fără proprietar" sunt funcționarii administrației ocupației ruse, care preferă locuințele aflate în zonele centrale, conform Novaya Gazeta.
Un locuitor din localitatea Horlivka (oblastul Donețk) a declarat pentru publicația menționată că "în listele de locuințe identificate ca fără proprietar, publicate de administrație, se remarcă indexarea celor aflate doar în centru ori pe drumurile principale ale periferiei".
"Nu există locuințe vizate pe linia frontului sau în zonele defavorizate din punct de vedere al locuințelor. Acest lucru îi determină pe locuitori să creadă că proprietatea este sustrasă de la refugiați în scopuri mercenare", a adăugat acesta.
Chiar dacă autoritățile de ocupație promit că vor confisca numai locuințele celor care au plecat din 2014, 77,5% din proprietățile "fără proprietar" se află în teritoriile recent ocupate de hoardele ruse. Astfel, Mariupol, Melitopol și Svatove, care au fost ocupate de trupele ruse în primăvara anului 2022, prezintă cel mai mare număr de case "abandonate".
Așa cum ne-a obișnuit tradiția rusă, această campanie reușește să îi lovească chiar și pe cei care deservesc Moscova. În primul rand este vorba despre cei care s-au refugiat în Federația Rusă, indivizi care nu sunt scutiți de confiscări. Există și cazuri particulare, precum cel al unui rezident din regiunea autoproclamată "Republica Populară Donețk", care a luptat de la începutul războiului de partea Rusiei și a aflat recent de la vecinii săi că apartamentul său a fost recunoscut drept "proprietate greșită", iar astfel ar putea fi naționalizat. (sursa: AICI)