După ce Podul.ro a dezvăluit, la finalul lui februarie 2024 (detalii AICI și AICI) că doi copii instituționalizați au fost sedați ilegal, premeditat, în exces și în mod repetat, cu substanțe destinate adulților care suferă de Parkinson, epilepsie sau alte afecțiuni neuropsihice severe, în cadrul unui centru pentru copii cu dizabilități ce funcționează chiar sub controlul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sector 2, iată că Serviciul de Investigații Criminale al Direcției Generale de Poliție al Municipiului București a deschis un dosar penal în această speță, investigând fapte ce intră sub incidența articolului 196 alin. (2) și (3) din Codul penal (vătămarea corporală din culpă).
Mihaela Truică. Și turele ei de groază
Potrivit surselor Podul.ro, dosarul a fost deschis în urma unei plângeri depuse de unul dintre specialiștii angajați în cadrul DGASPC S2. Această plângere confirmă toate dezvăluirile făcute de noi.
De la bun început, Podul.ro a avertizat cu privire la faptul că, în cadrul centrului, toate incidentele soldate cu beneficiari sedați au avut loc numai și numai pe tura sorei medicale Mihaela Truică (foto jos).
Conform plângerii depuse la Poliție, Truică a sedat în mod premeditat cel puțin doi copii cu dizabilități. Motivul e pur și simplu halucinant: a făcut asta pentru a-i ”potoli” și a-i face să stea ”liniștiți”.
E bine de știut că Truică e susținută și protejată de doctorița Mirela Soare (cu care obișnuia să se închidă în birou cu cheia, la etaj, lăsându-i pe copii tranchilizați și nesupravegheați, undeva la parter). Podul.ro a adunat mai multe mărturii în acest sens.
Adică, responsabile pentru această situație sunt tocmai persoanele care ar fi trebuit să aibă grijă de acești copii cu probleme, nu să le cauzeze altele noi, punându-le viețile în pericol.
O așa-zisă ”otrăvire accidentală”
În septembrie 2023, un băiețel de numai 6 ani (a cărui identitate o protejăm) a ajuns în stare gravă la spital, rămânând internat timp de două zile. În urma analizelor, în sânge lui au fost identificate 4 substanțe periculoase. Diagnosticul principal a fost ”otrăvire accidentală”, deși accidentul nu ar fi putut fi posibil (detalii AICI). Există indicii că o altă victimă a fost o fetiță cu dizabilități. Mai multe cadre ale DGASPC S4 au sesizat comportamentul alterat al copilei, incidentele petrecându-se tot pe tura Mihaelei Truică.
Documentele solicitate
În urma acestor dezvăluiri, Serviciul de Investigații Criminale al Direcției Generale de Poliție al Municipiului București a deschis dosarul penal 3223/161/P/2024, trimițând o ordonanță în atenția conducerii DGASPC S2. Așa cum observați (foto jos), oamenii legii solicită toate documentele medicale (aferente speței) din perioada septembrie 2023-martie 2024, aceasta fiind perioada în care Podul.ro a avertizat că au avut loc mai multe incidente similare.
Dovadă că polițiștii merg pe pista expusă de noi e faptul că aceștia întreabă conducerea DGASPC S2 dacă există o evidență a apelurilor la numărul de urgență 112 și dacă acest număr a fost apelat în perioada amintită în scopuri medicale. Absența unei astfel de evidențe ar fi oricum problematică – internarea unor copii cu dizabilități la urgență și cel puțin un diagnostic de ”otrăvire accidentală” sunt incidente speciale, care, potrivit legii și regulamentelor interne, ar fi trebuit să fie consemnate detaliat în dosarele sociale ale copiilor. Însă în cazul băiețelului de 6 ani nu s-a întâmplat asta (deși spitalizarea și diagnosticul sunt evidențe), Truică făcând totul pentru a îngropa situația.
Documentele sunt solicitate până la data de 17.06.2024.
De ce o menține conducerea DGASPC S2 pe Mihaela Truică lângă copii?
De-a dreptul îngrozitor este că, deși cunoaște foarte bine situația, fiind informată detaliat, înainte ca plângerea să ajungă la Poliție, directoarea generală a DGASPC S2 – am numit-o pe Sanda Rușanu – se încăpățânează, încă din februarie, să o mențină pe asistenta Mihaela Truică chiar lângă copiii pe care e acuzată că i-a otrăvit în mod premeditat și repetat.
În mod normal, având în vedere gravitatea situației, asistenta ar fi trebuit să fie mutată măcar până la finalizarea anchetei interne și a anchetei Poliție, și nu lăsată lângă victime.
Comportamentul Sandei Rușanu denotă cel puțin inconștiență – și asta după ce a refuzat să cerceteze cazul, atunci când a fost informată de specialist. Îi amintim pe această cale că la DGASPC S2 ar trebui să primeze interesul copiilor instituționalizați și nu cel al pilelor din Primăria S2.
Iată ce stipulează Art. 102 din Legea 272/2004 (Protecția copilului împotriva abuzului sau neglijenței):
Art 102: În cazul în care abuzul, neglijarea, exploatarea și orice formă de violență asupra copilului a fost săvârșită de către persoane care, în baza unui raport juridic de muncă sau de altă natură, asigurau protecția, creșterea, îngrijirea sau educația copilului , angajatorii au obligația să sesizeze de îndată organele de urmărire penală și să dispună îndepărtarea persoanei respective de copiii aflați în grija sa.
(VA URMA)