Curtea Penală Internațională solicită mandate de arestare pentru Netanyahu, ministrul israelian al Apărării și mai mulți lideri Hamas. Ce reacții a generat anunțul


Curtea Penală Internațională solicită mandate de arestare pentru Netanyahu, ministrul israelian al Apărării și mai mulți lideri Hamas. Ce reacții a generat anunțul

Procurorul Curții Penale Internaționale (CPI) a solicitat, luni, mandate de arestare împotriva premierului israelian Benjamin Netanyahu și a ministrului Apărării, Yoav Gallant, care sunt suspectați de crime de război și crime împotriva umanității în Fâșia Gaza.

De asemenea, acesta a cerut mandate și împotriva liderului suprem al Hamas, Yahya Sinwar, a liderului politic al mișcării, Ismail Haniyeh, și a comandantului militar al acesteia, Mohammed Dief. 

Karim Khan a declarat, luni, că mandatele împotriva lui Netanyahu și a ministrului israelian al Apărării – Yoav Gallant – ar fi cerute pentru că are „motive rezonabile” să creadă că oficialii israelieni „poartă responsabilitate penală” pentru infracțiuni precum „ucidere intenționată”, „exterminare și/sau ucideri” și provocarea foametei. 

„Crimele împotriva umanității enumerate aici au fost comise ca parte a unui atac pe scară largă și sistematic împotriva populației civile palestiniene, în conformitate cu politica statului. Aceste crime, în evaluarea noastră, continuă până în prezent”, a spus Khan, făcând referire la cei doi înalții oficiali israelieni. 

Liderii Hamas – Yahya Sinwar, șeful mișcării din Gaza, și Ismail Haniyeh, șeful politic al mișcării – sunt acuzați de „exterminare”, „viol și alte acte de violență sexuală” și „luarea de ostatici”. 

„Susținem că aceste crime împotriva umanității au făcut parte dintr-un atac la scară largă și sistematic lansat împotriva populației civile din Israel de către Hamas și alte grupuri armate în conformitate cu politicile organizaționale”, se precizează în declarația procurorului CPI. 

Oficialii israelieni au reacționat imediat la solicitarea mandatelor de urmărire împotriva lui Netanyahu și Gallant, care, chiar dacă sunt emise, nu au autoritate legală în majoritatea țărilor, inclusiv în Israel și Statele Unite. 

„Nu am văzut de la propaganda nazistă o asemenea demonstrație de ipocrizie și ură față de evrei, precum cea afișată de tribunalul de la Haga”, a declarat ministrul de Finanțe, Bezalel Smotrich, potrivit The Times of Israel. 

„Naziștii au vorbit, la rândul lor, în numele ‹moralității› și nu era nimic acolo în afară de anti-Semitism. Mandatele de arestare pentru ei sunt mandate de arestare pentru noi toți”, a mai spus ministrul israelian. 

Acuzațiile împotriva Israelului au generat un sprijin puternic pentru statul evreu și în rândul multor oficiali americani. Senatorul republican Lindsey Graham, din Carolina de Sud, a atacat credibilitatea CPI, amintind că instituția internațională a încercat să depună acuzații și împotriva soldaților americani din Afganistan (detalii AICI). 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.