Scandal imens în Marea Britanie în urma publicării unui raport medical: Pentru aproximativ 20 de ani, sistemul de sănătate britanic a folosit sânge contaminat cu HIV și hepatită. Ce măsuri ar urma să ia Guvernul lui Rishi Sunak


  • ACP
  • May 20, 2024 20:22
  • 956
Scandal imens în Marea Britanie în urma publicării unui raport medical: Pentru aproximativ 20 de ani, sistemul de sănătate britanic a folosit sânge contaminat cu HIV și hepatită. Ce măsuri ar urma să ia Guvernul lui Rishi Sunak

Un raport publicat luni în Marea Britanie aduce în atenția publică imensa tragedie a morții a mii de oameni și a îmbolnăvirii grave a altor zeci de mii, după ce au primit sânge infectat în spitalele britanice.  

Peste 30.000 de persoane au primit sânge contaminat cu virusul HIV și hepatită între anii 1970 și începutul anilor 1990, în Marea Britanie, conform raportului intitulat Infected Blood Inquiry.  

Printre victime s-au numărat cei care au avut nevoie de transfuzii de sânge după intervenții chirurgicale și după accidente, dar și cei care sufereau de tulburări de sânge, cum ar fi hemofilia, care au fost tratați cu produse din plasmă donată.  

Dintre cei infectați au murit aproximativ 3.000 în ceea ce a fost descris drept cel mai mare dezastru medical din istoria de opt decenii a Serviciului Național de Sănătate (NHS) al Marii Britanii. Pe lângă cei 3.000 de britanici care au murit, mulți alții au rămas cu probleme de sănătate pentru toată viața.

Raportul de peste 2.500 de pagini a scos la iveală un întreg "catalog de eșecuri" cu consecințe "catastrofale" pentru pacienții sistemului de sănătate britanic, iar autorul raportului, judecătorul Brian Langstaff, a declarat că această tragedie "ar fi putut fi evitată în mare măsură, deși nu în totalitate".

Raportul arată că deși la începutul anilor 1980 era evident că SIDA ar putea fi transmisă prin sânge, donatorii de sânge nu au fost verificați corespunzător, iar unele produse din sânge au fost importate din SUA și alte țări, unde consumatorii de droguri și deținuții s-au numărat printre donatori.

Ancheta privind această situație a fost lansată de fostul premier Theresa May în anul 2017, asta după ce au existat mai multe încercări de mușamalizare a scandalului. Există în acest sens inclusiv dovezi conform cărora unii oficiali ai departamentului de sănătate au distrus în 1993 documente referitoare la folosirea pentru transfuzii a sângelui infectat. 

În raport sunt menționate aceste încercări de mușamalizare, "nu în sensul că o mână de oameni complotează într-o conspirație orchestrată pentru a induce în eroare, ci într-un mod care a fost mai subtil, mai evaziv și mai înfricoșător în implicațiile sale".

"În acest fel s-a ascuns o mare parte a adevărului”, se mai spune în raport.  

"Amploarea a ceea ce s-a întâmplat este înfiorătoare", a spus judecătorul Langstaff pentru presă, adăugând că suferința oamenilor a fost agravată de negări repetate și de asigurări false potrivit cărora au primit un tratament corespunzător. Iar atunci când victimelor li s-a spus adevărul, în multe cazuri prea târziu, acest lucru a fost făcut câteodată în moduri "insensibile" și "nepotrivite".

Vorbind înaintea publicării raportului, un purtător de cuvânt al Guvernului a declarat: "Aceasta a fost o tragedie îngrozitoare care nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată. Ne e clar că justiția trebuie făcută și trebuie făcută rapid".

Acum este de așteptat ca, în cursul zilei de marți, Guvernul să anunțe un pachet de despăgubiri în valoare de aproximativ 10 miliarde de lire sterline pentru cei care au suferit de pe urma transfuziilor cu pricina. 

Raportul în cauză reprezintă punctul culminant al unei lupte de zeci de ani, dar a venit prea târziu pentru multe dintre victime, care nu vor vedea niciodată dreptatea, au spus cei care au lucrat la întocmirea lui. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.